Η κυβερνηση "τρεχει" τη βαθυτερη εμπλοκη της χωρας

Σκίτσο στην αμερικανική εφημερίδα
"Ουάσιγκτον Τάιμς", ενδεικτικό
του πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τη βάση τους
στη Σούδα, και την Κρήτη γενικότερα
Πληθαίνουν συνεχώς οι πληροφορίες σχετικά με τη συζήτηση για παραπέρα «αναβάθμιση» της αμερικανικής βάσης της Σούδας, τη χρήση από μέρους των Αμερικανών κι άλλων στρατιωτικών υποδομών επί ελληνικού εδάφους, την παροχή πρόσθετων τέτοιων υπηρεσιών από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας τον στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.
Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΗΠΑ για την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας μέχρι και για μία δεκαετία, οι Αμερικανοί ζητούν δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων («Navy Seals») στις εγκαταστάσεις της Σούδας, ώστε να την έχουν ορμητήριο για τις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή.
Η παρουσία εκεί βατραχανθρώπων δένει με τη λειτουργία του παρακείμενου ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, που εκπαιδεύει τέτοια στελέχη σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας», η σημασία και η χρησιμότητα του οποίου για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους έχει πολλάκις αναγνωριστεί από ανώτατα στρατιωτικά στελέχη της λυκοσυμμαχίας.
Επίσης, οι Αμερικανοί φέρεται να ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελίου (133 Σμηναρχία Μάχης), αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, κυρίως για στάθμευση μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «θετική στάση» της κυβέρνησης απέναντι στο αίτημα των ΗΠΑ.
Επιπλέον, πληροφορίες κάνουν λόγο για διευκολύνσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσφέρεται να παράσχει στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, και πέρα από το Καστέλι. Π.χ. στον απόηχο πληροφοριών για απομάκρυνση δραστηριοτήτων των Αμερικανών από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, λέγεται ότι οι Αμερικανοί συζητούν τη μεταφορά αεροπλάνων τους στη Λάρισα, στο Ακτιο και την Ανδραβίδα, ενώ στελέχη τους ήδη επιθεωρούν τις βάσεις αυτές και τις δυνατότητές τους. Το Ακτιο χρησιμοποιείται, άλλωστε, κατά διαστήματα από τα ιπτάμενα ραντάρ του NATO, τα AWACS.
Διαβεβαιώνουν για το "ντιλ"...
Πολλά από τα παραπάνω σχεδιάζεται να ρυθμιστούν με «καπέλο» την ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας («Mutual Cooperation Defense Agreement» - MCDA) μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ρυθμίζει τη χρήση της Σούδας και άλλα παρεμφερή ζητήματα.
Η MCDA υπογράφτηκε για πρώτη φορά το 1990. Από το 1998 ανανεώνεται ετησίως, αλλά οι Αμερικανοί ζητούν πλέον πολυετή ανανέωση, καθότι έτσι θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν πιο μακρόχρονα τους σχεδιασμούς τους, ενώ όπως γράφεται θα μπορούν να κάνουν ακόμα πιο μεγάλες «επενδύσεις» στις υποδομές της βάσης.
Ο δε υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διαβεβαίωσε, δημόσια, τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, την περασμένη βδομάδα ότι «η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης, εργαζόμαστε για αυτό με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ στρατηγό Τζέιμς Μάτις, με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια».
...διεκδικούν αναβαθμισμένους ρόλους
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρεται να συζητά κι άλλες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στον αμερικανικό 6ο Στόλο που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνοδεία από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα που πλέουν στην εν λόγω ζώνη, ώστε να αποδεσμευτούν από την αποστολή συνοδείας τους άλλα πολεμικά καράβια των Αμερικανών και να ανοιχτούν σε άλλα μέτωπα αντιπαράθεσης.
Ενδεικτικά των αναβαθμισμένων «ρόλων» που φιλοδοξεί να αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης και σε στρατιωτικό επίπεδο είναι και τα όσα αναφέρονται για τα «επιχειρησιακά ανταλλάγματα» που παζαρεύει η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, όπως την παραχώρηση δύο μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης για να περιπολεί σε όλη τη γραμμή «από την Κρήτη μέχρι το Σουέζ», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την περασμένη βδομάδα, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος.
Επίσης, ένα ιπτάμενο τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό ώστε να παραμένουν τα ελληνικά μαχητικά περισσότερη ώρα και για μεγαλύτερες αποστάσεις στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, UAV που θα καλύψουν ανάγκες για εναέρια επιτήρηση και αναγνώριση στη θάλασσα. Οπως και χρηματικές διευκολύνσεις για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών «F16» ή μέρους του.
Ολα αυτά τα επιμέρους στοιχεία αποτελούν μια σειρά από πρόσθετες «δυνατότητες» ενεργότερης εμπλοκής στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τους ρόλους και το «έργο» που η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει ενόσω οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Ενα αποκαλυπτικό δημοσίευμα
Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 5/6 στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς», με τίτλο «Κατοχυρώνοντας μια μακροχρόνια συμφωνία με την Ελλάδα» και πλάγιο «Ο κόλπος της Σούδας δίνει στις ΗΠΑ ένα μοναδικά πολύτιμο λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο», διαβάζουμε:
«Σήμερα, Ρωσία και Κίνα δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αυξανόμενη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα να προκαλέσουν την ιστορική ναυτική δομή της Αμερικής και την εκτεταμένη προβολή ισχύος της.
Η Ρωσία υπέγραψε πρόσφατα 49ετή σύμβαση μίσθωσης με τη Συρία, για να αναβαθμίσει την κάποτε μέτρια λιμενική της εγκατάσταση στο Ταρτούς σε ναυτική βάση που θα μπορεί να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα πολεμικά σκάφη της Ρωσίας και πιθανώς ακόμη και πυρηνικά υποβρύχια.
Παράλληλα, με μια μακροπρόθεσμη μίσθωση αεροπορικής βάσης, η Ρωσία οικοδομεί ένα πρωτοφανώς ισχυρό στρατιωτικό συγκρότημα στη Συρία, καθιστώντας δυνατό για πρώτη φορά ρωσικά αεροσκάφη και ρωσικές ναυτικές δυνάμεις να περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να απαιτείται υποστήριξη από απομακρυσμένους λιμένες.
Είναι επίσης η πρώτη φορά σε 70 χρόνια που υπάρχει ένα τέτοιο συγκρότημα βάσεων στη Μεσόγειο πέρα από τον έλεγχο των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, προσθέτοντας εδώ την απειλή των εξελιγμένων συστημάτων απαγόρευσης πρόσβασης σε περιοχές ("sophisticated Area Access Area Denial systems"), τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη πλεύση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και συμμάχων τους, εμπορικών σκαφών.
Σε συνδυασμό με τα σχέδια εκσυγχρονισμού των ναυτικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας στην προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας και την κλιμάκωση της διπλωματικής διαμεσολάβησής της μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης και των στρατιωτικών της αντιπάλων στην ανατολική Λιβύη, η Μόσχα βρίσκεται σε θέση να επηρεάσει σημαντικά τα γεγονότα στη Μεσόγειο και το παρακείμενο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα στο προσεχές μέλλον».
Η εφημερίδα συνεχίζει: «Ομοίως, η Κίνα βλέπει πλέον τη Μεσόγειο ως το δυτικό άκρο της αξίας πολλών τρισ. δολαρίων στρατηγικής υποδομών της, "One Belt - One Road", που συνδέει την κινεζική οικονομία με τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μέσω των χερσαίων διαδρομών της Κεντρικής Ασίας και των θαλάσσιων διαδρομών του Ινδικού Ωκεανού και της Διώρυγας του Σουέζ, μέσω των οποίων 80.000 πλοία μετέφεραν 1,5 εκατομμύρια τόνους εμπορικών αγαθών και ενεργειακών πόρων μόνο τον Μάρτιο του 2017».
«Περαιτέρω κίνδυνοι προέρχονται από τους Ιρανούς πληρεξούσιους στη Δαμασκό, στη Βηρυτό και τη Γάζα, εξασφαλίζοντας στο ριζοσπαστικό σιιτικό κράτος - χορηγό τρομοκρατίας (σ.σ.: το Ιράν) κρίσιμες περιφερειακές βάσεις για κακοήθη συμπεριφορά», συμπληρώνει. Επίσης, ότι «το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί έδαφος κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Λιβύης».
"Σταθμός πρώτης γραμμής" για τις ΗΠΑ
Υπογραμμίζει δε: «Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό χάος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει μια ενιαία πλατφόρμα από την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προβάλλουν αποτελεσματικότερα τη στρατιωτική δύναμη προς κάθε κατεύθυνση: Η Ναυτική Στρατηγική Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση των ΗΠΑ (σ.σ.: "U.S. Navy Strategic Forward Operating Base") στον κόλπο της Σούδας, στο ελληνικό νησί της Κρήτης.
Μόλις 785 μίλια από τη Συρία, 570 από το Σουέζ και 200 από την Ανατολική Λιβύη, η βάση της Σούδας λειτουργεί ως Ναυτική Επιχειρησιακή Βάση, Σταθμός αεροσκαφών που εξυπηρετούν ανάγκες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, και Σταθμός αποθήκευσης όπλων του (...)
Ο Κόλπος της Σούδας προσφέρει το μοναδικό βαθύ λιμάνι σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το μόνο μεταξύ του Norfolk (σ.σ.: στη Βρετανία) και του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο δίπλα σε ένα αεροδρόμιο, επιτρέποντας στο Στόλο να δένει και να πραγματοποιεί επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό».
Και η «Ουάσιγκτον Τάιμς» καταλήγει: «Η στρατηγική αυτή τοποθεσία, όπως αναγνωρίστηκε άλλωστε από τον υπουργό Αμυνας Τζ. Μάτις, όταν καλωσόρισε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, στο Πεντάγωνο τον Μάρτιο, καθιστά τον Κόλπο της Σούδας ένα σημαντικό σταθμό πρώτης γραμμής για τις Διοικήσεις των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική».
«Η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο Πέλαγος έχουν ύψιστη σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα».
«Οι ΗΠΑ θα επωφελούνταν σημαντικά από μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ανανέωσης με την Ελλάδα, ειδικά για μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, έως και 10 χρόνια, για επιδιορθώσεις, αναβαθμίσεις και επεκτάσεις υποδομών στη Σούδα που θα ενισχύσουν την αμερικανική και συμμαχική στρατηγική δομή στην περιοχή».
«Μια επικαιροποιημένη μακροπρόθεσμη αμυντική συμφωνία» θα ενισχύσει «την περιφερειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμαχικών συμφερόντων, αξιοποιώντας την εξαιρετική ναυτική εγκατάσταση στον Κόλπο της Σούδας. Μια τέτοια πολιτική θα έδινε στη διοίκηση Τραμπ ένα πιο άμεσο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό στρατηγικό ναυτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ σε αυτή την όλο και πιο επικίνδυνη γωνιά της υφηλίου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις