Tα σωματεια της εργοδοσιας δεν εχουν θεση στις γραμμες μας!

Ορισμένες πλευρές σχετικά με τις "αρχαιρεσίες" στο "σωματείο" - εργοδοτικό μηχανισμό στα super market
Στο βιβλίο «Η πάλη των τάξεων εν Ελλάδι», διαβάζουμε για την πορεία διαχωρισμού των εργατικών συνδικάτων από τη συμμετοχή και την άμεση παρέμβαση των εργοδοτών, υπό την πίεση των εργατικών αγώνων της περιόδου: «Πριν το 1914, τα υπάρχοντα σωματεία ήσαν ένα όργανον επαγγελματικής επικρατήσεως εις τας χείρας των εργοδοτών, οι οποίοι κατελάμβανον την διοίκησιν, και αφ' ετέρου πολιτικής αναδείξεως εις τας χείρας επιτηδείων μικροπολιτικών. Η εκκαθάρισις της μικράς αυτής επαγγελματικής ενώσεως εις οργάνωσιν εργατικήν εγένετο εκ των άνωθεν διά της επεμβάσεως του Κράτους, ψηφίσαντος τον Νόμον 281 διά του οποίου απαγορεύεται η ύπαρξις μικτών σωματείων, δηλαδή εργατών και εργοδοτών μαζί».
Ενα χρόνο αργότερα, το 1915, ιδρύεται ο «Σύλλογος Παντοπωλοϋπαλλήλων "Η Νίκη"». Εναν αιώνα μετά, με τον τίτλο πλέον «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ νομού Αττικής», φέρνουν ξανά τους εργοδότες μέσα στις γραμμές του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος... Αν γνώριζαν οι υπάλληλοι στα παντοπωλεία πως 100 χρόνια μετά, η μετεξέλιξη της εργατικής οργάνωσης θα ήταν ένα εργοδοτικό μόρφωμα, θα σηκώνονταν από τους τάφους! Ο συγκεκριμένος εργοδοτικός μηχανισμός με τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά που έχει εύκολα θα μπορούσε να βρίσκεται στα μητρώα των ενώσεων των εργοδοτών, του ΣΕΛΠΕ και του ΣΕΒ.
Το συγκεκριμένο μόρφωμα δεν είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση που έχει διαφορετικό προσανατολισμό, που είναι ρεφορμιστικό ή ταυτίζεται με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Οι «συνδικαλιστές» του δεν υιοθετούν απλά τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα, «το καλό της επιχείρησης». Το συγκεκριμένο μόρφωμα δεν είναι σωματείο εργαζομένων. Είναι προσπάθεια επιθετικής διείσδυσης της ίδιας της εργοδοσίας στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος και στα σωματεία, με απευθείας χρέωση στα δικά της παιδιά.
Αυτός ο μηχανισμός είναι η καρδιά των επιχειρηματικών ομίλων στα super market
Η αποδοτικότητα των εργαζομένων στα super market μετριέται καθημερινά από τους υπολογισμούς μιας οργανωμένης διευθυντικής ιεραρχίας. Πάνω απ' τους διευθυντές των καταστημάτων υπάρχουν περιφερειακοί διευθυντές με καταμερισμό γεωγραφικών περιοχών και πιο ψηλά βρίσκονται τα στελέχη των κεντρικών γραφείων, που αποτελούν τον βασικό πυρήνα των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο και στο χώρο των super market. Είναι ο μηχανισμός που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις μεταθέσεις, τις απολύσεις.
Ολος αυτός ο διευθυντικός μηχανισμός οχυρώνει τη θέση του στην επιχείρηση, στηρίζει τη μελλοντική καριέρα και το εισόδημά του, μέσα από την κερδοφορία της επιχείρησης, δηλαδή από το δυνάμωμα της εκμετάλλευσης, τη φτηνότερη και εντατική απασχόληση των εργαζομένων που οι ίδιοι διευθύνουν.
Στο συγκεκριμένο «σωματείο» - μηχανισμό της εργοδοσίας, ο διευθυντικός μηχανισμός είναι ο οργανωτής των εκλογών, εκβιάζει σε συμμετοχή, βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές και εκλέγεται.
Αυτός ο εργοδοτικός μηχανισμός πάει σύσσωμος στην αγκαλιά των δυνάμεων της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ).
Είναι ο ίδιος διευθυντικός μηχανισμός που, σε όλους τους μεγάλους χώρους στο Εμπόριο και σε άλλους κλάδους, στέκεται απέναντι στις διεκδικήσεις και στην οργάνωση των εργαζομένων, απολύει, τρομοκρατεί, απαγορεύει και βάζει εμπόδια στην ενημέρωση των πραγματικών σωματείων στους εργαζόμενους.
Γι' αυτό και το σύνθημα «Εξω οι εργοδότες από τα σωματεία!» πρέπει να αποτελέσει τη βάση για να καθαρίσουν οι γραμμές του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος από όλη την κλίμακα της διευθυντικής ιεραρχίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συμβάλλουν οι δεκάδες ανακοινώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων που κατήγγειλαν ανοιχτά την εργοδοτική παρέμβαση, αλλά και οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων στα Εργατικά Κέντρα της Αττικής καθώς και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, στην οποία ανήκει αυτό το «σωματείο».
"Σωματείο" φάντασμα...
Το συγκεκριμένο «σωματείο» είναι κυριολεκτικά φαντομάς. Αν εξαιρέσουμε το διάστημα των φετινών αρχαιρεσιών, που, λόγω της παρουσίας των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, εξαναγκάστηκαν να βγάλουν όσες ανακοινώσεις δεν έχουν βγάλει τα τελευταία 20 χρόνια, δεν υπάρχει άλλη ανακοίνωση - παρέμβαση στους εργασιακούς χώρους, δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ Γενική Συνέλευση, δεν διαθέτει ιστοσελίδα, τηλέφωνα ή διεύθυνση επικοινωνίας, δεν έχει εμφάνιση σε κανένα super market ή σε κινητοποίηση. Οπως και στα επιχειρησιακά σωματεία που ο ίδιος εργοδοτικός μηχανισμός ελέγχει, πραγματοποιεί εκλογές στα κρυφά με συνωμοτικές και αόρατες διαδικασίες. Στα πηγαδάκια και τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, κανένας δεν γνώριζε για ποιο σωματείο ψήφιζε, ποιους ψήφιζε, γιατί ψήφιζε.
Στο δήθεν «ανοιχτό και δημοκρατικό σωματείο» των «ανεξάρτητων» συνδικαλιστών, όπως εμφανίζονταν, αφού πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη» χρησιμοποίησαν κάθε φαιδρή και ευφάνταστη δικαιολογία, προκειμένου να αποτρέψουν τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ.
Με τη συμμετοχή των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες αποκαλύφθηκε ο μηχανισμός διαμόρφωσης συσχετισμών από κυβέρνηση - εργοδοσία στο συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα. Η παρουσία φανέρωσε όλη τη δυσοσμία που αναδίδεται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τις παρατυπίες ανύπαρκτων συλλογικών διαδικασιών που φέρνουν οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ, τους σχεδιασμούς και την παρέμβαση που επιδιώκει να κάνει η εργοδοσία στο μυαλό και τη συνείδηση των εργαζομένων.
..."σωματείο" των εργοδοτών
Σε αυτές τις αρχαιρεσίες, βγήκε όλη η μπόχα προς τα πάνω: Δικηγόροι που, με βάση τον νέο νόμο, είχαν ρόλο δικαστικού αντιπροσώπου και με τη στάση τους ανέχονταν διάτρητες και άθλιες διαδικασίες με βάση τις οποίες διεξάγονταν οι αρχαιρεσίες πάνω στο έδαφος των επιδιώξεων της εργοδοσίας. Πραγματοποίηση πρόσθετης παρέμβασης στα δικαστήρια υπέρ του «σωματείου» - μηχανισμού στο όνομα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) από τις δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ, χωρίς καμία απόφαση των οργάνων της Ομοσπονδίας. Το τμήμα προστασίας του «Σκλαβενίτη» να επιβλέπει τις διαδικασίες ως γενικός δερβέναγας, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους και παράλληλα να έχει ενεργή συμμετοχή μοιράζοντας σταυρωμένα ψηφοδέλτια στο χέρι των συναδέλφων. Οι «εκλογές» να γίνονται χωρίς προκαθορισμένο μητρώο, αλλά με ένα διαρκώς ανανεωνόμενο κατάλογο της λίστας προσωπικού των super market που μετατρεπόταν αυτόματα σε μητρώο μελών, μέσα στα γραφεία των διευθυντικών στελεχών.
Με καταμερισμό συμμετοχής στις αρχαιρεσίες ανά κατάστημα, με εντολές για κυρώσεις, με αναφορές πως η συμμετοχή δεν είναι προαιρετική αλλά επιβάλλεται, με mail και ανακοινώσεις να πηγαινοέρχονται, ώστε να δίνεται στα γραφεία των προϊσταμένων ανά πάσα ώρα και στιγμή λογαριασμός για το πόσοι εργαζόμενοι θα πάνε να ψηφίσουν και να διευκολύνεται η μετακίνησή τους από την εργοδοσία.
Στο ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας υπήρχαν πάνω από 10 διευθυντές καταστημάτων, αρκετοί περιφερειακοί διευθυντές, στελέχη του τμήματος προστασίας, με προεξάρχουσα την υπεύθυνη συντονισμού ασφάλειας του «Σκλαβενίτη», οικονομικοί διευθυντές, στελέχη που έχουν ευθύνη απέναντι στο νόμο με την υπογραφή τους, για τις επιχειρήσεις. Συμμετείχαν και γράφτηκαν στο σωματείο κατά τη διάρκεια των εκλογών, διευθυντές προσωπικού, δεκάδες άνθρωποι της εργοδοσίας.
Είχαν συνηθίσει σε τόσο απροκάλυπτες διαδικασίες που η απότομη εμφάνιση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ δεν τους άφησε περιθώριο να συμμαζέψουν ή να κρύψουν τις παραπάνω βρωμιές κάτω από το χαλί. Υπάρχουν μπόλικα στοιχεία, αποδείξεις, ονομαστικές και συγκεκριμένες καταγγελίες, που πιστοποιούν και επιβεβαιώνουν όλη την παρέμβαση και την εισχώρηση της εργοδοσίας και θα ασχοληθούμε στη συνέχεια και όταν έρθει η ώρα.
Οι δυνάμεις της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ) ειρωνικά συνιστούσαν... ψυχραιμία στις δεκάδες καταγγελίες που έκαναν οι ταξικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των εκλογών για την εργοδοτική παρέμβαση. Ψυχραιμία που έχασαν οι ίδιοι στην πορεία, όταν βγήκαν στη φόρα οι βρωμιές τους, όταν οι αποφάσεις - καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων διαδέχονταν η μία την άλλη.
Με φτηνούς αντιπερισπασμούς και με προσπάθεια να γίνουν συμψηφισμοί μεταξύ των παρατάξεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιχείρησαν να μην υπάρξουν ανακοινώσεις καταδίκης της εργοδοτικής παρέμβασης από τα δευτεροβάθμια όργανα. Μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, «ανακάλυψαν» εκ των υστέρων συμμαχίες μεταξύ παρατάξεων, ξεχνώντας πως οι ίδιοι είναι στο προεδρείο της Ομοσπονδίας μαζί με την ΠΑΣΚΕ, πετώντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ απ' έξω. Ηταν τέτοια η έλλειψη ψυχραιμίας που δεν έβλεπαν πως τις ίδιες μέρες που βρώμιζαν τις γραμμές μας με διευθυντές, υπήρχαν ισχυρές καταγγελίες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και για τον άλλον πυλώνα του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ) που πλέει στην ίδια θάλασσα σαπίλας μαζί τους.
Με τόλμη για τη συνέχεια
Το σημαντικό που αναδεικνύεται και αποτελεί αφετηρία όλης της δράσης που αναπτύχθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι η ύπαρξη δεσμών με τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του όποιου επιπέδου συμφωνίας υπάρχει, η εμπιστοσύνη ενός τμήματος που βρίσκεται είτε κοντά είτε μακριά από τη συλλογική πάλη και τις διεκδικήσεις, όμως ακουμπά πάνω στις ταξικές δυνάμεις, στο ΠΑΜΕ.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στην καταγγελία. Η τελευταία ανακοίνωση της ΔΑΣ πρέπει να μπει σε κάθε κατάστημα, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Να συζητήσουμε πλατιά με τους εργαζόμενους των super market, ώστε να δυναμώσει ένα σχέδιο επίθεσης με βάση τις ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν.
Να μπει στο επίκεντρο η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στον κλάδο του Εμπορίου, δηλαδή με ποιες δυνάμεις, με τι όρους και αιτήματα θα πάρουν απάντηση οι επιχειρηματικοί όμιλοι και θα ξηλωθούν, παράλληλα, οι άνθρωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Γιατί εμείς θέλουμε σωματεία καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και όχι καρφί της εργοδοσίας στα μάτια των εργατών. Εμείς αγωνιζόμαστε για σωματεία που οργανώνουν ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, όπου οι εργαζόμενοι λένε χωρίς δισταγμό τη γνώμη τους, συμμετέχουν στις αποφάσεις, επιλέγουν τις μορφές πάλης, βρίσκουν τρόπους για την άμεση ζωντανή και ενεργή συμμετοχή των μελών τους, ώστε να κατανοούν από την ίδια τους την πείρα στην ταξική πάλη τις αιτίες των προβλημάτων στη ζωή τους, να αναγνωρίζουν τον πραγματικό αντίπαλο.
Η αποκάλυψη του εργοδοτικού μηχανισμού είναι έργο με πολλές συνέχειες. Ομως δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη διακύμανση των εργοδοτικών οργίων ως παρατηρητές. Οι 1.188 εργαζόμενοι που γύρισαν την πλάτη στον εργοδοτικό μηχανισμό και ιδιαίτερα οι 325 εμποροϋπάλληλοι που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, οι εργαζόμενοι που μπόρεσαν και αντιστάθηκαν στις εργοδοτικές πιέσεις και δεν συμμετείχαν καν στις «εκλογές», δείχνουν το δρόμο για τη συνέχεια. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα στην οργάνωση, στη διεκδίκηση, η οποία πρέπει να πατήσει πάνω στην πείρα και στις ρωγμές που προκλήθηκαν στον εργοδοτικό μηχανισμό.

Θανάσης ΓΚΩΓΚΟΣ
Μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις