ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Δρομολογει νεες επικινδυνες αποφασεις στο φοντο σφοδρων ανταγωνισμων

"Ιστορικό επίτευγμα" χαρακτήρισε
την πλήρη ανάπτυξη των πολυεθνικών
 Σχηματισμών Μάχης του ΝΑΤΟ
στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία,
ο γγ του, Γ. Στόλτενμπεργκ
Με όλη την ατζέντα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ανοιχτή - από τα σύνορα με τη Ρωσία, έως τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία - συνέρχεται σήμερα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας. Σύνοδος όπου δρομολογούνται νέες, επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις, καθώς προωθούνται πλάνα ανάπτυξης δυνάμεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην αντιπαράθεση με άλλα κέντρα, αλλά και σκληρότερα μέτρα παρακολούθησης και καταστολής στο εσωτερικό των κρατών - μελών.
Δίνοντας το περίγραμμα της σημερινής Συνόδου, καθώς και το πλαίσιο των αναμενόμενων αποφάσεων, σε δηλώσεις του χτες στις Βρυξέλλες, ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γ. Στόλτενμπεργκ, θύμισε ότι ένα μήνα πριν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των κρατών - μελών «αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μοιράζονται δίκαια το οικονομικό βάρος της ασφάλειάς μας. Αύριο (σ.σ. σήμερα), οι υπουργοί Αμυνας θα συναντηθούν για να προωθήσουν αυτές τις αποφάσεις και να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες αποτροπής και την άμυνα του ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε ότι πριν από λίγες μέρες το ΝΑΤΟ σημείωσε ένα «ιστορικό επίτευγμα»: «Οι 4 πολυεθνικοί Σχηματισμοί Μάχης του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία είναι πλέον πλήρως λειτουργικοί. Μια σαφής απόδειξη ότι η Συμμαχία μας είναι ενωμένη ενόψει οποιασδήποτε πιθανής επιθετικότητας», δείχνοντας ευθέως προς τη Ρωσία. Σημείωσε ακόμη πως «Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικανοί εργάζονται μαζί για την κοινή μας ασφάλεια. Επίσης, σημειώνουμε πρόοδο στην ενίσχυση της παρουσίας μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με βασικό στοιχείο την πολυεθνική ταξιαρχία - πλαίσιο στη Ρουμανία».
Περισσότερο χρήμα για εξοπλισμούς
Στο φόντο και των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας και των πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ για «αύξηση της συνεισφοράς» των άλλων κρατών - μελών, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «για να κρατήσουμε τα έθνη μας ασφαλή, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυξημένες αμυντικές δαπάνες και δικαιότερη κατανομή των βαρών εντός της Συμμαχίας. Εχουμε αρχίσει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», παραπέμποντας σε μια σειρά από στοιχεία, όπως:
Οτι μετά από χρόνια ύφεσης, το 2015 σημειώθηκε μια πραγματική αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ και του Καναδά. Το 2016, αυτό συνεχίστηκε και φέτος, το 2017, προβλέπεται μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στρατιωτικές δαπάνες, κατά 4,3%. Σε ποσά αυτό σημαίνει, όπως υπολογίζουν στο ΝΑΤΟ, ότι τα τελευταία 3 χρόνια, οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» και ο Καναδάς δαπάνησαν περισσότερα από 46 δισεκατομμύρια δολάριαγια στρατιωτικούς σκοπούς.
«Η τάση είναι ανοδική και σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε», έλεγε επ' αυτού, χτες, ο Στόλτενμπεργκ. «25 σύμμαχοι σκοπεύουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε πραγματικούς όρους φέτος. Πέρυσι, 5 σύμμαχοι (σ.σ.: ανάμεσά τους και η Ελλάδα) πληρούσαν το όριο αναφοράς του ΝΑΤΟ για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ ετησίως για την Αμυνα. Φέτος, αναμένουμε από τη Ρουμανία να συμμετάσχει, και το 2018 Λετονία και Λιθουανία επίσης να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ στην Αμυνα».
"Συνεισφορά" σε αποστολές και επιχειρήσεις
«Τα εθνικά σχέδια των Συμμάχων θα διασφαλίσουν ότι διατηρούμε την ορμή», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Αυτά τα «εθνικά σχέδια» αφορούν άλλη μια απόφαση του ΝΑΤΟ, κάθε κράτος - μέλος να στέλνει στην έδρα της λυκοσυμμαχίας ένα ετήσιο πλάνο με τις δυνατότητες («capabilites») και συνεισφορές («contributions») των Ενόπλων Δυνάμεών του, την «πλάτη» που μπορεί να βάλει σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας με μέσα, προσωπικό και εξοπλισμό στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και αποστολές.
«Η πρώτη δέσμη εκθέσεων για τα εθνικά σχέδια θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο και θα αναθεωρηθεί από τους υπουργούς Αμυνας τον Φεβρουάριο. Οι εκθέσεις θα καλύπτουν μετρητά, συνεισφορές σε αποστολές και επιχειρήσεις. Και τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε», όπως είπε, δίνοντας ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, χτες, ο Στόλτενμπεργκ.
Σε στενή διασύνδεση με τα παραπάνω, συμπλήρωσε ότι αναμένει για σήμερα από τους μετέχοντες υπουργούς να συμφωνήσουν σε στόχους για ανάπτυξη νέων «ικανοτήτων». Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται διακηρύξεις για ένα ιπτάμενο τάνκερ πολλαπλών ρόλων, στρατηγικά πυρομαχικά για τις χερσαίες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης πολλαπλών αποστολών, αλλά και αποφάσεις ώστε στρατιωτικές δυνάμεις να κινητοποιούνται και να διεκπεραιώνονται ακόμα ταχύτερα προς όποιο μέτωπο χρειαστεί.
"Εκθεση προόδου" για τις σχέσεις με την ΕΕ
«Καθώς το ΝΑΤΟ αναπτύσσει δυνατότητες, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους περιορισμένους πόρους και να αποφύγουμε την αλληλεπικάλυψη. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεργάζονται στενότερα από ποτέ», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.
Σε αυτό το φόντο προγραμματίζεται σήμερα να παρουσιάσει στη Σύνοδο μια «έκθεση προόδου» σχετικά με τη «συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ», την οποία υπογράφει από κοινού με την αρμόδια ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η έκθεση θα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο τα 2 κέντρα συνεργάζονται για μια σειρά από θέματα, όπως τις λεγόμενες «υβριδικές» απειλές, ενώ ο Γ. Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε και ότι «θα εξετάσουμε περαιτέρω τρόπους για να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Με "αναβαθμισμένους ρόλους" και πρόσχημα την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας"
Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και η «τρομοκρατία», με τον γγ του ΝΑΤΟ να εστιάζει στο γεγονός ότι με πρόσχημα την καταπολέμησή της το ΝΑΤΟ είναι πλέον, εδώ και 1 μήνα, μέλος του Συνασπισμού κατά του ISIS, διευρύνοντας και «με τη βούλα» τη δράση του στη Μ. Ανατολή. «Το ΝΑΤΟ είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένο στις δομές ανταλλαγής πληροφοριών και λήψης αποφάσεων του Συνασπισμού και έχουμε ήδη ενισχύσει την υποστήριξή μας με περισσότερες ώρες πτήσης και διάχυση πληροφοριών από τα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης AWACS», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η λυκοσυμμαχία θα συνεχίσει να συνδράμει τις ιρακινές δυνάμεις Ασφαλείας, επιβλέποντας την εκπαίδευσή τους.
Υπογράμμισε και το γεγονός ότι στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, λειτουργούν πλέον ένα νέο Τμήμα Πληροφοριών,ένα νέο υποτμήμα που διαχειρίζεται τις «υβριδικές» απειλές και ένας κόμβος συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών σχετιζόμενων με την «τρομοκρατία».Επιβεβαιώνοντας ότι η δράση των κάθε λογής μηχανισμών λειτουργεί ως μοχλός για τη θωράκιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε διεθνές επίπεδο όπως και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, σημείωσε για το εν λόγω τμήμα πως «το έργο τους θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε την απειλή της τρομοκρατίας και των ξένων μαχητών. Το έργο του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πρωτοβουλίες. Από τη συλλογή πληροφοριών έως την ανάπτυξη ικανοτήτων και την κατάρτιση, από την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή».
Η σημερινή Σύνοδος θα κλείσει με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον μελλοντικό αριθμό ΝΑΤΟικών στρατιωτών εκεί, καθώς οι επιτόπου διοικητές έχουν ζητήσει αύξηση των περίπου 14.000 που είναι ήδη ανεπτυγμένοι εκεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις