Προωθειται η υλοποιηση των επικινδυνων αποφασεων της κυβερνησης

Καθημερινές είναι πλέον οι επιβεβαιώσεις για τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η διεκδίκηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για λογαριασμό της αστικής τάξης, «αναβαθμισμένων ρόλων» στην υλοποίηση των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Ακόμη μια τέτοια επιβεβαίωση ήρθε να δώσει η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευ. Αποστολάκη, στις ΗΠΑ, τις προηγούμενες μέρες, σε συνέχεια των πολύ τακτικών επαφών της ντόπιας στρατιωτικής ηγεσίας με την αμερικανική και βέβαια στα «απόνερα» της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που σηματοδότησε τη «νέα εποχή» στην επικίνδυνη εμπλοκή.
***
Ειδικότερα, στις 23-24/10 ο ναύαρχος Αποστολάκης συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσιγκτον, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με αντικείμενο την «Αντιμετώπιση Βίαιων Εξτρεμιστικών Οργανώσεων», μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, J.F. Dunford. Στη σύνοδο συμμετείχαν Α/ΓΕΕΘΑ από 76 κράτη από όλες τις ηπείρους, οι διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των ΗΠΑ, καθώς και οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ανάμεσα στις θεματικές ενότητες της συνόδου οι συμμετέχοντες εξέτασαν και «τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός συνασπισμού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν τα κοινά συμφέροντα των κρατών - μελών του, για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού», όπως και τη χρησιμότητα «πολυεθνικής συνεργασίας και ενίσχυσης των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών».
Οι σκοποί, εξάλλου, της συνόδου ήταν «η επισήμανση της διαρκούς διασυνοριακής φύσης της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, η προώθηση της ενότητας προσπάθειας στο σχεδιασμό αντιμετώπισής της και η ανάπτυξη στρατηγικής συνοχής με ανταλλαγή διδαγμάτων από τις συναφείς στρατιωτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο».
Ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε:
-- «Η ανταλλαγή πληροφοριών και η βελτίωση της περιοχικής διάδρασης των κρατών θα συμβάλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού». Επιβεβαίωσε, άλλωστε, την προθυμία που έχει εκφράσει επανειλημμένα η κυβέρνηση η χώρα να παίξει τέτοιο ρόλο κόμβου συγκέντρωσης ανάλυσης και διάχυσης πληροφοριών στα λοιπά κράτη - μέλη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ».
-- «Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα συμβάλει στον συντονισμό δραστηριοτήτων και στην επίγνωση καταστάσεως, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της Συμμαχίας για προβολή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ενίσχυση την οποία ζητά συνεχώς η κυβέρνηση, δίνοντας διευκολύνσεις και βάσεις, προσκαλώντας στο Αιγαίο τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, βάζοντας «πλάτη» για τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές σε όλη την περιοχή».
-- «Η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο απαιτεί τη συνέχιση των οικείων επιχειρήσεων από ΝΑΤΟ και ΕΕ», παραπέμποντας και στην πρεμούρα της κυβέρνησης να εμβαθύνει, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, όπου συγκρούονται ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα για τους διαύλους και τις πηγές της Ενέργειας, σύγκρουση ακριβώς που γεννά τα προσφυγικά κύματα.
***
Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι στο περιθώριο της συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, J.F. Dunford, και τον ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό C.M. Scaparrotti, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ G. Eizenkot, ομολόγους του άλλων κρατών και με διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των ΗΠΑ.
Κατά τις επαφές του με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ στάθηκε στο «εξαίρετο επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής της, ειδικά στους τομείς των συνεκπαιδεύσεων των τριών Κλάδων και των ειδικών επιχειρήσεων».
Επίσης, στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό αρχηγό σημείωσε τη «διαρκώς βελτιούμενη, διμερή στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής/ατομικής εκπαίδευσης και της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και τις πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος, με συμμετοχή Ελλάδας και Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας».
Επιπλέον, συμμετέχοντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το «Lexington Institute» σε συνεργασία με το «American Hellenic Institute», επ' ευκαιρίας της παρουσίας του στις ΗΠΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Οι ισχυρές Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής (...) αναλαμβάνουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», αναλαμβάνουν δηλαδή πρωτοβουλίες για να προωθήσουν περαιτέρω τα διάφορα σχήματα υπηρέτησης των ΝΑΤΟικών στοχεύσεων και προταγμάτων προς εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής ...ειρήνης ώστε να «τρέξουν» οι «δουλειές» του κεφαλαίου.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εξαιρετική και υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας». Ενώ δεν παρέλειψε κι εκείνος να καυχηθεί πως «η Ελλάδα εκπληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ», πληρώνει δηλαδή ένα σκασμό λεφτά από τις «σάρκες» του ελληνικού λαού για δαπάνες και στόχους του ΝΑΤΟ, όπως επίσης διαθέτει μέσα και προσωπικό για επιχειρήσεις, αποστολές και επάνδρωση υποδομών του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις