Να σημάνει ξεσηκωμός!


  
 Οι διαρροές και οι πληροφορίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης δείχνουν πως, βήμα το βήμα, κυβέρνηση και κουαρτέτο διαμορφώνουν το τελικό πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Παράλληλα, όσο πιο κοντά φτάνει η ώρα για τις τελικές διευθετήσεις, τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί τους προπαγανδιστικούς μύθους για «μάχη» που δήθεν δίνει προς υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Αλλά και εδώ, το παραμύθι δεν έχει δράκο.
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνει τους προκατόχους της, που κι αυτοί έκαναν τα ίδια, προσπαθώντας να προλάβουν ή να ενσωματώσουν γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις.
Στην πραγματικότητα, η μόνη μάχη που έδωσε και δίνει η κυβέρνηση, είναι αυτή της υπεράσπισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, και από κοινού με το κουαρτέτο ράβει το νέο αντιλαϊκό κουστούμι.
Ετσι, στο τραπέζι βρίσκονται καταρχήν οι νέες περικοπές στις συντάξεις ύψους 1,8 δισ. ετησίως, που θα προστεθούν στις ήδη αιματηρές μειώσεις των προηγούμενων ετών, όπως δηλαδή συμφώνησε η κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Βρίσκεται, επίσης, η μείωση του αφορολόγητου στα όρια των 6.000 ευρώ, που σημαίνει λεηλασία ακόμα και των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που ήδη διαβιούν στα όρια της φτώχειας, και αφαίρεση από το ισχνό τους εισόδημα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Ανάμεσα σε άλλα, μεθοδεύεται η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση των ευρωενωσιακών οδηγιών, που θα μεταφραστεί σε ακόμα υψηλότερες τιμές στα λαϊκά νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν ακόμα και σήμερα να το εξασφαλίσουν.
Την ίδια ώρα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου ακονίζουν τα δόντια τους για το ποιος θα εξασφαλίσει το καλύτερο φιλέτο από την ηλεκτροπαραγωγή και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, συμμετέχοντας σε ευρύτερα σενάρια και ανταγωνισμούς, στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη της χώρας και της περιοχής.
Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται ακόμη το νέο «πακέτο» των αντεργατικών παρεμβάσεων, όταν ήδη με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα, με αιχμή αυτή τη φορά το δικαίωμα της απεργίας και την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Κι ενώ όλα τα παραπάνω είναι «προ των πυλών», η κυβέρνηση επιχειρεί ξεδιάντροπα να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να συσκοτίσει την αλήθεια, αναμασώντας τα ευφυολογήματα περί «ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος»!
Αυτονόητα προκύπτει το ερώτημα: Αν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι μηδενικό, αν δηλαδή τα μέτρα που αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες για τα λαϊκά νοικοκυριά δεν επιφέρουν όφελος στον κρατικό προϋπολογισμό, τότε γιατί τόσους μήνες πηγαινοέρχονται τα κλιμάκια και οι υπουργοί της κυβέρνησης;
Κι αν τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με τα «αντίμετρα» δεν επιφέρουν επιπλέον επιβάρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά, τότε γιατί η κυβέρνηση δυσκολεύεται τόσο πολύ να ξεφουρνίσει αυτά που αποφασίζει τελικά με το κουαρτέτο πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ κι αυτά που διαρρέονται, σερβίρονται με πολύ χρυσόσκονη, σκόπιμες ασάφειες και θολούρες; Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού οι παραπάνω κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν έχουν ούτε δράμι αλήθειας.
Αλλωστε, η ίδια η υπουργός Εργασίας, μόλις προχτές, προετοιμάζοντας το κλίμα για την επίτευξη συμφωνίας στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, έκανε λόγο για «συντριπτικό συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος μας», για να κάνει πιο εύπεπτα τα μέτρα και να αποσείσει από τις πλάτες της κυβέρνησης οποιαδήποτε ευθύνη για το «πακέτο» που έρχεται.
Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον «αρνητικό συσχετισμό» συμμετέχει και η κυβέρνηση, με το μέρος της άλλης πλευράς, σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Κεφάλαιο, κυβέρνηση και κουαρτέτο είναι στην ίδια πλευρά. Μαζί επιτίθενται στα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.
Απάντηση σε παλιά και νέα μέτρα μπορεί να δώσει ο λαός μόνο με την οργάνωση της πάλης του, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και ανειρήνευτο μέτωπο με την εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της. Με επιθετικές διεκδικήσεις και ανάπτυξη αγώνων με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.
Σ' αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες η προσπάθεια για να είναι μαζικά και με νέες συμμετοχές τα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Απρίλη, μέρα που συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις