Μεγάλη "ουρά"...

Ο σχετικός προβληματισμός - γύρω απ' το ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρουν τα σχέδια για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ - ούτε νέος είναι, ούτε βέβαια γίνεται σε «κενό αέρος».
Αλλωστε, και σε αυτόν τον τομέα, τα εν μέρει διαφορετικά σχέδια που εμφανίζουν τα αστικά επιτελεία στοχεύουν στο να «συμβιβάσουν», από τη μια πλευρά, την ανάγκη συνολικά του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για «εμβάθυνση» και «ολοκλήρωση» της ιμπεριαλιστικής ένωσης που θα εξυπηρετεί στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και, από την άλλη, την ανάγκη καπιταλιστικών κρατών της Ευρωένωσης για «προστασία» των δικών τους, «εθνικών» μονοπωλίων. Ως «προέκταση» δηλαδή της αντίστοιχης αντιφατικής κίνησης στην καπιταλιστική οικονομία.
Επίσης, εξίσου σημαντικό, αυτή η συζήτηση γίνεται και στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων όχι μόνο στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ. Πάνω στη βάση, δηλαδή, των «ενστάσεων» των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ για τη - μικρή όπως την κρίνουν - συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων τους στα βάρη και τις ευθύνες εντός ΝΑΤΟ.
Τριβές που πυροδοτούν συζητήσεις στα ισχυρότερα κράτη της ΕΕ περί αναθεώρησης της πολιτικής τους περί Αμυνας, προσαρμογής στις νέες συνθήκες, με ανάληψη περισσότερων ευθυνών από μέρους τους για τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή ασφάλεια», που κατά βάση αφορά την «προβολή ισχύος τους» σε άλλες ζώνες του κόσμου, όπου διακυβεύονται συμφέροντά τους, αλλά και με ενίσχυση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπόθεση της «εσωτερικής τάξης και ασφάλειας», τη θωράκιση της καπιταλιστικής εξουσίας σε κάθε χώρα.
Χαρακτηριστική δε για το πώς «διαπλέκονται» τα σχέδια αυτά, είναι και η αλλαγή στα «αμυντικά δόγματα» μιας σειράς καπιταλιστικών κρατών, με «πρώτη και καλύτερη» τη Γερμανία, που στη «Λευκή Βίβλο για την Ασφάλεια» που παρουσίασε το περασμένο καλοκαίρι, περιγράφει τα δύο αυτά καθήκοντα («παγκόσμιος ρόλος» και «εσωτερική ασφάλεια»), ενώ στο μοτίβο αυτό πρόσφατα αποφάσισε και αύξηση των «αμυντικών» της δαπανών και ενίσχυση της παρουσίας της στην κρισιμότατη γεωστρατηγικά βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Αλλο παράδειγμα είναι αυτό της Σουηδίας, που πρόσφατα αποφάσισε επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις