ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσκληση στο κεφαλαιο να ανταποκριθει στις "μεγαλες ευκαιριες" που διαμορφωνει η αντιλαϊκη πολιτικη
Διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει μέχρι τέλους την ανάκαμψη του κεφαλαίου, επιμένοντας στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, παρείχε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του χτες βράδυ στο Συνέδριο του «Economist». Την ίδια ώρα που αναλωνόταν σε κομπασμούς για τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης και για την αναγνώρισή του από τις αγορές και τους επενδυτές ή οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, ο Αλ. Τσίπραςκορόιδευε το λαό ότι μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία ισοπέδωσης των δικαιωμάτων του θα ωφεληθεί τελικά, στο πλαίσιο της ...δίκαιης ανάκαμψης, η οποία θα είναι, όπως είπε, «μια win win διαδικασία για κάθε εμπλεκόμενο στην παραγωγική δραστηριότητα»!
«Η Ελλάδα αφήνει πίσω πολυετή ύφεση και διαμορφώνει συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την επιτροπεία, με δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα (...) πιο παραγωγική, πιο δίκαιη», ισχυρίστηκε. Την ώρα μάλιστα που η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ έβαλε και τη «βούλα» στη μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, και η κυβέρνηση παίρνει επιπλέον αντεργατικά μέτρα, με τον ίδιο να περηφανεύεται ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκαν όσες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την επενδυτική δραστηριότητα, προσποιήθηκε τον αντίπαλο της θέσης ότι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου προϋποθέτει συρρίκνωση μισθών, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας.
Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι σταθερός στόχος παραμένει η βελτίωση της οικονομίας, με ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με κράτος πιο φιλικό στον επενδυτή και απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης οικονομικής δραστηριότητας.
Θύμισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στην κατεύθυνση αυτή, κατονομάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μηχανισμό, στη δημόσια διοίκηση, στο Ασφαλιστικό, στον τραπεζικό τομέα κ.α. Επιπλέον, όπως είπε, η προσπάθεια υπέρβασης του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ποσοστό επενδύσεων επί του ΑΕΠ αναλύεται σε ένα πλέγμα δράσεων και εργαλείων όπως ο «αναπτυξιακός νόμος», η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του προγράμματος Γιούνκερ, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων κ.ά.
Ειδική αναφορά έκανε στο κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης» υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά και τις δεσμεύσεις στήριξης της ανάπτυξης, τα ειδικά μέτρα, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και οι ειδικές χρηματοδοτικές γραμμές, θα επιτρέψουν σύντομα η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ' αυτές όταν το «πρόγραμμα» τελειώσει.
«Δύο χρόνια πριν δεν υπήρχε τίποτα (...) γι' αυτό η Ελλάδα δεν θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά με το σπαθί της (...) Δεν θα αναζητήσει σε ένα χρόνο πιστωτική γραμμή στήριξης (...) αλλά θα βγει καθαρά με τις δυνάμεις και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και για του λόγου το αληθές οι αγορές το αποδεικνύουν, υποδέχτηκαν ήδη πολύ θετικά τη συμφωνία, φάνηκε στα επιτόκια ομολόγων, που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης», ανέφερε.
Επιπλέον, επικαλέστηκε και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που επικεντρώνεται, όπως είπε, σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, το διαμετακομιστικό εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση, ο Τουρισμός. Στη βάση αυτού του απολογισμού απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στην Ελλάδα και «να μη χάσει τη μεγάλη ευκαιρία».
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις διεργασίες στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι διέρχεται κρίση και για το ξεπέρασμά της χρειάζονται συντονισμένες δράσεις σε μια «πιο προοδευτική κατεύθυνση», εξηγώντας ότι αναφέρεται στην αξίωση για τερματισμό της λιτότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Απηχώντας τις αγωνίες και τους στόχους του κεφαλαίου, στη σχετική συζήτηση είπε πως «η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτά αξιοπιστία και διατηρεί την τεράστια γεωπολιτική αξία και σημασία, η φωνή της ισχυροποιείται και συμμετέχει με εποικοδομητικές προτάσεις στον κρίσιμο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Η επιστροφή μας στην κανονικότητα και στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων συνοδεύεται ήδη από πλατιά εμπιστοσύνη που την κερδίσαμε τα δύο αυτά χρόνια, της διεθνούς κοινότητας, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και η οικονομία θα αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους», κατέληξε συνοψίζοντας τα επίδικα του κεφαλαίου και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τα υπηρετήσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου