Φοροεπιδρομη στο λαο, "ζεστο" χρημα στο κεφαλαιο

Από παλιότερη κινητοποίηση αυτοαπασχολούμενων
και μικρών ΕΒΕ
Με «βροχή» κατασχέσεων, εκβιασμών και απειλών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους και τα άλλα χαράτσια, «απαντούν» η κυβέρνηση και ο κρατικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός στο φαινόμενο της συνεχούς διόγκωσης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αποδέκτες αυτής της πολιτικής είναι βέβαια τα λαϊκά στρώματα και, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέουςενώ η οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».
Μάλιστα, την ίδια ώρα που μπροστά βρίσκεται νέος γύρος φοροληστείας, και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εξαπολύει νέο φοροκυνηγητό για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, με γνώμονα, βέβαια, την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί γύρω από την «εισπραξιμότητα» των φόρων και των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση, με σταθερή «πυξίδα» την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, παίρνει το ένα πίσω από το άλλο τα μέτρα για φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, ενώ η συντριπτικά μεγάλη μάζα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σήμερα, συνολικού ύψους 95 δισ. ευρώ), χαρακτηρίζεται ως οριστικά «μη εισπράξιμη», καθώς βέβαια προέρχεται από τα «φέσια» επιχειρήσεων και ομίλων.
Πάνω από 800 κατασχέσεις τη μέρα, 1,6 εκατομμύρια με το "μαχαίρι στο λαιμό"!
Σε αυτό το πλαίσιο, τα «σπασμένα» φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, φτωχομεσαίοι αγρότες, μικροί επαγγελματίες κ.ά.), που βέβαια βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διαδοχικές παρεμβάσεις έντασης της φοροληστείας.
Τα πρόσφατα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ) είναι αποκαλυπτικά:
Ÿ  Κατά τη διάρκεια του Ιούνη γίνονταν πάνω από 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα! Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιούνη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν σε 951.114, από 930.160 τον Μάη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.954 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
Ÿ  Οι νέες κατασχέσεις στη διάρκεια του Α' εξαμήνου(Γενάρης - Ιούνης) 2017 φτάνουν στις 112.018 και αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 18.670 το μήνα.
Ÿ  Στη διάρκεια του περασμένου έτους, το 12μηνο του 2016, οι κατασχέσεις διογκώθηκαν κατά περίπου 144.000(αύξηση 20,7%), ενώ φέτος επιταχύνονται, καθώς ήδη στη διάρκεια του Α' εξαμήνου ξεπέρασαν τις 112.000. Το Δεκέμβρη του 2015, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει να εφαρμόζονται τα μέτρα και η στοχοθεσία του τρέχοντος μνημονίου, σε «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» βρίσκονταν 695.074 οφειλέτες. Το Δεκέμβρη του 2016, οι κατασχέσεις έφτασαν στις 839.056.
Ÿ  Παράλληλα, οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν τον Ιούνη φέτος σε περίπου 1,6 εκατομμύρια!
Και όλα αυτά ενώ από 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής έστω και για μια ημέρα συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό.
Επεται συνέχεια...
Την ίδια ώρα, παρά την εντατικοποίηση των κατασχέσεων και των εκβιασμών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» συνεχίζουν να διογκώνονται, δείγμα κι αυτό του ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν «στεγνώσει». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που βεβαιώθηκαν από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στη διάρκεια του Α' εξαμήνου, έφτασαν σε 5,5 δισ. ευρώ, με διόγκωση της τάξης του 1 δισ. ευρώ το μήνα.
Μάλιστα, όπως εκτιμάται στο φετινό 12μηνο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ, κι αυτό παρά την κλιμάκωση των κατασχέσεων στη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Ηδη, σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 671.000 φορολογούμενοι με απλήρωτους φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ, που θα χαρακτηριστούν στη συνέχεια ως «ληξιπρόθεσμα».
Υπενθυμίζουμε ότι η αναδρομική παρακράτηση των φόρων,με βάση την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου για το Α' εξάμηνο του 2016, γίνεται μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος, ενώ οι πρόσθετοι φόροι για το Β' εξάμηνο του 2016 είχαν εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας και συντάξεων από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία των συνταξιούχων.
Μάλιστα, η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στους επόμενους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, μόνο τους επόμενους μήνες οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να καταβάλουν:
-- Στα τέλη Σεπτέμβρη τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και τον Νοέμβρη την τρίτη και τελευταία δόση.
-- Τον ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικά των χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία και την μικρή ακίνητη περιουσία να αναμένεται να αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα περί τα τέλη Αυγούστου, ενώ η πρώτη δόση καταβάλλεται στα τέλη Σεπτέμβρη και η τελευταία στα τέλη Γενάρη 2018.
-- Τα τέλη κυκλοφορίας που φέτος θα υπολογιστούν με νέο τρόπο και αν και δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί πλήρως, σύμφωνα με όσα γράφονται αναμένεται να φέρει αυξήσεις σε περίπου 800.000 κατόχους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν. Επιπλέον, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι τάχα από την καπιταλιστική ανάκαμψη μπορεί να έρθουν και ελαφρύνσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά, όχι μόνο διατηρεί όλα τα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού τα προηγούμενα χρόνια (ΕΝΦΙΑ, τέλος αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων για τις λαϊκές δαπάνες, κ.ο.κ.), αλλά το επεκτείνει για τα πολλά επόμενα χρόνια, με την περιβόητη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης που συμφώνησε στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», το νέο δηλαδή τσεκούρι στο «αφορολόγητο» κάτω από τα 6.000 ευρώ, από το 2020, με την επισήμανση μάλιστα ότι αν δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα αυτό θα έρθει και νωρίτερα.
Φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις χωρίς τέλος στους επιχειρηματικούς ομίλους
Την ίδια ώρα, βέβαια, στην «άλλη όψη» της πολιτικής της υπέρ του κεφαλαίου η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα - δυνατά, για να εξασφαλίσει φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και ένα «ευνοϊκό και σταθερό» φορολογικό πλαίσιο, ικανό να διασφαλίζει την «ανταγωνιστικότητα» και κερδοφορία τους, τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής «πίτας», αλλά και να συμβάλει στο βασικό στόχο της προσέλκυσης κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χαρακτηριστικά είναι τα πανηγύρια της κυβέρνησης την περασμένη βδομάδα για το γεγονός ότι πάνω από τα μισά των 800 επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, αφορούν την «ευνοϊκή ρύθμιση» που προβλέπει 100% φοροαπαλλαγή για τους επιχειρηματίες!
Πρόκειται, βέβαια, για ένα μόνο κομμάτι των μέτρων φοροασυλίας που προσφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε τμήματα του κεφαλαίου και που με τη σειρά του «κουμπώνει» στο υπόλοιπο «οπλοστάσιο» που έχουν στα χέρια τους, όπως τους αντεργατικούς νόμους για την ένταση της εκμετάλλευσης κ.ο.κ.
Ενδεικτικά, από κοντά έρχονται:
-- Οι πάνω από 50 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο διαχρονικά και η προκλητική «εθελοντική» φορολόγησή τους - χαρτζιλίκι που μόλις πρόσφατα ανανέωσε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
-- Η κατάργηση των φορολογικών επιβαρύνσεων από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που προβλέπεται δίπλα στα υπόλοιπα κίνητρα του λεγόμενου «εξωδικαστικού μηχανισμού».
-- Οι φορολογικές «διευκολύνσεις» σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου, όπως π.χ. η «ευνοϊκή» φορολόγηση των τουριστικών ομίλων, οι πρόσφατες αποφάσεις για άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους μεγαλοεξαγωγείς, το ειδικό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη λεγόμενη «Ελεύθερη Ζώνη» του ΟΛΠ, οι «σκέψεις» για μείωση της φορολογίας στο 20% για τα καζίνο, η μείωση των φόρων στα κανάλια, υπό τον όρο ότι δεσμεύονται να στηρίξουν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.
Σε όλα αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς και τις δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου ανακοίνωσε καταρχάς την επικείμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 26% από το 29% που είναι σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις