Το παιχνίδι με τον Τοτό το ξέρετε;

Στις 17.3.2017 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για την υγεία.
Και ένα –κατά την έκφραση του πρωθυπουργού – «μεγάλο κατόρθωμα …στην  περίοδο της κρίσης και της μνημονιακής πειθαρχίας» ήταν «να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν το σημαντικότερο ή, αν θέλετε, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος».
Και ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένος ή όχι, που να στερείται της δυνατότητας πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία και δεν φεύγει από αυτά με “μπουγιουρντί”, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Από αυτούς τους πολίτες, τα 2,5 εκατομμύρια, περίπου το 1/3 έχει, επίσης, μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται. Και είναι περιττό να πω ότι αυτή η αυτονόητη ενέργεια ήταν αδιανόητη πριν από το 2015, αλλά δεν ήταν αδιανόητη μόνο την περίοδο των μνημονίων, ήταν αδιανόητη και πριν από τα μνημόνια, όταν οι ανασφάλιστοι, βεβαίως, ήταν πολύ λιγότεροι και θα μπορούσε να είναι μια απολύτως εύλογη παρέμβαση».
Η ρύθμιση στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι το άρθρο 33 του νόμου 4386/2016 και της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) –ΦΕΚ Β’ 908/4.4.2016– για την «πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Μ’ άλλα λόγια η ΚΥΑ προβλέπει ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων μέσω των δημόσιων μονάδων Υγείας, με τους όρους του Κανονισμού Παροχών ΕΟΠΥΥ. Μόνο «κατά περίπτωση», όταν πιστοποιημένα ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να τις καλύψει και μόνο με απόφαση του υπουργού, θα καλύπτονται παροχές από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι ανασφάλιστοι, δηλαδή, πληρώνουν κι αυτοί, όπως και οι ασφαλισμένοι, εξολοκλήρου όλες τις υπηρεσίες – υλικά – φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, με την ίδια ΚΥΑ εξαιρούνται από τη συμμετοχή στις πληρωμές για φάρμακα όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις της με αυστηρά εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και ορισμένες άλλες κατηγορίες.
Η ρύθμιση αυτή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προέκταση και διεύρυνση των ρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το ίδιο πρόβλημα.
Η έκρηξη της ανεργίας και τα αλλεπάλληλα λουκέτα στα μαγαζιά, υυποχρέωσαν την –τότε- κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην έκδοση κοινών αποφάσεων (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργών για την «δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη» (ΦΕΚ Β’ 1465/5.6.2014) και την «πρόσβαση στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών» (ΦΕΚ Β’ 1753/28.6.2014). Αυτές τις δύο αποφάσεις πάρθηκαν  ώστε να καλυφθούν εκείνοι «οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα» και «ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία».
Η πρώτη ΚΥΑ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προέβλεπε ότι κάθε ανασφάλιστος που παίρνει παραπεμπτικό απ’ τις δημόσιες δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ή τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων μπορεί να νοσηλευτεί δωρεάν σε δημόσιο νοσοκομείο. Η νοσηλεία εγκρινόταν από τριμελή επιτροπή σε κάθε νοσοκομείο. Οταν το περιστατικό ήταν επείγον δε χρειαζόταν η παραπάνω διαδικασία και η εισαγωγή του περιστατικού γινόταν χωρίς παραπεμπτικά.
Η νοσηλεία των ανασφαλίστων –σύμφωνα με την ΚΥΑ- βάρυνε «τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων». Για όσους απ’ τους ανασφάλιστους δεν υπήρχε, για διάφορους λόγους, δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης νοσηλείας τους με βάση τις δυό ΚΥΑ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα δημόσια νοσοκομεία έστελναν τα χρέη τους στις εφορίες, οι οποίες –με τη σειρά τους- έστελναν στους νοσηλευθέντες «μπουγιουρντί» από 1000-6000 ευρώ. «Μπουγιουρντί» εκείνης της περιόδου εξακολουθούν να φτάνουν και σήμερα σε νοσηλευθέντες.
Σε συνάντηση (6.3.2017) του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) παρουσιάστηκαν τα παρακάτω στοιχεία:
  • Μέχρι την ψήφιση του νόμου 4368  είχαν βεβαιωθεί 28 εκ. ευρώ ως δαπάνες ανασφάλιστων. Αυτές τις οφειλές τα δημόσια νοσοκομεία τις έστειλαν στις εφορίες, οι οποίες με τη σειρά τους τις προώθησαν με «μπουγιουρντί» στους νοσηλευθέντες.
  • Μετά την ψήφιση του νόμου 4368/2016 και την έκδοση της σχετικής έχουν σωρευτεί στα δημόσια νοσοκομεία χρεωστικά 155 εκ. ευρώ για τη νοσηλεία ανασφάλιστων.
Ο Ανδρέας Ξανθός είπε στην ΕΙΝΑΠ ότι δόθηκε εντολή μετά την ψήφιση του νόμου τα νοσοκομεία να μην στέλνουν τις οφειλές των ανασφάλιστων στις εφορίες. Για τα πρίν το νόμο 4368  χρέη ο υπουργός  είπε οτι είχε δοθεί οδηγία να σταματήσουν οι εφορίες να στέλνουν «μπουγιουρντί» στους νοσηλευθέντες -πρακτική που δεν τηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 4.3.2017.
Απ’ τα συγκριτικά στοιχεία προκύπτει ότι και οι δυό ρυθμίσεις κινούνται στα πλαίσια των «μνημονιακής πειθαρχίας» με διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Απλά η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έλεγε ωμά  ότι το κόστος των ανασφάλιστων θα καλύπτεται απ’ τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία ήδη βαριανασαίνουν απ΄τη μόνιμη οικονομική θηλιά των άγριων περικοπών, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενταλματοποιεί τα χρέη και κρατάει το «μεγάλο κατόρθωμα» κρυμμένο στο συρτάρι.
Αδιάψευστα είναι τα στοιχεία απ’ τις επιχορηγήσεις –περιέχονται στις επίσημες κατανομές του υπουργείου Υγείας- των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους. Τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξής:  2014  2 εκ. ευρώ. 2015 1,265 εκ. ευρώ. 2016 1,265 εκ. ευρώ. 2017 1 εκ. ευρώ.
Μ’ άλλα λόγια για νοσηλείες δύο χρόνων, που η δαπάνη ανέρχεται σε 155 εκ. ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχορήγησε τα δημόσια νοσοκομεία 2,265 εκ. ευρώ. Ήτοι με το 1,5%!
Φαίνεται, δηλαδή,καθαρά ότι η νοσηλεία των ανασφαλίστων καλύπτεται απ’ τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που για τα έτη 2016 και 2017 παρέμειναν καθηλωμένες στα 1,156 δισ.ευρώ. Έτσι ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι υποφέρουν το ίδιο στην ώρα της ανάγκης και της νοσηλείας.
Ο πρωθυπουργός για υπερκεράσει αυτή τη δραματική πραγματικότητα και για να δείξει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των ευπαθών ομάδων» -όπως λέει και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης * – ξεπερνά ακόμα και τον Τοτό στην επικοινωνιακή επιχειρηματολογία.
Ο Τοτός, λοιπόν, πρότεινε στο δάσκαλό του να παίξουν το παιγνίδι των γνώσεων αρχίζοντας αυτός πρώτος τις ερωτήσεις.
-Αν χάνεις θα μου δίνεις 50 ευρώ. Αν χάνω εγώ θα σου δίνω 5 ευρώ, είπε ο Τοτός και ο δάσκαλος συμφώνησε.
-Ποιο είναι το θηλαστικό, που ζει στα έγκατα των ωκεανών και μπορεί να πετάξει στα 10.000 πόδια, ρώτησε ο Τοτός.
-Δεν ξέρω, απάντησε ο δάσκαλος.
-Δώσε μου 50 ευρώ. Και τώρα η σειρά σου.
-Ποιο είναι αυτό το ζώο, που με ρώτησες; ρώτησε με τη σειρά του ο δάσκαλος.
-Ούτε και ’γώ ξέρω. Πάρε 5 ευρώ (!) απάντησε ο Τοτός.
Αυτή την προσφιλή πρακτική μετήλθε ο πρωθυπουργός και με τους συνταξιούχους: Συνεχίζοντας την πολιτική των άγριων περικοπών στις συντάξεις –μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού- εμφανίστηκε και ως –κατά την έκφρασή του- δότης της 13ης σύνταξης στο τέλος του 2016.
Πάλι απ’ το βήμα της βουλής (24.2.2017) ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Δώσαμε, εφάπαξ 13η σύνταξη 620 εκ. ευρώ στους χαμησυνταξιούχους”. Για να πλειοδοτήσει την επομένη (25.2.2017) ο υπουργός  Μεταφορών Χρίστος Σπίρτζης ότι η αναπλήρωση των νέων αντισταθμιστικών μέτρων, που συμφώνησαν κυβέρνηση και κουαρτέτο, για τους συνταξιούχους θα γίνει με την 13η και τη 14η σύνταξη(!!)“εφόσον βέβαια υπάρχουν πλεονάσματα” και εφόσον ο συνταξιούχος “δεν έχει εισοδήματα”. Εφόσον, δηλαδή, ο συνταξιούχος είναι στο περιθώριο και ζεί στα παγκάκια.
Και μόνο το κονδύλι των 620 εκ. ευρώ αποτελεί πρόκληση για τους συνταξιούχους, οι οποίοι από μια πλήρη 13η σύνταξη χάνουν τουλάστον 2,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή κυβέρνηση και δανειστές αφαιρούν κοντά από 2,5 δισ. ευρώ  από όλους τους συνταξιούχους και επιστρέφοντας  τα ψίχουλα των 620 εκ. στους πιό πεινασμένους γέροντες εμφανίζονται –όπως και στους ανασφάλιστους-  ως ευεργέτες τους.
Έτσι δημιουργούνται τα πλεονάσματα για τα δημόσια νοσοκομεία –που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας για προπαγανδιστικούς λόγους στο εσωτερικό- αλλά και το συνολικό «ματωμένο πλεόνασμα», που δίνει πρόσωπο στη συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέναντι στους δανειστές.
Η φωτογραφία αφιερώνεται στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, που είχε υποστηρίξει (29.1.2017 στο ΣΚΑΪ) ότι δεν βλέπει πια πεινασμένους να ψάχνουν στους σκπουπιδοτενεκέδες. Το στιγμιότυπο είναι  απ’ το μεσημέρι της 17.3.2017 σε κεντρικό δρόμο της Νέας Ιωνίας. Δηλαδή λίγες ώρες μετά τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την υγεία στη Βουλή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις