ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Οκτωβρης: Αρχισε ο ενοπλος αγωνας για την εξουσια των Σοβιετ

Στις 19 Οκτώβρη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Π. Μαλιαντόβιτς, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα του δικαστικού σώματος να πάρει μέτρα για την άμεση σύλληψη του Λένιν. Η κυβέρνηση ήδη προσπαθούσε να συγκεντρώσει δυνάμεις για τον αγώνα κατά της Επανάστασης. Στη σύσκεψη που είχε ο Κερένσκι με τους υπουργούς Ναυτικών και Αμυνας και τον διοικητή του Βόρειου Μετώπου, Τσερεμίσοφ, συζητήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση εξέγερσης των μπολσεβίκων. Μια από τις πρώτες διαταγές του Τσερεμίσοφ ήταν η αποστολή ορισμένων από τις μονάδες της φρουράς της Πετρούπολης στο μέτωπο, ώστε ν' αδυνατίσουν οι δυνάμεις της Επανάστασης. Μονάδες ευέλπιδων, πιστές στην Προσωρινή Κυβέρνηση, τοποθέτησαν σκοπιές στα σπουδαιότερα σημεία της πόλης. Το επιτελείο της στρατιωτικής περιφέρειας έδωσε εντολή ν' απομακρυνθούν και να προσαχθούν σε δίκη οι επίτροποι της ΣΕΕ που είχαν διοριστεί στις στρατιωτικές μονάδες. Σχεδιαζόταν, επίσης, επίθεση κατά του Σμόλνι, που είχε μετατραπεί σε κέντρο του Μπολσεβίκικου Κόμματος.
Το πρωί της 24ης Οκτώβρη συνήλθε ξανά η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Ο Λένιν παρέμενε ακόμη σε ασφαλές σημείο. Αποφασίστηκε η παραμονή όλων των μελών της ΚΕ στο Σμόλνι και αν χρειαστεί να φύγουν, να γίνεται αυτό μόνο με ειδική απόφαση της ΚΕ. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ανέλαβαν να επιβλέπουν συγκεκριμένους τομείς: Στον Σβερντλόφ ανατέθηκε η οργάνωση παρακολούθησης της Προσωρινής Κυβέρνησης και των εντολών της. Στον Μπουμπνόφ η σύνδεση με τους σιδηροδρομικούς. Στον Τζερζίνσκι ο έλεγχος του ταχυδρομείου και του τηλεγραφείου. Στον Μιλιούτιν η οργάνωση του επισιτισμού.
Είχε αρχίσει η επεξεργασία της ημερήσιας διάταξης και των βασικών ντοκουμέντων του 2ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Σοβιέτ, που θα ξεκίναγε στις 25 Οκτώβρη. Αποφασίστηκε ν' ανατεθεί η προετοιμασία των ντοκουμέντων για το ζήτημα της γης, του πολέμου και της εξουσίας στον Λένιν, του εργατικού ελέγχου στον Μιλιούτιν και του εθνικού ζητήματος στον Στάλιν.
Το πρωί της 24ης Οκτώβρη, στο τυπογραφείο της μπολσεβίκικης εφημερίδας «Ραμπότσι Πουτ» έκανε επιδρομή ένα σώμα από ευέλπιδες. Μονάδες της Κόκκινης Φρουράς στάλθηκαν για να διώξουν τις αντεπαναστατικές δυνάμεις. Ο ένοπλος αγώνας για την εξουσία των Σοβιέτ είχε αρχίσει.
Το κάλεσμα
Στρατιώτες και αξιωματικοί του Συντάγματος Κέκσγκολμ
 που συμμετείχαν δραστήρια στην κατάληψη
του κεντρικού τηλεφωνικού σταθμού
Στις 2 το μεσημέρι η εφημερίδα τυπώθηκε με κάλεσμα για ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης και εγκαθίδρυση της εξουσίας των Σοβιέτ. Την ίδια μέρα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πετρούπολης των μπολσεβίκων, με τη συμμετοχή στελεχών όλης της πόλης, συζητήθηκε το ζήτημα για την «τρέχουσα στιγμή σε σχέση με την πολιτική της Προσωρινής Κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες». Η απόφαση ανέφερε: «Η Επιτροπή Πετρούπολης θεωρεί απαραίτητο καθήκον όλων των δυνάμεων της Επανάστασης την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης και την παράδοση της εξουσίας στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων τόσο στο κέντρο, όσο και τοπικά. Για την εκπλήρωση του καθήκοντος αυτού, η Επιτροπή Πετρούπολης έχει τη γνώμη ότι πρέπει απαραίτητα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, να περάσουμε στην επίθεση με όλη την οργανωμένη δύναμη της Επανάστασης...».
Η διαταγή
Οι στρατιώτες που υπεράσπιζαν
τον κεντρικό τηλεφωνικό σταθμό
Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή (ΣΕΕ) έστειλε στους επιτρόπους, στις επιτροπές συνταγμάτων και στα επιτελεία της Κόκκινης Φρουράς τη διαταγή αρ. 1, σύμφωνα με την οποία όλες οι στρατιωτικές μονάδες της φρουράς (περίπου 150.000 άντρες) και τα τμήματα της Κόκκινης Φρουράς (που αριθμούσαν περισσότερα από 20.000 άτομα) καλούνταν σε μαχητική ετοιμότητα.
Το μεσημέρι, η ΣΕΕ, μέσω του σταθμού ασυρμάτου του καταδρομικού «Αβρόρα», διέταξε: «Ολες οι φρουρές που φυλάνε τις βάσεις προς την Πετρούπολη πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα».
Στη 1 το μεσημέρι ο Κερένσκι, μιλώντας στη συνεδρίαση του Προκοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Προσωρινή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπνίξει την εξέγερση στην Πετρούπολη. «Η Προσωρινή Κυβέρνηση και εγώ», είπε ο πρωθυπουργός επιδεικτικά, «προτιμούμε να σκοτωθούμε και ν' αφανιστούμε, αλλά δε θα προδώσουμε τη ζωή, την τιμή και την ανεξαρτησία του κράτους!». Οι καντέτοι και οι μενσεβίκοι, οι τρουντοβικοί και οι εσέροι υποδέχτηκαν τα λόγια αυτά όρθιοι και με ζωηρά χειροκροτήματα. Η Προσωρινή Κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει αποφασιστικά όσα διαθέσιμα στρατεύματα που υπάκουαν στις διαταγές της είχε.
Το κίνημα, όμως, των μαζών αναπτυσσόταν και δυνάμωνε. Μία ώρα περίπου μετά από τη δήλωση του Κερένσκι, ο Φέλιξ Τζερζίνσκι, εκ μέρους της ΣΕΕ, αποτάθηκε στον γραμματέα της μπολσεβίκικης ομάδας του 2ου Πανρωσικού Συνεδρίου των Σοβιέτ, Στανισλάβ Πεστκόφσκι, με την εντολή της κατάληψης του κεντρικού τηλεγραφείου. Στους δρόμους τοιχοκολλούσαν την προκήρυξη - έκκληση της ΣΕΕ.
Ο διοικητής της στρατιωτικής περιφέρειας της Πετρούπολης, για να εμποδίσει την ανάπτυξη των επαναστατικών δυνάμεων, διέταξε ν' αποσυνδέσουν επειγόντως τα τηλέφωνα του Σοβιέτ της Πετρούπολης και να σηκώσουν τις γέφυρες, ώστε ν' αποκοπούν οι προλεταριακές περιφέρειες από το κέντρο. Η εφημερίδα «Ραμπότσι Πουτ» έγραψε σχετικά: «Ο μηχανικός της πόλης, υπεύθυνος για τις γέφυρες, άρχισε να τις σηκώνει, όμως, συνάντησε σοβαρά εμπόδια από την πλευρά των κοκκινοφρουρών, οι οποίοι είχαν τοποθετήσει σκοπιές στις γέφυρες και δεν επέτρεψαν το άνοιγμά τους».
Στις 7 το βράδυ οι κοκκινοφρουροί και οι επαναστατημένοι στρατιώτες κατέλαβαν όλες τις γέφυρες πάνω από τους ποταμούς Μπολσάγια, Μάλαγια Νεβά και Μπολσάγια Νέβκα, εκτός από τις γέφυρες Νικολάγιεφσκι και Ντβορτσόβι.
Στις 3 μ.μ. στην Πλατεία των Ανακτόρων έφτασε το ελαφρύ πυροβολικό ύστερα από εντολή της Προσωρινής Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, όμως, οι μονάδες που έως τότε φρουρούσαν τα Χειμερινά Ανάκτορα εγκατέλειψαν τα φυλάκια, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν το έργο τους.
Οι ταλαντεύσεις
Στον κεντρικό τηλεφωνικό σταθμό,
όπου έκαναν κατάληψη μονάδες της ΣΕΕ
Στις 5 μ.μ. το κεντρικό τηλεγραφείο πέρασε στα χέρια των μπολσεβίκων. Μερικές ώρες αργότερα καταλήφθηκε και το τηλεγραφικό πρακτορείο της Πετρούπολης. Τα ζητήματα της ένοπλης εξέγερσης συζητήθηκαν στις κομματικές συνελεύσεις των μπολσεβίκων. Ανάμεσα σε μερικά μέλη της ΚΕ και της ΣΕΕ εμφανίστηκαν ταλαντεύσεις. Για παράδειγμα, πολλοί μπολσεβίκοι θεωρούσαν ότι το ζήτημα της εξουσίας έπρεπε ν' αποφασιστεί στο συνέδριο των Σοβιέτ, που θα ξεκινούσε στις 25 Οκτώβρη. Ο Λένιν, που είχε την εντολή από την ΚΕ να βρίσκεται σ' ένα ασφαλές διαμέρισμα, είχε στείλει επανειλημμένα την Μ. Φοφάνοβα στην Κομματική Επιτροπή του Βίμποργκ και ήταν πληροφορημένος για όλα τα γεγονότα. Επίμονα ζητούσε την άδεια της ΚΕ για να μεταβεί στο Σμόλνι. Το βράδυ ο Λένιν έστειλε ξανά την Φοφάνοβα στην Επιτροπή του Βίμποργκ με «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ».
Ο Λένιν στο Σμόλνι
Η σημαία της Κεντρικής Επιτροπής του Στόλου
της Βαλτικής (Κέντρο της Βαλτικής),
του ανώτατου αιρετού επαναστατικού –
δημοκρατικού  οργάνου των ναυτών,
που ιδρύθηκε τον Απρίλη του 1917
για το συντονισμό της δράσης
των επιτροπών του στόλου.
Το Κέντρο της Βαλτικής έθεσε
στη διάθεση της ΣΕΕ της Πετρούπολης
το θωρηκτό «Αβρόρα» και έβαλε
σε μαχητική ετοιμότητα
όλα τα πλοία του στόλου
Η ΚΕ του Κόμματος έδωσε εντολή σε συνεργάτρια της Γραμματείας να αναζητήσει την Κρούπσκαγια και μέσω αυτής να ειδοποιήσει τον Λένιν να μεταβεί στο Σμόλνι. Ο Λένιν, όμως, δε βρισκόταν πια στο παράνομο διαμέρισμα. Μαζί με τον σύνδεσμο της ΚΕ Εϊνο Ράχια, χωρίς να περιμένει να τον καλέσουν, έφυγε με δική του πρωτοβουλία για το Σμόλνι. Για συνωμοτικούς λόγους ο Λένιν μεταμφιέστηκε - έβαλε ένα παλιό παλτό και μια παλιά τραγιάσκα, έδεσε το μάγουλό του με μια μαντίλα. Στο δρόμο δυο φορές τον σταμάτησαν οι ευέλπιδες, αλλά δεν τον αναγνώρισαν.
Να πώς περιγράφει ο Νικολάι Ποντβόισκι, ένας από τους καθοδηγητές της Στρατιωτικής Οργάνωσης της ΚΕ του Κόμματος, την άφιξη του Λένιν στη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή:
«Είναι δύσκολο να μεταδώσω τη συγκίνηση και τη χαρά μας όταν είδαμε τον Λένιν (...) Μέσω των συνδέσμων, αμέσως κιόλας κάναμε γνωστό σε όλα τα συντάγματα, σε όλα τα εργοστάσια ότι την εξέγερση την καθοδηγεί άμεσα ο Λένιν και ότι ήδη βρίσκεται στο Σμόλνι (...) Και απ' όλα τα μέρη της Πετρούπολης στράφηκαν προς τον Λένιν οι καθοδηγητές των τμημάτων της Κόκκινης Φρουράς, των εξεγερμένων μονάδων...».
Η ΣΕΕ, καθώς ετοιμαζόταν γι' αποφασιστικές ενέργειες, έστειλε στην ΚΕ του Στόλου της Βαλτικής το παρακάτω, συνθηματικό, τηλεγράφημα: «Κεντρική Επιτροπή του Στόλου της Βαλτικής - στείλε στρατιωτικό κανονισμό», που σήμαινε να σταλούν άμεσα ναύτες και πλοία. Η Κεντρική Επιτροπή του Στόλου της Βαλτικής έδωσε διαταγή να ετοιμαστούν για να πάνε στην Πετρούπολη τα αντιτορπιλικά «Ζαμπιγιάκα», «Στράνσι» και «Μέτκι». Στους μάχιμους λόχους των πλοίων δόθηκε διαταγή στις 12 τη νύχτα να φτάσουν στο σταθμό και από εκεί με στρατιωτικό τρένο να κατευθυνθούν στην Πετρούπολη.    
Γράμμα του Λένιν προς τα μέλη της ΚΕ*
Η περιφρούρηση της πύλης του Σμόλνι
«Σύντροφοι! Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο.
Με όλες μου τις δυνάμεις θέλω να πείσω τους συντρόφους ότι τώρα όλα κρέμονται από μια τρίχα, ότι στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν ζητήματα που δε λύνονται με συσκέψεις, ούτε με συνέδρια (έστω και με συνέδρια των Σοβιέτ), αλλά αποκλειστικά από τους λαούς, από τη μάζα, από την πάλη των οπλισμένων μαζών.
Η πίεση των κορνιλοφικών προς το συμφέρον των αστών, η απομάκρυνση του Βερχόβσκι δείχνει πως δεν επιτρέπεται να περιμένουμε. Πρέπει με κάθε θυσία, σήμερα το βράδυ, απόψε τη νύχτα να συλλάβουμε την κυβέρνηση, αφού αφοπλίσουμε (αφού νικήσουμε, αν προβάλουν αντίσταση) τους ευέλπιδες κ.τ.λ. Δεν πρέπει να περιμένουμε!! Μπορεί να τα χάσουμε όλα!!
Το κέρδος από την άμεση κατάληψη της εξουσίας είναι ότι υπερασπίζουμε το λαό (όχι το συνέδριο, αλλά το λαό, πρώτ' απ' όλα, το στρατό και τους αγρότες) από την κορνιλοφική κυβέρνηση, που έδιωξε τον Βερχόβσκι και οργάνωσε δεύτερη κορνιλοφική συνωμοσία.
Ποιος πρέπει να πάρει την εξουσία; Αυτό δεν έχει τώρα σημασία: Ας την πάρει η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή1 "ή ένα άλλο όργανο" που θα δηλώσει ότι θα παραδώσει την εξουσία μονάχα στους πραγματικούς εκπροσώπους των συμφερόντων του λαού, των συμφερόντων του στρατού (άμεση πρόταση ειρήνης), των συμφερόντων των αγροτών (η γη πρέπει να παρθεί αμέσως, να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία), των συμφερόντων των πεινασμένων.
Πρέπει να κινητοποιηθούν τώρα αμέσως όλες οι συνοικίες, όλα τα συντάγματα, όλες οι δυνάμεις και να στείλουν αμέσως αντιπροσωπείες στη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή, στην ΚΕ των μπολσεβίκων, ζητώντας επιτακτικά: Σε καμιά περίπτωση, οπωσδήποτε, να μην αφήσουμε ως τις 25 του μήνα την εξουσία στα χέρια του Κερένσκι και της συντροφιάς. Η υπόθεση πρέπει να κριθεί το δίχως άλλο σήμερα το βράδυ ή τη νύχτα.
Η Ιστορία δε θα συγχωρήσει την καθυστέρηση στους επαναστάτες που θα μπορούσαν να νικήσουν σήμερα (και σίγουρα θα νικήσουν σήμερα), αλλά που θα κινδύνευαν να χάσουν πολλά αύριο, θα κινδύνευαν να τα χάσουν όλα.
Παίρνοντας την εξουσία σήμερα, την παίρνουμε όχι ενάντια στα Σοβιέτ, αλλά για τα Σοβιέτ.
Η κατάληψη της εξουσίας είναι έργο της εξέγερσης. Ο πολιτικός σκοπός της θα διευκρινιστεί μετά από την κατάληψη της εξουσίας.
Θα ήταν καταστροφή η προσκόλληση στους τύπους, να περιμένουμε την επισφαλή ψηφοφορία της 25ης του Οκτώβρη - ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να λύνει παρόμοια ζητήματα όχι με ψηφοφορίες αλλά με τη βία, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση στις κρίσιμες στιγμές της επανάστασης να κατευθύνει τους εκπροσώπους του - ακόμη και τους καλύτερους εκπροσώπους του - και όχι να τους περιμένει.
Αυτό το απέδειξε η ιστορία όλων των επαναστάσεων και οι επαναστάτες θα έκαναν το μεγαλύτερο έγκλημα αν άφηναν να τους ξεφύγει η στιγμή, ενώ ξέρουν πως από αυτούς εξαρτάται η σωτηρία της επανάστασης, η πρόταση ειρήνης, η σωτηρία της Πετρούπολης, η σωτηρία από την πείνα, η μεταβίβαση της γης στους αγρότες.
Η κυβέρνηση κλονίζεται. Πρέπει να την αποτελειώσουμε με κάθε θυσία!
Η καθυστέρηση της δράσης ισοδυναμεί με θάνατο».
Σημειώσεις:
* Γράφτηκε στις 24 Οκτώβρη (6 Νοέμβρη) 1917. Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1924. Δημοσιεύεται σύμφωνα με το δακτυλογραφημένο αντίγραφο (Β. Ι. Λένιν, Απαντα, τόμ. 34, σελ. 435-436, εκδ. Σύγχρονη Εποχή). Το γράμμα προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ (Μπ.) ο Β. Ι. Λένιν το έγραψε το βράδυ της 24ης του Οκτώβρη (6 του Νοέμβρη). Την ίδια μέρα, αργά το βράδυ, ο Λένιν έφτασε παράνομα στο Σμόλνι και ανέλαβε την άμεση καθοδήγηση της ένοπλης εξέγερσης.
1. Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή του Σοβιέτ Πετρούπολης δημιουργήθηκε στις 12 (25) Οκτώβρη 1917 με υπόδειξη της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων. Στη ΣΕΕ μπήκαν αντιπρόσωποι της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, της Επιτροπής Πετρούπολης, του Σοβιέτ Πετρούπολης, των εργοστασιακών επιτροπών, των συνδικάτων και των στρατιωτικών οργανώσεων. Η ΣΕΕ, δουλεύοντας κάτω από την άμεση καθοδήγηση της ΚΕ του Κόμματος, σε στενότατη επαφή με την μπολσεβίκικη στρατιωτική Οργάνωση, καθοδηγούσε το σχηματισμό των τμημάτων της Κόκκινης Φρουράς και τον εξοπλισμό των εργατών.
Κύριο καθήκον της ΣΕΕ ήταν η προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος. Η ΣΕΕ έκανε πολύπλευρη δουλειά με σκοπό την οργάνωση των μαχητικών δυνάμεων για τη νίκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Καθοδηγητικός πυρήνας της ΣΕΕ ήταν το Στρατιωτικό Επαναστατικό Κέντρο, που σχηματίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ στις 16 (29) Οκτώβρη 1917 και στο οποίο ανήκαν οι: Α. Σ. Μπουμπνόφ, Φ. Ε. Τζερζίνσκι, Γ. Μ. Σβερντλόφ, Ι. Β. Στάλιν και Μ. Σ. Ουρίτσκι. Τη δράση αυτού του κέντρου την κατεύθυνε καθημερινά ο Β. Ι. Λένιν.
Μετά από τη νίκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και το σχηματισμό στο 2ο Συνέδριο των Σοβιέτ της σοβιετικής κυβέρνησης, το κύριο καθήκον της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής έγινε η πάλη ενάντια στην αντεπανάσταση και η τήρηση της επαναστατικής τάξης. Οσο δημιουργούνταν και δυνάμωνε ο σοβιετικός μηχανισμός, η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή παρέδιδε τα καθήκοντά της στα Λαϊκά Επιτροπάτα που οργανώνονταν. Στις 5 (18) Δεκέμβρη 1917 η ΣΕΕ διαλύθηκε.
Ενημέρωση του προέδρου της ΚΕ του Στόλου της Βαλτικής Π. Ντιμπένκο από το μέλος της Στρατιωτικής Ναυτικής Επαναστατικής Επιτροπής Β. Εβντοκίμοφ
25 Οκτώβρη 1917
Για τις επαναστατικές του υπηρεσίες,
το θωρηκτό «Αβρόρα» τιμήθηκε το 1927
 με το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας.
Στην περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου
1941 - 1945, το «Αβρόρα» βρισκόταν
στην πόλη Ορανιενμπάουμ
και το πλήρωμα πήρε μέρος
στην άμυνα του Λένινγκραντ
-- «Στο τηλέφωνο ο πρόεδρος Ντιμπένκο».
-- «Μιλάει ο Εβντοκίμοφ. Ενημερώνω για την κατάσταση στην Πετρούπολη. Χτες, στις 3 μετά από το μεσημέρι, η Προσωρινή Κυβέρνηση διέταξε ν' ανοίξουν τις γέφυρες και τοποθέτησε φυλάκια σε αυτές από ευέλπιδες και τμήματα κρούσης. Ανοιξαν τις γέφυρες Νικολάγιεφσκι και Ντβορτσόβι. Τη γέφυρα Τρόιτσκι την είχαμε καταλάβει εμείς και δεν επιτρέψαμε να την ανοίξουν. Από την ώρα εκείνη και μέχρι το βράδυ, στο κέντρο της πόλης εμφανίστηκαν περίπολοι από ευέλπιδες και τμήματα κρούσης, καθώς και μερικές άλλες μονάδες, που άρχισαν να κατάσχουν τα περαστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα με το πρόσχημα ότι οι "μπολσεβίκοι" έτσι και αλλιώς θα σας τα πάρουν και θα τα καταστρέψουν χωρίς να σας πληρώσουν, ενώ εμείς, αν τα πάρουμε, ευθύνη για την ακεραιότητά τους θα φέρει η Προσωρινή Κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, στο επιτελείο της περιοχής συγκεντρώθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός κατασχεμένων αυτοκινήτων. Εμείς, από την πρώτη κιόλας στιγμή, αρχίσαμε ν' αντιδρούμε.
Πρώτη μας δουλειά ήταν να κλείσουμε όλες τις γέφυρες, για το σκοπό αυτό οδηγήσαμε το "Αβρόρα" κοντά στη γέφυρα Νικολάγιεφσκι και ταυτόχρονα καλέσαμε από το 2ο Στόλο της Βαλτικής και τους στρατώνες Ντεριάμπινσκεγιε τις μονάδες μας, οι οποίες χωρίς να συναντήσουν αντίσταση κατέλαβαν τη γέφυρα Νικολάγιεφσκι, αφού απομάκρυναν τους ευέλπιδες. Το ίδιο έγινε και με τη γέφυρα Ντβορτσόβι. Μετά από αυτό κλείσαμε τις γέφυρες.
Σύντομα από την Κρονστάνδη θα φτάσουν οι απαραίτητες δυνάμεις. Η Κρονστάνδη είναι έτοιμη, κρατά επαφή. Τη νύχτα συλλάβαμε αυτούς που δεν μπόρεσαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, τους στείλαμε σε σίγουρο μέρος, στο φρούριο Πετροπάβλοφσκ. Το φρούριο Πετροπάβλοφσκ βρίσκεται στα χέρια μας. Στη διάρκεια της νύχτας η πλειοψηφία των ευέλπιδων απομακρύνθηκε, προφανώς στα μέρη τους, μόνο έναν ασήμαντο αριθμό από αυτούς μπορούσε κανείς να συναντήσει στη λεωφόρο Νιέφσκι.
Οι περισσότερες περιοχές καταλαμβάνονται από δικά μας σίγουρα τμήματα περιφρούρησης για να μη δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για τους τραμπούκους.
Πριν δυο ώρες μερικοί δικοί μας πήγαν ν' αναλάβουν τη φρούρηση της Κρατικής Τράπεζας, του ξενοδοχείου Αστόρια και άλλων, που κατά τη γνώμη τους χρειάζονται περιφρούρηση. Προβλέπεται να καταληφθούν όλα. Σύμφωνα με φήμες, το ταχυδρομείο και άλλα σπουδαία κτήρια φρουρούνται από μας, η νύχτα πέρασε ήρεμα, ακρότητες προς το παρόν δεν ακούγονται.
Πρέπει να στείλετε επειγόντως στο Βίμποργκ έναν πεπειραμένο άνθρωπο για επίτροπο στις υπηρεσίες διαβιβάσεων, γιατί εκεί όλα γίνονται χωρίς έλεγχο. Υπάρχει ανάγκη να σταλεί στο Μπελοόστροφ, στους επιτρόπους μας, μια ομάδα από 60 άτομα, ζητήσανε ναύτες. Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε τα όλα αμέσως.
Τα στρατεύματα της Πετρούπολης είναι με το μέρος μας, εκτός από μια ασήμαντη μερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυνατότητα να σταλεί βοήθεια προς την Προσωρινή Κυβέρνηση από το μέτωπο. Πάρθηκαν μέτρα. Κατά πόσο θα είναι πετυχημένα, θα σας το γνωστοποιήσω. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα εξελιχτούν ήρεμα, αν και ο Κερένσκι εκφράστηκε κατηγορηματικά για την επιβολή εξαιρετικά βίαιων μέτρων».
Ντιμπένκο: «Για τα μέτρα του Κερένσκι σας στείλαμε ενισχύσεις δυο κλιμάκια στρατού και ναυτών, που πριν ξεκινήσουν δήλωσαν: "Δε θ' αφήσουμε ζωντανό ούτε έναν αστό". Από τη θάλασσα έρχονται για βοήθειά σας τέσσερα αντιτορπιλικά με μάχιμες διμοιρίες. Ενημέρωσε την Επαναστατική Επιτροπή να στείλουν δυο ή τρεις αξιωματικούς προς συνάντηση του κλιμακίου των ναυτών μας. Ολος ο στόλος και η φρουρά βρίσκονται σε ετοιμότητα, αν χρειαστείτε και άλλη βοήθεια, στείλτε τηλεγράφημα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις