Λυτοι και δεμενοι...

Τα «δόντια» τους απέναντι στο αγώνα των συμβασιούχων και στο δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, δείχνουν η κυβέρνηση, η ΝΔ, οι δήμαρχοι, η Δικαιοσύνη, αστικά ΜΜΕ και εργοδοτικές ενώσεις. Και τι δεν χρέωσαν στους απεργούς εργαζόμενους τις τελευταίες μέρες: Κινδυνεύει η δημόσια Υγεία, ο τουρισμός, η χώρα... Η γνωστή τακτική της συκοφάντησης των εργατικών αγώνων και του «κοινωνικού αυτοματισμού» σε πλήρη εξέλιξη, από διαφορετικά «πόστα» και με μοιρασμένους ρόλους. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι χτες, την ώρα που ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης κατηγορούσε τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ ότι με τις κινητοποιήσεις φέρνουν τους ιδιώτες στα σκουπίδια (!), ο υπουργός Εσωτερικών άφηνε υπονοούμενα ότι όσοι δεν συναινούν με τη «λύση» που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να ελιχθεί απέναντι στις αντιδράσεις των συμβασιούχων, υπηρετούν το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πλήρης συντονισμός και κοινή επιχειρηματολογία για να σπάσει η απεργία.
Από κοντά και ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε χτες: «Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού δικαίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης... Πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς...». Ολο το σχέδιο ειπωμένο σε δύο αράδες. Η ΝΔ, που μαζί με τον τότε ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, έρχονται τώρα να το επικαλεστούν ως τροχοπέδη τάχα για τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων και ως αφορμή για να συνεχίζεται το άθλιο καθεστώς των συμβάσεων και να ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες να μπουν στην κερδοφόρα διαχείριση των σκουπιδιών.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, επιλογή τους είναι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, αλλά και η είσοδος των ιδιωτών σε νέα πεδία δράσης, όπως τα σκουπίδια, που θεωρούνται χρυσοφόρα «μπίζνα». Κι αυτή τους την επιλογή, που υπηρετεί την ανάγκη του κεφαλαίου για φτηνότερο και «ευέλικτο» κράτος από τη μια και την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών από την άλλη, την προωθούν τόσο σε βάρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όσο και σε βάρος των χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών στους δήμους, που πληρώνουν ανταποδοτικά για την καθαριότητα και αύριο θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα. Γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας των συμβασιούχων να βρει ασπίδα αλληλεγγύης από όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών να τους κοροϊδέψουν, να τους σύρουν στο «μια από τα ίδια», να ποινικοποιήσουν και να καταστείλουν τον αγώνα τους, να στρέψουν τους μόνιμους απέναντι στους συμβασιούχους, τους εργαζόμενους και συνολικότερα το λαό απέναντι στους απεργούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις