Ανταγωνισμοι

Θυμάστε την παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ο οποίος ζήτησε η «Εθνική Ασφαλιστική» να πωληθεί στο αμερικανικό επενδυτικό σχήμα που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και να μην καταλήξει στους ανταγωνιστές Κινέζους; Οσοι νόμιζαν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση ήταν συγκυριακή και αποσπασματική, διαψεύδονται μετά την τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στη Σύρο, όπου βρέθηκε στα Ναυπηγεία και δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον δύο επενδυτικών σχημάτων από τις ΗΠΑ να τα αγοράσουν. Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να εξετάσει με προσοχή το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις, δίνοντας το στίγμα και για τη Ναυπηγοεπισκευή.
Θυμίζουμε ότι αυτήν την περίοδο υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από τα Ναυπηγεία στην Ελλάδα, κυρίως γι' αυτά του Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας και της Σύρου. Θυμίζουμε, επίσης, ότι η κινεζική «Cosco», έχοντας εξαγοράσει τον ΟΛΠ ΑΕ, διαθέτει ήδη υποδομές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, τις οποίες σκοπεύει να αναβαθμίσει, ενώ κινεζικά κεφάλαια δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για νέες επενδύσεις στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευής. Φαίνεται πως αυτό το ενδιαφέρον δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ και φροντίζουν να το υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση.
Επαληθεύεται έτσι ότι πίσω από τους επενδυτικούς στόχους και τα «παχιά λόγια» της κυβέρνησης περί «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», μέρος της οποίας είναι και η οικονομική διπλωματία, διεξάγεται ένας ανελέητος «πόλεμος» ανάμεσα σε ανταγωνιστικά κεφάλαια, που αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο στην ελληνική αγορά, σε άμεση διασύνδεση με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, που μόνο καλά δεν προμηνύουν για το λαό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις