Ναυαγοσωστες... του σαπιου συστηματος

Πιο γρήγορα κι από ναυαγοσώστες τρέχουν να μπαλώσουν ακόμα και τις πιο μικρές ρωγμές αμφισβήτησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, καλά - καλά δεν πρόλαβε να βγει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που αποτυπώνει ότι τα λαϊκά στρώματα δεν εμπιστεύονται την ιμπεριαλιστική ένωση, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έτρεξε να καταθέσει Ερώτηση στην Κομισιόν για να αναπαράξει τα γνωστά και χιλιοειπωμένα περί «λιτότητας στις χώρες του Νότου που ευθύνεται για την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ», ρωτώντας την Κομισιόν τι «μέτρα σχεδιάζει για να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμμα και να αυξήσει τον δείκτη λογοδοσίας της ΕΕ απέναντι στους πολίτες». Για να παρουσιάσει, δηλαδή, το γνωστό σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα ότι τάχα ο χαρακτήρας της ΕΕ, ως ένωσης του κεφαλαίου, μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών με μια άλλη αστική διαχείριση. Αυταπάτη που καταρρέει ξανά και ξανά με οδυνηρά αποτελέσματα για τους λαούς, σε κρίση και ανάκαμψη, με «μνημόνια» ή χωρίς, με σοσιαλδημοκρατικές ή «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις, αλλά που δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη παλεύουν να την κρατήσουν ζωντανή, ως φθαρμένη «σημαία» κάτω από την οποία θα στρατεύσουν τους λαούς στον νέο γύρο καπιταλιστικής συσσώρευσης.
Ενδιαφέρον όμως έχει και η απάντηση του επιτρόπου Ντομπρόβσκις. Τι λέει; Οτι «οι εθνικές οικονομίες της ΕΕ σήμερα επεκτείνονται», τα κέρδη δηλαδή των καπιταλιστών ανακάμπτουν, συνδέοντας μάλιστα προκλητικά την εξέλιξη αυτή με τις «δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας (που) δημιουργήθηκαν από το 2013» και την ανεργία που «μειώθηκε και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009». Κουβέντα, βέβαια, για τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ που δείχνουν τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές και αποτυπώνουν τη γενίκευση της ελαστικής και προσωρινής εργασίας, το τσάκισμα ενιαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ μισθών και δικαιωμάτων, τα δουλεμπορικά και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών και πάει λέγοντας, όλα αυτά δηλαδή που παρέα με τα «πακέτα Γιούνκερ» και τα άλλα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου που επικαλείται ο επίτροπος στηρίζουν την «επέκταση» των καπιταλιστικών οικονομιών.
Αλλωστε, ακόμα και τα παραδείγματα που επικαλείται για τις «ευαισθησίες» της Κομισιόν, όπως π.χ. «την τόνωση των "Εγγυήσεων για τη νεολαία" και το "νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη για την Ελλάδα"», επιβεβαιώνει ότι το «καλύτερο» που έχει να τάξει η ΕΕ στους εργαζόμενους και τους νέους είναι μερικές θέσεις προσωρινής εργασίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, προκειμένου να διατηρηθεί η «κοινωνική συνοχή» όπως λένε την «κοινωνική ειρήνη» και την υποταγή της εργατικής τάξης που ζητάνε οι καπιταλιστές. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται, εξάλλου, και από τα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ και των υπόλοιπων ιδρυμάτων των καπιταλιστών που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Γι' αυτό, άλλωστε, και οι αστειότητες περί «συμμετοχής» των λαών στη συζήτηση για τη «Λευκή Βίβλο» για το μέλλον της ΕΕ, που επίσης επικαλείται ο επίτροπος, με στόχο να δοθεί μανδύας «δημοκρατικής συμμετοχής» στις έτσι κι αλλιώς αντιδραστικές για τους λαούς εξελίξεις που δρομολογούνται για τη θωράκιση της ιμπεριαλιστικής ένωσης...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις