"Ζυγισμενα - στοιχισμενα" ολα τα αστικα κομματα

Τις ευχές όλων των αστικών κομμάτων είχε μαζί του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, αφού όλοι τους διαπίστωναν την κρισιμότητα των όποιων συμφωνιών με την αμερικανική κυβέρνηση, πάντα στο όνομα της «αναβάθμισης» του ρόλου της αστικής τάξης στην περιοχή.
Και προφανώς, η κυβέρνηση ήταν κάτι παραπάνω από δεκτική στις παροτρύνσεις τόσο της ΝΔ, όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τα καλέσματά τους να «αρπάξει» ο Τσίπρας τις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν στο Λευκό Οίκο και στα τραπέζια των επιχειρηματικών ομίλων βρήκαν ανταπόκριση, και γι' αυτό μετά την επιστροφή του οι τόνοι κρατήθηκαν αρκετά χαμηλά. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου δεν θύμιζε σε τίποτα τις επικές αναμετρήσεις στη Βουλή την περασμένη βδομάδα και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Μάλιστα, όλοι σαν με μια φωνή έβλεπαν ως «ευκαιρία» αναβάθμισης την κρίση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ευκαιρία βεβαίως υπαρκτή για το κεφάλαιο.
Η «συναίνεση» όλων των κομμάτων του κεφαλαίου στη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, στη βαθύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς δεν είναι κάτι καινούριο, όμως με αφορμή το διατλαντικό ταξίδι βγήκε στην επιφάνεια με τον πιο κραυγαλέο τρόπο.
Βεβαίως, κανείς δεν πρέπει να πέφτει από τα σύννεφα. Οι «συγκλίσεις» αυτές ούτε τυχαίες είναι ούτε ευκαιριακές. Η στρατηγική της αστικής τάξης είναι συγκεκριμένη και αυτή η στρατηγική υπηρετήθηκε και στις ΗΠΑ. Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, τη μετατροπή της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης/αποθήκευσης Ενέργειας και εμπορευμάτων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Τα παραπάνω προφανώς αποτέλεσαν τον άξονα με τον οποίο κινήθηκε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τα «θέλω» της αστικής τάξης, επομένως και του πολιτικού της προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο ήταν στην επικαιρότητα το ταξίδι στις ΗΠΑ, δύσκολα έβρισκε κανείς διαφορές ανάμεσα σε όσα έγραφαν ή έλεγαν τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ. Τα λεγόμενα «7 σημεία», που παρουσίασε η ΝΔ ώστε να προσφερθεί από την Ελλάδα στις ΗΠΑ το στήριγμα που αναζητούν στην περιοχή, για να έρθουν ως αντάλλαγμα επενδύσεις, ήταν και ο πυρήνας με τον οποίο κινήθηκε και η κυβέρνηση.
Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε η ΝΔ ούτε και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είχαν κάποια ουσιαστική διαφωνία, παρατήρηση ή παράλειψη να προσάψουν στην κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα: Για τη βάση της Σούδας, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι παραμένει εσαεί και ότι «δεν μπαίνει από πουθενά» θέμα να φύγει. Η κριτική της ΝΔ εστίασε στο ότι έπρεπε η συμφωνία για τη Σούδα να είναι πιο μακρόχρονη. Κανένας από τη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων, τη Χρυσή Αυγή δεν διαφωνεί με το γεγονός ότι η εργατική τάξη θα συνεχίσει να ματώνει για να πιάνονται οι δαπάνες στο ύψος του 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Για τον εκσυγχρονισμό των «F-16», η αντιπολίτευση είπε ότι ήταν αναγκαία, αφού έτσι εξασφαλίζεται η «υπεροχή» της ελληνικής αεράμυνας, την ίδια στιγμή που οι αμερικανικές υπηρεσίες διαβεβαίωναν ότι αυτό που «εξασφαλίζεται» είναι η υπεροχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στις ενστάσεις δε που ακούγονται για το αυξημένο κόστος και τη δημοσιονομική επιβάρυνση, ανέλαβε να απαντήσει ο Αδ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος κινδύνους από Τουρκία και Συρία...
Παρομοίως και στο πεδίο της οικονομίας. Η «συμφωνία» όλων των αστικών κομμάτων είναι ομόφωνη για την προσέλκυση επενδύσεων και προφανώς για όλο το πλαίσιο που τις περιβάλλει: Την εργασιακή ζούγκλα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις «απελευθερώσεις» σε τομείς της οικονομίας, την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων από αμερικανικά μονοπώλια.
Απ' το χορό δεν θα μπορούσε να λείπει η φασιστική Χρυσή Αυγή, που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα σάλια της για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Και αυτή με τη σειρά της έβλεπε «ιστορικές ευκαιρίες» για «αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας», καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να πιάσει τον ταύρο απ' τα κέρατα για να ρίξει πιο βαθιά την Ελλάδα στο λάκκο των ανταγωνισμών.
Μαζί με τα «χειροπιαστά» αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ τα κόμματα και τα επιτελεία του κεφαλαίου εκτίμησαν επίσης δεόντως ότι και στον τομέα των σχέσεων με τις ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ τούς βγάζει τη βρώμικη δουλειά. Και αυτή η αναγνώριση είναι μια ακόμα πλευρά της «ζύγισης - στοίχισης» «συμπολιτευόμενων» και «αντιπολιτευόμενων».
Αστικά κόμματα και ΜΜΕ «βγάζουν το καπέλο» στον ΣΥΡΙΖΑ για το «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: «Η μεγαλύτερη χρησιμότητα της σημερινής διακυβέρνησης είναι το θάψιμο όλων των μεταπολιτευτικών μας τοτέμ (...) Στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός έθαψε ένα ακόμη τοτέμ, αυτό του αντιαμερικανισμού», έγραφε εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος. «Αν οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός είχε επιστρέψει με αυτά τα αποτελέσματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες» θα καίγονταν σημαίες, ήταν η διαπίστωση μιας άλλης. «Η εικόνα του πρωθυπουργού της αριστεράς να είναι στο Λευκό Οίκο (...) συμβάλλει καθοριστικά ώστε να τελειώσει οριστικά στην Ελλάδα όλη αυτή η περίοδος του αντιαμερικανισμού, του αντιιμπεριαλισμού και όλων των άλλων ιδεολογιών που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω επί δεκαετίες...», είπε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν πλούσια πείρα από «συναινέσεις». Πάντα η κλιμάκωση της επίθεσης από το κεφάλαιο γινόταν στο όνομα των «εθνικών στόχων», που υπηρετούνταν σε κλίμα ομοφωνίας από τους κατά τ' άλλα δύο «πόλους» του αστικού πολιτικού συστήματος. Ενδεικτικές είναι τόσο η συμφωνία όλων τους στο 3ο μνημόνιο, όσο και οι κυβερνήσεις συνεργασίας στα προηγούμενα μνημόνια, στα μεσοπρόθεσμα κ.λπ., που λεηλάτησαν το λαϊκό εισόδημα. Συνεπώς αυτή η ομοφωνία στα «μεγάλα και κρίσιμα» «εθνικά θέματα» μόνο ως προπομπός νέων επικίνδυνων εξελίξεων μπορεί να αποκωδικοποιηθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις