Σχετικα με την προγραμματισμενη συγκεντρωση της ΠΟΑΣΥ για την εγκληματικοτητα

ΗΠανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), στις 14/6, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία διοργανώνοντας ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις» στις 29/6 στην πλατεία Εξαρχείων, όπου καλεί τα πολιτικά κόμματα, φορείς, ενώσεις πολιτών, την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΝΔ στηρίζει την ΠΟΑΣΥ να διοργανώσει την εκδήλωση, παρότι προσθέτει πως μια τέτοια συγκέντρωση δεν είναι χρήσιμη τη δεδομένη στιγμή. Παράλληλα, δηλώνει ότι αφού έχει παραχωρηθεί άδεια για τη συγκέντρωση, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να διαφυλάξει την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ταχθεί κατά της συγκέντρωσης για λόγους ασφαλείας.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η συγκέντρωση αυτή της ΠΟΑΣΥ δεν ωφελεί το λαό και τους κατοίκους της περιοχής. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα σχετικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και όσων αυτή προκαλεί. Γι' αυτό το ΚΚΕ ξεκαθάρισε και στους διοργανωτές ότι δε θα συμμετάσχει.
Ο τίτλος της εκδήλωσης, «Ανοιχτές και ελεύθερες πόλεις», καμουφλάρει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της αστυνομίας. Η πλειοψηφία της ΠΟΑΣΥ επιδιώκει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την αστυνομική βία και καταστολή.
Ακόμη, στην πρόσκλησή της η ΠΟΑΣΥ αναφέρει: «Η ΠΟΑΣΥ, θεματοφύλακας αρχών και αξιών της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Δημοκρατίας και με θέσεις σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και αυταρχισμού, παρεμβαίνει κάθε φορά υπέρ των δικαιωμάτων του Ελληνα πολίτη». Είναι γνωστό και έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια ότι με αυτήν τη «θεωρία» νομιμοποιούν τις επιθέσεις του κράτους, της αστυνομίας, των παρακρατικών μηχανισμών και προβοκατόρων σε βάρος του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.
Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η εγκληματικότητα δεν οφείλεται στην ιθαγένεια, στη φυλή, στο χρώμα, στο θρήσκευμα, αλλά στο γεγονός ότι κυκλώματα του εγκλήματος στρατολογούν κόσμο αξιοποιώντας την αυξανόμενη και διευρυνόμενη περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» κατά αλλοδαπών, Ρομά, αλλά και άλλων κατηγοριών, αποτελούν εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας, δημαγωγική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση, ανατροφοδοτούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που καλλιεργούνται με ποικίλους τρόπους, με σκοπό τον εθισμό της κοινής γνώμης στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή. Η ενοχοποίηση των αλλοδαπών, των Ρομά, αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις για τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων της εγκληματικότητας.
Οι πραγματικές αιτίες της εγκληματικότητας πηγάζουν από τη φύση του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος και συνδέονται άμεσα με τη σαπίλα που αναδίνεται ιδιαίτερα στη σημερινή φάση του. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι εγκληματίες είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι πολυεθνικές. Αυτοί λεηλατούν λαούς και χώρες. Αυτοί, με τους πολέμους και τις επεμβάσεις τους, καταδικάζουν στο θάνατο και στην προσφυγιά ολόκληρους λαούς, κλέβουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους και ευθύνονται για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Το οργανωμένο διεθνικό έγκλημα, το λαθρεμπόριο όπλων και των ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η εμπορία ανθρώπων (trafficking) και η πορνεία συνδέονται με κυκλώματα που είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό. Η διαρκής επίθεση των καπιταλιστών κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η παιδική εργασία είναι κάποιες ακόμη μορφές εγκλημάτων του καπιταλιστικού συστήματος. Για τις αιτίες αυτών των εγκλημάτων δεν γίνεται κουβέντα, ούτε φυσικά από την ΠΟΑΣΥ.
Σήμερα, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, γιατί τεράστιες μάζες και λαοί οδηγούνται στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και την ανεργία, που εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα του εγκλήματος.
Η εγκληματικότητα, δηλαδή, σε διάφορες περιοχές, όπως πρόσφατα στο Μενίδι και αλλού, δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Συνδέονται άμεσα με μεγάλα συμφέροντα, με υπέρογκα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, από την πορνεία. Οπως μάλιστα έχει αποδειχτεί, στην κατάσταση αυτή είναι διασυνδεδεμένοι επιχειρηματίες, προσωπικό από τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φασιστικά μορφώματα.
Η λύση των κοινωνικών προβλημάτων, που θα μείωνε τη συμμετοχή φτωχών και εξαθλιωμένων στην εγκληματικότητα και παραβατικότητα, απαιτεί φιλολαϊκές πολιτικές, τις οποίες βέβαια καμιά κυβέρνηση, ούτε η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προωθεί, γιατί υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου.
Οπροσανατολισμός της αστυνομίας είναι η επιβολή του άδικου των λίγων σε βάρος του δίκιου των πολλών μέσω της καταστολής κάθε αντίστασης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των απεργιακών κινητοποιήσεων, γιατί όλα αυτά θεωρούνται απειλή για το σύστημα. Κατά συνέπεια, η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο την εγκληματικότητα.
Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα «εκσυγχρονισμού» και «αναβάθμισης» των κατασταλτικών μηχανισμών και ιδιαίτερα της αστυνομίας, κάνουν ασκήσεις καταστολής πλήθους, στο Μαρκόπουλο, στο Κιλκίς και σε άλλες περιοχές.
Ολα τα αστικά κόμματα και η κυβέρνηση επιχειρούν να εγκλωβίσουν και ιδεολογικά τους εργαζόμενους, μέσα από τη δημιουργία κλίματος ανοχής της κατασταλτικής της δράσης, ως αναγκαίας για την αντιμετώπιση δήθεν του εγκλήματος και μέσω των θεωριών περί «συνεργασίας» αστυνομίας και πολιτών, που οδηγεί στο χαφιεδισμό.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι τα προβλήματα με την εγκληματικότητα στις σημερινές συνθήκες στις φτωχογειτονιές δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν, αν δεν αναπτυχθούν κοινωνικές πολιτικές, αν δεν υπάρξουν μέτρα ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια, κ.ά. Επίσης, να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της η εγκληματικότητα, δηλαδή τα οργανωμένα κυκλώματα του εγκλήματος που εκμεταλλεύονται τη φτώχεια και την ανεργία.
Η πρωτοβουλία και οι θέσεις που έχει η ηγεσία της ΠΟΑΣΥ δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Αντίθετα, συγκαλύπτουν τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την εγκληματικότητα, καθώς και τον κατασταλτικό χαρακτήρα της αστυνομίας. Προωθεί τις λογικές συνεργασίας των πολιτών με την αστυνομία, που οδηγούν σε επικίνδυνα φαινόμενα, όπως προαναφέρεται.
Αυτές οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας της ΠΟΑΣΥ δεν ωφελούν ούτε τους απλούς αστυνομικούς, γιατί αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες.
Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τους απλούς αστυνομικούς, και ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες, με τον κατασταλτικό ρόλο και προσανατολισμό της αστυνομίας.
Υποστηρίζουμε ότι έχουν δικαίωμα να παλεύουν και να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι να στρέφονται ενάντια στο λαό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις