"Γεφυρα ζωης και αγωνα... "

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την Κυριακή 25 Ιούνη, που θα γίνει πράξη άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας, με την κινητοποίηση κατά της ανεργίας στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Η πρωτοβουλία αυτή, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα, αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην ανάδειξη του καυτού ζητήματος της ανεργίας από την αγωνιστική δημοτική αρχή της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, όπου δεν υπάρχει λαϊκό νοικοκυριό που να μην έχει έναν τουλάχιστον άνεργο. Ο δήμος στηρίζει τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος και προβάλλει ταυτόχρονα μια σειρά από αιτήματα για προσλήψεις και έργα αναγκαία από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά σε χιλιάδες ανέργους. Την κινητοποίηση έχουν αγκαλιάσει ήδη δεκάδες εργατικά σωματεία, που ξεδιπλώνουν τη δράση τους σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, για να αναδείξουν τα πραγματικά αίτια της ανεργίας και τη διέξοδο, να προβάλουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους για πραγματική ανακούφιση των ανέργων, να τους καλέσουν σε συσπείρωση στα σωματεία και στις Επιτροπές Ανέργων.
Θυμίζουμε ότι η περσινή μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα έγινε αφορμή για μια πλούσια δραστηριότητα, τόσο στην Πάτρα, όσο και στις πόλεις απ' όπου πέρναγε, μέσα κι έξω από εργασιακούς χώρους, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη. Μάλιστα, η κορύφωση στην πλατεία Συντάγματος και η αγωνιστική υποδοχή των οδοιπόρων συνδυάστηκαν με ένα μεγάλο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων, σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, που αποτέλεσε παρέμβαση για τα ζητήματα της ανεργίας απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Με παρακαταθήκη την πείρα της περσινής πρωτοβουλίας, η κινητοποίηση συνδυάζεται φέτος με πλήθος εκδηλώσεων, συσκέψεων και άλλων τοπικών κινητοποιήσεων, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος.
Η κινητοποίηση της ερχόμενης Κυριακής αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα και σημασία σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και η ΕΕ, εντείνει τους εκβιασμούς στο λαό να συμβιβαστεί να ζει στη φτώχεια, για να μη διαταραχθεί ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να μεγαλώσουν τα κέρδη, η «πίτα», όπως λένε, και να «ανοίξουν» τάχα οι δουλειές. Απ' αυτήν τη σκοπιά, η πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας δίνει αφορμή και έναυσμα να ανοίξει πλατύτερα η συζήτηση για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται το κεφάλαιο και τα κόμματά του, να παρακινηθούν ακόμα περισσότεροι να μπουν στη μάχη, μέσα από τα συνδικάτα, να αναδειχτεί ότι ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών συγκρούεται με τον δρόμο της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων. Η απόφαση για απόλυση των συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο πανηγυρίζουν για την απόφαση του Γιούρογκρουπ και την «καθαρή λύση» για το κεφάλαιο, είναι αποκαλυπτική.
Από τη μία έχουμε τα επιδόματα φτώχειας, που προέρχονται από το στράγγισμα του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, την «επιδότηση της εργασίας», δηλαδή το «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους, για να απασχολούν σχεδόν τζάμπα ανέργους, τα 5μηνα προγράμματα, τις σχολές μαθητείας, την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», ως μερικά από τα εργαλεία της κυβέρνησης για τη διαχείριση της ανεργίας, με μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρεις ανέργους. Από την άλλη, είναι οι διεκδικήσεις των σωματείων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους, άμεσες μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε σχολεία, νοσοκομεία κ.α., αντιπλημμυρικά - αντισεισμικά έργα κ.λπ., όπως αυτά που διεκδικεί ο δήμος Πάτρας. Δύο σχεδιασμοί που υπηρετούν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα και επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που ευθύνεται για την ανεργία, δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά και δικαιώματα σε όλους ούτε βέβαια να παράσχει ουσιαστική προστασία στους ανέργους.
«Ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αποτελεί τη σταθερή πυξίδα μας. Με βάση αυτήν την προτεραιότητα, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να πάρουν ανάσες τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι λαϊκές οικογένειες, οι άνεργοι που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση». Η παραπάνω τοποθέτηση του κομμουνιστή δημάρχου Πάτρας, Κ. Πελετίδη, σε μία από τις συσκέψεις για την οργάνωση της κινητοποίησης δίνει το στίγμα της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής. Οπως επίσης και το κάλεσμα του δημάρχου, με τη μαζική λαϊκή συμμετοχή να μετατραπεί η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου σε «Γέφυρα Ζωής και Αγώνα, για να υπάρχει εργασία για όλους, με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας». Μ' αυτό το σύνθημα, και μέχρι την Κυριακή, σωματεία και φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την προετοιμασία και την επιτυχία της κινητοποίησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις