Βουλιαζουν στη φτωχεια εκατονταδες χιλιαδες λαϊκα νοικοκυρια

Βάθεμα της απόλυτης και σχετικής φτώχειας καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με το «εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών» (έτους 2016), που αφορά στα εισοδήματα των νοικοκυριών για το έτος 2015.
Να σημειωθεί ότι στα εν λόγω στοιχεία - που βέβαια δεν αποτυπώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και την επίθεση του κεφαλαίου συνολικά στους όρους ζωής της εργατικής τάξης, πόσο μάλλον την απόσταση που μεγαλώνει σε σχέση με τις σύγχρονες δυνατότητες για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών - αποτυπώνεται μόνο ένα μικρό μέρος από τη διαδικασία χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών νοικοκυριών, που ακολούθησε και μετά το 2015 και που βέβαια συνεχίζεται με διαδοχικές παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα κ.ά., τα οποία σε συνδυασμό με τη διόγκωση της φοροληστείας συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα λαϊκά εισοδήματα.
Χαρακτηριστικό είναι πως το «κατώφλι» της επίσημης φτώχειας ορίζεται μόλις στα 4.500 ευρώ το χρόνο (375 ευρώ το μήνα) ανά άτομο και στα 9.450 ευρώ για 4μελή νοικοκυριάμε 2 παιδιά ηλικίας κάτω από 14 ετών, ενώ και η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ουσιαστικά προσδιορίζει τους «ακραία» φτωχούς μόνο σε σχέση με τους «άλλους», ορισμός που εξαρχής εξαλείφει τη ραγδαία υποχώρηση συνολικά του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών.
Ακόμα κι έτσι, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά:
-- Ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» φτάνει στο 35,6% ή 3.789.300 άτομα.
-- Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών της χώρας αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, στέρησης βασικών αγαθών, ακόμα και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Η παιδική φτώχεια (στις ηλικίες μέχρι 17 ετών) εμφανίζεται στο 37,5%.
-- Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18 - 64 ετών (39,7%).
-- Ο πληθυσμός ηλικίας 18 - 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εκτιμάται για τους Ελληνες σε 38% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 59,7%.
-- Ο πληθυσμός ηλικίας 18 - 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται για όσους διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, σε 58,1%.
Επιπλέον:
-- Το 53,2% των νοικοκυριών που χαρακτηρίζονται φτωχά δηλώνει ότι στερείται βασικών είδων διατροφής.
-- Το 28,7% του συνολικού πληθυσμού κατοικεί σε σπίτι με στενότητα χώρου (42,2% για τον φτωχό πληθυσμό).
-- Το 29,2% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα (51,65% για τα φτωχά νοικοκυριά).
-- Το 62,3% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου κ.ά.
-- Το 54,1% των νοικοκυριών που έχει πάρει καταναλωτικό δάνειο δυσκολεύεται «πάρα πολύ» στην αποπληρωμή του κ.ά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις