Ανησυχητικες "διαβεβαιωσεις"

Συνεχίζει η κυβέρνηση τις ανησυχητικές «διαβεβαιώσεις» περί μη αποθήκευσης πυρηνικών στον Αραξο. Διαβεβαιώσεις που μόνο πιστευτές δεν γίνονται, εφόσον αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει σε συγκεκριμένα, κρίσιμα ερωτήματα για τις προετοιμασίες στην εκεί αεροπορική βάση και αναζητά καταφύγιο σε γενικολογίες και μισές διαψεύσεις.
Επιπλέον, η συζήτηση δεν γίνεται σε «κενό αέρος», αλλά υπάρχει το γενικότερο πλαίσιο της ανάληψης πρόσθετων ρόλων εντός ΝΑΤΟικού στρατοπέδου από την κυβέρνηση, στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών για τον έλεγχο σε αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.
Σε ένα τέτοιο φόντο, μιλώντας προχτές στη Βουλή, σε συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος επιχείρησε, για άλλη μια φορά, από την πλευρά της κυβέρνησης, να θολώσει τα νερά σχετικά με τις συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες καταγγελίες του ΚΚΕ, ότι έχουν προχωρήσει εκτεταμένες προετοιμασίες στον Αραξο προκειμένου να αποθηκευτούν εκεί πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η κατάληξη ήταν πάλι να προκαλέσει περισσότερες ανησυχίες απ' αυτές που προσπάθησε να διασκεδάσει...
Μόλις πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προς επισκόπηση των εργασιών για τη φιλοξενία «ειδικών όπλων» στον Αραξο, που στη στρατιωτική γλώσσα σημαίνει «πυρηνικά». Για τη σύσκεψη ενημερώθηκαν το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΑ, με αποστολή απόρρητου εγγράφου από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ.
Ο Π. Καμμένος, απέναντι στις επίμονες ερωτήσεις που τέθηκαν από το ΚΚΕ για τις προετοιμασίες στη βάση, τη ΝΑΤΟική σύσκεψη και την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, κατέφυγε σε «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». «Διαβεβαιώνω τη Βουλή επίσημα ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε πυρηνικά σε οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση», απάντησε. Σε συντονισμό μεταξύ τους, τα ίδια πάνω - κάτω έλεγε πριν από λίγες μέρες και ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας, στο ίδιο μήκος κινήθηκε με δικές του δηλώσεις χτες και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.
Ολες αυτές οι απαντήσεις τους σε τίποτε δεν καθησυχάζουν, εφόσον αποφεύγουν να μπουν στην ουσία, ότι υπάρχει τέτοια «αλληλογραφία» με το ΝΑΤΟ. Ειδικά η απάντηση του υπουργού γεννά νέα ερωτήματα, αφού ουσιαστικά υπονοεί ότι υπάρχουν σχετικά σχέδια εντός του ΝΑΤΟ, και ότι τάχα η κυβέρνηση δεν θα τα αποδεχτεί.
Οσο για τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, αυτές έχουν τόση αξία όσο και οι διαψεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπάρχουν πυρηνικά στον Αραξο, για να έρθουν οι ΗΠΑ το 2011 και να πουν ότι τα πυρηνικά υπήρχαν, αλλά έφυγαν...
Σε ένα τέτοιο «μωσαϊκό» εξελίξεων, αναδεικνύονται ανάγλυφα οι κίνδυνοι να συρθεί ο λαός σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους που εγκυμονούν η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες και η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το ρόλο της σ' αυτές, όπως έκαναν άλλωστε και οι προηγούμενες, σε διαφορετικές βέβαια συγκυρίες.
Τα μισόλογα της κυβέρνησης υποψιάζουν για το χειρότερο. Χρειάζεται επομένως να ανέβει ο βαθμός ετοιμότητας και επιφυλακής του κινήματος, συνδικάτα και φορείς να πρωτοστατήσουν σε μαζικούς αγώνες για να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις, να επιστρέψουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές κ.ά.
Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, με την εξουσία στα χέρια του λαού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις