Οι λαϊκες ελευθεριες στο στοχαστρο και της σημερινης κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η προκλητική απόρριψη - για δεύτερη φορά - των αιτήσεων αναστολής της Ηριάννας Β. Λ. και του Περικλή Μ. από το Εφετείο της Αθήνας θέτει αντικειμενικά στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης όχι μόνο την απαράδεκτη στάση της Δικαιοσύνης, που επιμένει να κρατά άδικα και ανάλγητα στη φυλακή δύο νέους ανθρώπους, που ήδη έχει καταδικάσει πρωτόδικα σε βαριές ποινές με μοναδικό ουσιαστικά «αποδεικτικό» στοιχείο ...μισό γενετικό αποτύπωμα (DNA), ποινικοποιώντας και τιμωρώντας στην πραγματικότητα τις κοινωνικές σχέσεις τους, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές και επικίνδυνες γενικότερα για τις λαϊκές ελευθερίες αποφάσεις.
Μόνο ως κροκοδείλια μπορούν να χαρακτηριστούν τα δάκρυα κυβερνητικών στελεχών για τις συγκεκριμένες αποφάσεις των δικαστηρίων, τα οποία φυσικά και έχουν σοβαρή ευθύνη, όμως είναι το ίδιο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει, που τους δίνει τη δυνατότητα να αυθαιρετούν.
Η πραγματικότητα είναι, όσο κι αν προσπαθεί η σημερινή κυβέρνηση να εμφανιστεί ως δήθεν κοινωνικά και δημοκρατικά ευαίσθητη, ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της, συνεχίζονται η εφαρμογή και ο εμπλουτισμός της εγχώριας ποινικής - κατασταλτικής νομοθεσίας και πρακτικής, με έναν πιο σύγχρονο και ευέλικτο μάλιστα τρόπο, που συνδυάζεται με την προσπάθεια ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Επιβεβαιώνεται και με τον τρόπο αυτό ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια στις βασικές στοχεύσεις, ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται κάθε φορά στην κυβέρνηση. Αποδεικνύεται, επίσης, για μιαν ακόμη φορά, ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης συνοδεύεται πάντοτε από την ένταση του αυταρχισμού, την καταπάτηση και τη συρρίκνωση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Κλιμάκωση της κατασταλτικής πολιτικής
Συγκεκριμένα, η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να προσαρμόζει και να ευθυγραμμίζει πλήρως τη νομοθεσία της χώρας με τις σχετικές βασικές κατευθύνσεις, οδηγίες, αποφάσεις κ.λπ. της ΕΕ, στο πλαίσιο και των νομοθετικών δεσμεύσεων που έχουν εισαγάγει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίζει από κοινού με τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή προβάλλει ορισμένες αντιρρήσεις από καθαρά εθνικιστική σκοπιά.
Χαρακτηριστικό, πρόσφατο νομοθέτημα είναι η ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για την «Ευρωπαϊκή Εντολή Ερευνας» σε ποινικές υποθέσεις, με το Ν. 4489/2017, η οποία δίνει εκτεταμένες εξουσίες και αρμοδιότητες στις κατασταλτικές αρχές, συρρικνώνει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου - εξεταζόμενου, με τη θέσπιση εξέτασης μέσω τηλεδιάσκεψης, την ευρεία άρση απορρήτων και τις μυστικές έρευνες, στη διεξαγωγή ποινικής διαδικασίας από κοινού με αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους του κράτους εκτέλεσης με συγκαλυμμένα στοιχεία ταυτότητας κ.λπ.
Αντί να καταργήσει τον «τρομονόμο», όπως είχε εξαγγείλει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, προχώρησε, πρόσφατα επίσης, με το Ν. 4478/2017, στην κύρωση της Σύμβασης της Βαρσοβίας, που ενισχύει σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία. Παράλληλα, έχει δρομολογήσει, στην ίδια κατεύθυνση, την τροποποίηση των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ), που αναφέρονται στην εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση. Με νομοσχέδιο που έθεσε πριν από λίγο καιρό σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονταν ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για όποιον «δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει» σε τέλεση των αδικημάτων που περιγράφονται στα άρθρα 187 και 187Α του ΠΚ. Πρόκειται για νέες, ιδιαίτερα επικίνδυνες διατάξεις, αφού η αόριστη και ευρεία διατύπωσή τους μπορεί εύκολα να ποινικοποιήσει τη δημόσια έκφραση γνώμης. Εντάσσονται στη γενική κατεύθυνση ποινικοποίησης του φρονήματος, την οποία υπαγορεύει η κατασταλτική νομοθεσία της ΕΕ και αποσκοπεί στην αποδοχή από την κοινωνία του συνόλου της πολιτικής της «τάξης και της ασφάλειας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, δήλωσε ότι αποσύρει από το νομοσχέδιο τις παραπάνω διατάξεις, τις οποίες όμως θα επαναφέρει «βελτιωμένες» στο συνολικό σχέδιο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.
Αυτό το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες στις διωκτικές και δικαστικές αρχές - μεταξύ αυτών και για τη λήψη, αξιοποίηση και χρήση του γενετικού αποτυπώματος (DNA) - αποτελεί τη βάση για τις αυταρχικές διώξεις, καταδίκες και φυλακίσεις ανθρώπων, όπως της Ηριάννας Β. Λ. και του Περικλή Μ., που τους τυλίγουν κυριολεκτικά σε μια κόλλα χαρτί.
Την ίδια περίοδο, ενισχύονται οι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί και οι μέθοδοι μαζικού φακελώματος, με την ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών, από κρατικούς φορείς, υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, π.χ. με την ενεργοποίηση των drones της Αστυνομίας, τη λήψη βιομετρικών και γεωγραφικών δεδομένων, όπως έλεγχος ίριδας ματιού, συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού - GPS, ως μέσα ταυτοποίησης και ελέγχου των ανθρώπων, τα οποία εφαρμόζονται και στην καθημερινότητά τους, όπως με την επικείμενη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Λεκανοπέδιου της Αττικής, την καταχώριση πληροφοριών και δεδομένων από το διαδίκτυο και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη συνακρόαση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ, καθώς και το φακέλωμα κατοίκων από τα ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η εργοδοτική τρομοκρατία και καταστολή, η οποία εντείνεται, με την αξιοποίηση του αντεργατικού και κατασταλτικού πλαισίου, το οποίο παραμένει άθικτο, τις τρομοκρατικές απολύσεις εργαζομένων και τις εκφοβιστικές μηνύσεις από εργοδότες εναντίον τους και, βέβαια, η επιδίωξη της κυβέρνησης να βάλει στο «γύψο» το δικαίωμα της απεργίας με την επικείμενη τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου.
Οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης
Παράλληλα, οι πρακτικές αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού δεν έχουν εγκαταλειφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως π.χ. συνέβη με το χτύπημα της πορείας των συνταξιούχων στο Σύνταγμα, τον Οκτώβρη του 2016, τη διάλυση του συλλαλητηρίου στη Βουλή για το 3ο μνημόνιο, τον Ιούλη του 2015. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε για πρώτη φορά επίδειξη του νέου «έξυπνου» όπλου της ΕΛ.ΑΣ. κατά των διαδηλωτών, του «Αίαντα» (της θωρακισμένης υδροφόρας που έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει με τρομακτική πίεση νερό - και όχι μόνο - εναντίον των διαδηλωτών).
Επιπλέον, εντείνονται στους κόλπους της ΕΕ, στην οποία ορκίζεται και η σημερινή κυβέρνηση, ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρηση εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Η εκστρατεία αυτή δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αλλά στοχεύει στην καθυπόταξη όλων των εργαζομένων και των λαών, είναι προπομπός για νέα επίθεση στα δικαιώματά τους.
Γι' αυτό και απαιτείται σήμερα η κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή του αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου, που διατηρεί και ενισχύει η κυβέρνηση, για την κατάργηση του «τρομονόμου» και όλων των αντιδραστικών κατασταλτικών διατάξεων.
Η αναγκαία απόκρουση συνολικά της αντιλαϊκής επίθεσης, που εκφράζεται και με τη μορφή της καταστολής, του φακελώματος, του αυταρχισμού, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου, νέου, επιστήμονα.
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» έχει ήδη πάρει σχετική πρωτοβουλία και θέτει αυτά τα σοβαρά ζητήματα στα ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων, των οποίων οι πλειοψηφίες συνειδητά σιωπούν.
Καλούμε κάθε δικηγόρο, κάθε εργαζόμενο στο χώρο της Δικαιοσύνης να πάρει άμεση και σαφή θέση, να απαντήσει μαχητικά στη συνεχή καταπάτηση και συρρίκνωση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Αγγελος ΒΡΕΤΤΟΣ
Δικηγόρος, μέλος του Τμήματος Λαϊκών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις