ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Αποφασεις με το βλεμμα σε ανταγωνισμους και αντιθεσεις

Με την επικύρωση νέων επικίνδυνων για τους λαούς αποφάσεων για ενίσχυση των μέτρων καταστολής στο εσωτερικό των κρατών - μελών και της στρατιωτικής δράσης στο εξωτερικό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και στην πραγματικότητα για την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων και των βλέψεών τους σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, νέες αγορές κ.ά., ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Στο φόντο των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξάλλου, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία για άλλους έξι μήνες, να επιμείνει στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ συμφωνήθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης δύο οργανισμών της ΕΕ που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα υποβάλει την ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Χαμηλότερη των προσδοκιών» χαρακτηρίστηκε η καταρχήν πρότασή της απ' τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.
Στα «Συμπεράσματα» του Συμβουλίου ομολογείται ότι τα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας αποσκοπούν στο να διασφαλίσει η ΕΕ την οικονομική της ανάπτυξη. «Μια ισχυρή και αποφασιστική Ενωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσουμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας», αναφέρεται μεταξύ των άλλων. Διακηρύσσεται η βούληση της λυκοσυμμαχίας να καταπολεμήσει την «εξάπλωση της ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο», τον «βίαιο εξτρεμισμό» κ.λπ., μεταξύ άλλων και με στοχευμένες ανταλλαγές πληροφοριών και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων. Καλείται, μάλιστα, η βιομηχανία να συμβάλει αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες και εργαλεία. Γίνεται κατανοητό ότι προωθούνται ένα γιγαντιαίων διαστάσεων φακέλωμα και μέτρα καταστολής που αύριο κάλλιστα μπορούν να στραφούν εναντίον του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική ασφάλεια και άμυνα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θέτει κανένα γεωγραφικό περιορισμό στη σχετική δράση της λυκοσυμμαχίας, αφού θέτει ως στόχο «να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της και πέραν αυτής». Εξάρει τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας εντούτοις ως αναγκαία την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσπαθειών σε οτιδήποτε σχετικό με την άμυνα και την έναρξη Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά ενίσχυση των προσπαθειών για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ενιαίας αγοράς προς όφελος της ανάκαμψης του κεφαλαίου, ενώ στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών δηλώνει ότι «θα διατηρήσει ανοιχτές τις αγορές και θα καταπολεμήσει τον προστατευτισμό...», παίρνοντας ωστόσο μέτρα για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», αλλά και επιπλέον μέτρα «για τη διασφάλιση μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής βιομηχανικής βάσης της ενιαίας αγοράς». Η Σύνοδος εξέτασε ακόμα την πρόοδο όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ζητώντας την επέκταση και την ενίσχυσή του.
Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διακηρύσσει την προσήλωσή του στον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών μέσα κι απ' την ενίσχυση της ευρωπαϊκής, της λιβυκής ακτοφυλακής και άλλων εμπλεκόμενων οργανισμών. Γίνεται, ωστόσο, καθαρό ότι με πρόσχημα την αύξηση των ροών κυρίως στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή, επιδιώκει να πατήσει για τα καλά «πόδι» στην Αφρική. Αλλωστε, προχτές, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, αρθρογραφώντας για το θέμα, εφιστούσε την προσοχή στην ΕΕ στο ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Αφρική στην Κίνα»!
Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εισηγήθηκε ενδυνάμωση των εξωτερικών συνόρων, επαρκή μέσα και πόρους, νέα σώματα καταστολής στα σύνορα, ισχυρή «οικονομική διπλωματία» με προώθηση των υποδομών, της μεταφοράς τεχνολογίας, της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων, της βιομηχανικής τεχνογνωσίας στις χώρες της Αφρικής. Κι όπου αυτά αποτύχουν να αποτρέψουν τη μετανάστευση, τότε «αποτελεσματικότερες συμφωνίες επαναπατρισμού», αλλά και δημιουργία «κέντρων υποδοχής νοτίως της ερήμου».
Για να γίνουν αυτά, σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το ταμείο ανάπτυξης για την Αφρική, με τετραπλασιασμό των πιστώσεων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις