Δεν έχουν ιερό και όσιο

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας ήταν η χτεσινή και στην ειδική συνεδρίαση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής πρώτη το λόγο πήρε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, για να πει ανάμεσα σε άλλα πως «είναι μια μέρα υπόσχεσης, εγρήγορσης αγωνιστικής και αλληλεγγύης προς τις γυναίκες όλου του κόσμου που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και «μέρα ξεχωριστής τιμής στις πρωτοπόρες εκείνες γυναίκες»«όπως την Ηλέκτρα Αποστόλου», «που με τα λόγια τους και τις πράξεις τους έδειξαν ότι τα όρια υπάρχουν για να ξεπερνιούνται».
Είναι, βέβαια, πρόκληση και πραγματικό «ξεπέρασμα των ορίων» αυτά να τα λέει η υπουργός που η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε ήταν η επέκταση των δουλεμπορικών «ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», των οποίων τα πρώτα θύματα είναι οι γυναίκες. Η υπουργός που εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που για λογαριασμό του κεφαλαίου συνεχίζει και «επαυξάνει» το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων και αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στη σφοδρή επίθεση σε βάρος των εναπομεινάντων εργασιακών - ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων, στα οποία συγκαταλέγονται και τα δικαιώματα των γυναικών. Που μόλις πρόσφατα, για παράδειγμα - σε ένα μόλις από τα εκατοντάδες παρόμοια παραδείγματα - αποκαλύφτηκε ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου έχει «κηρύξει πόλεμο» στα δικαιώματα της μητρότητας αναγκάζοντας συμβασιούχες εργαζόμενες με επαπειλούμενη κύηση, που ζήτησαν άδεια, να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυση και στη γέννηση του παιδιού τους...
Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, βέβαια, είναι η προσπάθεια να «στριμώξουν» τα φωτεινά παραδείγματα για όλες τις γυναίκες του κόσμου, όπως η κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, στα άθλια αυτά αντεργατικά μέτρα και τους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης που υπηρετεί η σημερινή ...«αριστερή» κυβέρνηση. Ξεπερνάει πράγματι κάθε όριο η προσπάθεια της υπουργού να παρουσιάσει ότι η κυβέρνηση έχει ως «οδηγό» τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών, όπως της Ηλέκτρας, στη ...μάχη για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», που φέρνει νέα βάρβαρα μέτρα «για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας», όπως βαφτίζουν την «κανονικότητα» της άγριας εκμετάλλευσης και τον εργασιακό μεσαίωνα για να πάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία και να έρθει η ανάκαμψη για το κεφάλαιο. Πάει πολύ να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζόμενων, άνεργων γυναικών λέγοντας ότι «τα δικαιώματα των γυναικών είναι τελικά εκείνες οι προϋποθέσεις που θα κρίνουν την πραγματική ανάπτυξη της χώρας», όταν προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι ακριβώς η ισοπέδωση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων γυναικών και αντρών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Θα ήταν περιττό να ενημερώσουμε την κα Αχτσιόγλου ότι η Ηλέκτρα Αποστόλου δεν έδωσε τη ζωή και το αίμα της για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου και την ανάκαμψή του. Ο,τι και να λένε οι απολογητές του κεφαλαίου ο αγώνας και η θυσία της Ηλέκτρας και όλων των γυναικών που μέσα από το ΚΚΕ και τις γραμμές του εργατικού κινήματος αναδείχθηκαν σε συνειδητές αγωνίστριες, αποτελούν σήμερα έμπνευση και πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων στην οργάνωση της πάλης για μία κοινωνία όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει. Και είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη με τους συμμάχους της θα στείλουν εκεί που τους πρέπει τα παράσιτα τους καπιταλιστές, «παρέα» με τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις