Το δικιο

όμος είναι (και) το δίκιο του εργάτη", μας ενημέρωσε χτες το κύριο άρθρο μιας εφημερίδας, γνωστής για το λιβάνισμα που κάνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παραφράζοντας το γνωστό σύνθημα του ταξικού εργατικού κινήματος, η εφημερίδα προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι με το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωράει σε ένα «πρώτο ρήγμα» στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Βεβαίως, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν πειράζουν ούτε τρίχα από τους «νόμους του κεφαλαιοκράτη», που εμπλούτισε τα τελευταία χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση.
Η ίδια εφημερίδα παροτρύνει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να «ριζοσπαστικοποιηθούν», μέχρι το βαθμό που θα «πιέσουν την εκάστοτε κυβέρνηση να λάβει ακόμα πιο φιλεργατικά μέτρα», καταλήγοντας στο γνωστό σύνθημα «εργάτη, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά». «Ξέχασε», όμως, ο αρθρογράφος τη συνέχεια του συνθήματος, που είναι και το «ζουμί» του: «Εργάτη, μπορείς χωρίς αφεντικά».
Τέτοια ...προωθημένα συνθήματα, που αποτυπώνουν την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας των εργαζομένων για μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα με την πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, κάνουν «τζιζ» για τους απολογητές της άποψης ότι με μια «αριστερή» κυβέρνηση και λίγη πίεση από τα συνδικάτα, στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης μπορούν μια χαρά να συνυπάρχουν το δίκιο του εργοδότη και του εργαζόμενου ταυτόχρονα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις