Οι γυναίκες της χρονιάς...

Tο περιοδικό ομορφιάς «Beaute» και ο τηλεοπτικός σταθμός «ΑΝΤ1» για να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, την 8η Μάρτη, διοργάνωσαν εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, για να τιμήσουν τις 20 Γυναίκες της Χρονιάς, γυναίκες «δραστήριες», «δυναμικές», «ευρηματικές»… όπως τις αποκάλεσαν οι διοργανωτές. Κάθε βραβείο είχε και το «χορηγό» του από τους γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλά και κάθε βραβευμένη είχε και τον παρουσιαστή ή την παρουσιάστριά της. Ανάμεσά τους ήταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως η Ε. Κουντουρά, και άλλων αστικών κομμάτων, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Κικίλιας.
Μέσα σε αυτή την πολύωρη διοργάνωση ξέχασαν να πουν γιατί γιορτάζεται αυτή η Παγκόσμια Μέρα και προπαντός ποιες ήταν οι γυναίκες της χρονιάς το 1857 που βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά  τους με τα ρούχα της δουλειάς. Κουβέντα δεν έβγαλαν για τις υφάντρες και τις ράφτρες της Νέας Υόρκης που πριν 160 χρόνια συγκρούστηκαν με την εργοδοσία και το κράτος της για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για ίσο μεροκάματο με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν χώρεσαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση για τις γυναίκες της  φετινής χρονιάς μια απεργός της φάμπρικας ή του ξενοδοχείου, μια αγρότισσα που συμμετείχε στα μπλόκα των αγροτών, μια νοσηλεύτρια που έχει να εξυπηρετήσει 40 κρεβάτια στη βάρδιά της, μια απλήρωτη εργαζόμενη από τα εργολαβικά συνεργεία που διεκδικεί αγωνιστικά τα δεδουλεμένα της, μια συνταξιούχος που συμμετείχε στη διαδήλωση των συνταξιούχων και έφαγε τα χημικά της Αστυνομίας και τόσες άλλες. Αλλά ποιος χορηγός θα ξόδευε χρήματα για μια τέτοια γυναίκα(!).
Τα συμπεράσματα ανήκουν στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας που στενάζουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Να μετατρέψουν την οργή τους σε βήμα ανατροπής αυτής της πολιτικής που παίρνει το ψωμί των παιδιών τους από το τραπέζι, που τσακίζει τα δικαιώματά τους μέσα από  μνημόνια και αξιολογήσεις, που τους στερεί τις σύγχρονες ανάγκες τους.  Να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, που δεν την έχουν δοκιμάσει ακόμα. Μπορούν μέσα από τον οργανωμένο αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό τους αγώνα να αναδειχτούν ως γυναίκες της χρονιάς της ανατροπής και της απελευθέρωσης από την εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις