Βιος και πολιτεια του στρατηγου Ουεσλι Κλαρκ

Ισως κάτι σας θυμίζει το όνομα Ουέσλι Κλαρκ. Ναι, είναι ο Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος ως στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, το 1999, ήταν επικεφαλής της επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Επιδεικνύοντας τα ματοβαμένα του παράσημα, αυτά που απέκτησε για τις υπηρεσίες του στη Γιουγκοσλαβία και αλλού, προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να γίνει και πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2004.
Όταν ήταν διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη,
τις μέρες της επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία
Όμως, οι φιλοδοξίες του αξιότιμου κυρίου Κλαρκ δεν περιορίζονταν στα πεδία των μαχών και της πολιτικής. Σκέφθηκε, λοιπόν, να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την πείρα του για να σώσει τον κόσμο. Δηλαδή, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις μπίζνες.
Έτσι, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Όχι όμως όπου κι όπου. Διάλεξε, λοιπόν, τα αγαπημένα του Βαλκάνια. Μια περιοχή γνώριμη σ΄αυτόν, που του οφείλει τόσα πολλά.
Από μια σύντομη και πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο, βρίσκουμε τον τιμημένο (πρώην) στρατηγό, τον Ιούνιο του 2010, στην Αλβανία. Εκεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, συναντά τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα, στον οποίο παρουσιάζει επενδυτικό σχέδιο στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών και την προμήθεια ενός συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου  και διαχείρισης τυχερών παιχνιδιών… 
Όταν προσπαθούσε να πάρει το χρίσμα των 
Δημοκρατικών
για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2004
Αλλά, ο ανήσυχος κύριος Κλαρκ δεν περιορίστηκε στον ευγενή τομέα του τζόγου. Δύο χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2012, τον ξαναβρίσκουμε, αυτή τη φορά στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο Ουέσλι Κλαρκ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Πόντε και ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου της ρουμανικής κυβέρνησης για θέματα στρατηγικής και ασφάλειας. Βεβαίως, το εύρος των αρμοδιοτήτων του ήταν αρκετά μεγαλύτερο, αφού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρουμάνου πρωθυπουργού, στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν σε επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας.
Σε τρυφερό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό
της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα,
το 2004, στην Ουάσινγκτον.
Όμως, όπως φαίνεται, αυτό που πάντα αγαπούσε ο φίλος των Βαλκανίων, Ουέσλι Κλαρκ, ήταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το 2008 τον βρίσκουμε στη διοίκηση της καναδικής εταιρείας Bankers Petoleum, ενώ από το 2013 αναλαμβάνει διευθυντής και στην, επίσης καναδική εταιρεία, Petromanas Energy. Κατά σύμπτωση και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, στην οποία, όπως όλα δείχνουν, ο κύριος Κλαρκ έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Αυτή η αδυναμία του φαίνεται εξάλλου και σε μια δήλωση του,  στο πρακτορείο Bloomberg, τον Ιούλιο του 2014, όπου τονίζει: «Η Αλβανία έχει μεγάλη οικονομική σημασία για την Ευρώπη καθώς διαθέτει σημαντική παραγωγή πετρελαίου και κατ΄ επέκταση θα πρέπει να είναι ένα βασικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής».
2000. Η δουλιά στο Κόσοβο έγινε.
Πανηγυρίζουν οι: Χασίμ Θάτσι,
ηγέτης του UCK, Μπερνάρ Κουσνέρ,
τοποτηρητής του ΟΗΕ στο Κόσοβο,
στρατηγός σερ Μάικλ Τζάκσον,
διοικητής της KFOR, Αγκίμ Τσέκου,
διοικητής του UCK, Ουέσλι Κλάρκ,
διοικητής του ΝΑΤΟ.
Για να μην αδικούμε, όμως, τον βαθιά ανθρωπιστή, Ουέσλι Κλαρκ, πρέπει να επισημάνουμε ότι η καρδιά του χτυπούσε πάντα για το αγαπημένο του Κόσοβο. Διαβάζουμε λοιπόν σε τηλεγράφημα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τον Ιούνιο του 2012, ότι ο κύριος Κλαρκ, ζήτησε από τις αρχές του Κοσόβου, εκ μέρους της καναδικής εταιρείας Envidity, την οποία διευθύνει, άδεια για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων άνθρακα για την παραγωγή συνθετικού πετρελαίου.
Όπως αποδεικνύεται, το πάθος του στρατηγού για το Κόσοβο, το οποίο είχε ισοπεδώσει το 1999 ως διοικητής του ΝΑΤΟ, και η έγνοια του για το υπέδαφος του, για την ποιότητα του οποίου φρόντισε τότε με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, λύγισαν τους σκληρούς εκπροσώπους των τοπικών αρχών, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους πρώην στελέχη του διαβόητου UCK.
Φτάνουμε λοιπόν  στην τελευταία πράξη.
Γιγαντοαφίσα στην Πρίστινα
για εκδήλωση προς τιμήν
του απελευθερωτή, Ουέσλι Κλαρκ
Πριν λίγες μέρες, στις 20 Οκτωβρίου 2017, διαβάσαμε σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ότι ο κύριος Κλαρκ κατέθεσε εκ μέρους της εταιρείας Envidity την τελική πρόταση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Κοσόβου.  Μια μέρα πριν, ο ίδιος είχε δηλώσει από το Μαυροβούνιο, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την ασφάλεια, ότι η νέα κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι, ασχολείται με το θέμα και αναμένει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία έγκρισης.
Η πρόταση που κατέθεσε η Envidity,  περιλαμβάνει την αεριοποίηση του υπόγειου άνθρακα με τεχνολογικές μεθόδους που επιτρέπουν την παραγωγή συνθετικού πετρελαίου (ντίζελ). Η εκτίμηση είναι ότι σε πρώτη φάση θα παράγονται 1.200 βαρέλια ημερησίως και σταδιακά η παραγωγή θα φτάσει τα 20.000 βαρέλια. Η αρχική επένδυση θα είναι 15 εκατομμύρια δολάρια ενώ συνολικά θα ανέλθει σε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.
Χάρτης του Κοσόβου όπου σημειώνονται
 οι περιοχές που θέλει ο Ουέσλι Κλαρκ
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Τύπο της Πρίστινας, αυτό που προκαλεί ανησυχία σε πολιτικούς και οικονομικούς φορείς είναι το γεγονός ότι η εταιρία του Κλαρκ ζητάει την εκμετάλλευση του υπεδάφους στα 3/4 της επικράτειας του Κοσόβου, γεγονός που θα της εξασφαλίσει μονοπωλιακό καθεστώς.

Προσπαθώντας να βρούμε τα στοιχεία για το βίο και  την πολιτεία του Ουέσλι Κλαρκ, θυμηθήκαμε μια δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λίγες μέρες μετά το το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, και λίγο πριν αρχίσει η επιδρομή στο Αφγανιστάν. Είχε πει τότε ο Ράμσφελντ ότι πρόκειται για έναν πόλεμο μακράς διαρκείας, που αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοι τους, και όπου «η στολή εκστρατείας θα είναι άλλοτε η στρατιωτική στολή παραλλαγής, άλλοτε το κουστούμι του πολιτικού και άλλοτε το επίσημο ένδυμα του τραπεζίτη…».
Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τον Κλαρκ, για το τι εννοούσε ο Ράμσφελντ;

Δάνης Παπαβασιλείου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις