Το "νεο" μοντελο...

στόχος μας στο μέλλον δεν είναι μόνο η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε κανονικότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές, πράγμα που θα παρασύρει προς τα κάτω τα επιτόκια δανεισμού του ιδιωτικού τομέα και θα επιτρέψει στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να δανειστούν και πάλι με καλύτερους όρους. Ετσι θα αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία, πράγμα που θα στηρίξει και τις αναπτυξιακές προσπάθειες".
Κάπως έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος εξήγησε (στην «Καθημερινή») τους στόχους της «δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές», την έκδοση του κρατικού ομολόγου, την περασμένη βδομάδα.
Τι είπε δηλαδή; Οτι όλος ο σαματάς γίνεται για να μπορεί το κεφάλαιο να βρει «ζεστό» χρήμα και να επαναδανειστεί με «τις πλάτες» ουσιαστικά του κράτους. Την ίδια ώρα, η «Αυγή της Κυριακής» παρουσίαζε τις αποφάσεις για συμμετοχή σε «αναπτυξιακές τράπεζες» των BRICS κ.λπ., ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να υλοποιηθούν έργα υποδομών σε μεταφορές, Ενέργεια κ.ο.κ., που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα λέει η κυβέρνηση περί «νέου παραγωγικού μοντέλου», ένα από τα βασικά στοιχεία της προσπάθειας ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι ο επαναδανεισμός, με «εγγύηση» τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται διαρκώς, με «γνώμονα» τις ανάγκες των μονοπωλίων και με «προοπτική» να τα ξαναπληρώσει όλα αυτά ο λαός...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις