Απαραδεκτη και προκλητικη η εξισωση του κομμουνισμου με το ναζισμο

Το αντικομμουνιστικό συνέδριο - πρόκληση της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Ανάλογες αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο της ονομαζόμενης «Ευρωπαϊκής Μέρας Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», όπως επιχειρεί να καθιερώσει η ΕΕ την 23η Αυγούστου με πακτωλό κονδυλίων. Πρόκειται για διατεταγμένη αποστολή με στόχο τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, την απαράδεκτη και προκλητική εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού. Την ταύτιση του ναζισμού με τις δυνάμεις που ιστορικά τον συνέτριψαν.
Βασικός στόχος να κρύψουν ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή εξουσίας του κεφαλαίου σε συγκεκριμένες συνθήκες. Στη Γερμανία ο ναζισμός αποτέλεσε την ιδανική μορφή στήριξης του κεφαλαίου σε συνθήκες στρατιωτικής προετοιμασίας για τη διεκδίκηση νέων αγορών, βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης, ανόδου των επαναστατικών ιδεών, του κύρους του ΚΚΓ και της ΕΣΣΔ. Στηρίχτηκε πολιτικά και οικονομικά από τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου, ταυτίστηκε με μονοπώλια (Krupp, I.G. Farben, Siemens κ.λπ.), συνεργάστηκε με μεγαθήρια των «δημοκρατικών» καπιταλιστικών κρατών (General Motors, General Electric, ITT, Ford, IBM).
Ο ναζισμός - φασισμός βρήκε στη σοσιαλιστική κοινωνία της ΕΣΣΔ, την οποία εγκαινίασε η Οκτωβριανή Επανάσταση πριν 100 χρόνια, τον πιο θανάσιμο και αποφασιστικό αντίπαλό του. Τα 20 εκατομμύρια των νεκρών Σοβιετικών αποτέλεσαν την αιματηρή απόδειξη της θανάσιμης σύγκρουσης μεταξύ σοσιαλισμού και ναζισμού. Οι κομμουνιστές σε κάθε χώρα αποτέλεσαν την πιο αποφασιστική και μάχιμη αντιναζιστική δύναμη, με χαρακτηριστικό το ρόλο του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στη χώρα μας.
Η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, αυτής της καπιταλιστικής ένωσης, συμβαδίζει με την επίθεση κατά των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και είναι πολύχρονη.
Ωθηση σε αυτήν την ανιστόρητη επιχείρηση δόθηκε με το άθλιο αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2005, που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να γίνουν υποχρεωτικά για τα κράτη - μέλη του τα αντίστοιχα μέτρα που το συνόδευαν.
Με την αποφασιστική συμβολή και κινητοποίηση του ΚΚΕ, είχε συναντήσει την πλατιά μαζική καταδίκη του ελληνικού λαού κι άλλων λαών της Ευρώπης, εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών οργανώσεων, προσωπικοτήτων. Πρόθεση να μην το στηρίξουν εξέφρασαν τότε οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Την αντίθεσή τους δήλωσε η πλειοψηφία βουλευτών, ευρωβουλευτών των ελληνικών αστικών κομμάτων.
Ακολούθησαν αντικομμουνιστικά ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006 και ιδιαίτερα το ψήφισμα του Απρίλη του 2009, περί «Ευρωπαϊκής Συνείδησης και Ολοκληρωτισμού», το οποίο να σημειωθεί ότι κανένας Ελληνας ευρωβουλευτής δεν το ψήφισε, ενώ ακολούθησαν κι άλλες αντικομμουνιστικές διακηρύξεις κι αποφάσεις της ΕΕ.
Πέρα όμως από διακηρύξεις και ψηφίσματα σε μια σειρά από χώρες - μέλη της ΕΕ (π.χ. Πολωνία, Ουγγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) όπως και σε συνδεόμενες με αυτήν (βλ. Ουκρανία), προωθούνται έμπρακτα αντικομμουνιστικά μέτρα, διώξεις, δίκες, καταδίκες κομμουνιστών, απαγορεύσεις της δράσης των ΚΚ, κομμουνιστικών συμβόλων κ.ά.
Αυτονόητη συνέπεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας είναι η δικαιολόγηση, ο εξωραϊσμός και η αθώωση του ναζισμού - φασισμού και των θηριωδιών του. Σε αυτές τις χώρες αποδίδονται τιμές, δίνονται συντάξεις και προνόμια σε συνεργάτες των ναζί και πριμοδοτούνται οι πολιτικοί τους απόγονοι.
Φέτος, η ΕΕ χρηματοδότησε πλουσιοπάροχα το λεγόμενο «Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», για την προβολή των ανιστόρητων αντικομμουνιστικών κηρυγμάτων της, ενώ εδώ και χρόνια τρέχει το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» για να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό με την εμπλοκή δήμων, ΜΚΟ κ.ά.
Με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα στην Εσθονία, αρκετοί βρήκαν ευκαιρία να ξεσαλώσουν. Ο πρωτόγονος και χυδαίος αντικομμουνισμός, στον οποίο πρωτοστατεί η ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, από κοινού φυσικά με τη ναζιστική ΧΑ, αντιγράφει όλη την προπαγάνδα με στόχο τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, της ΕΣΣΔ, την παραχάραξη της ιστορίας των λαών.
Η αυτονόητη απουσία της κυβέρνησης από τις φετινές ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα προπαγανδίζουν - ανοιχτά ή καλυμμένα - την εξίσωση Χίτλερ - Στάλιν, πρωτοστατούν στην αντισοβιετική και αντικομμουνιστική προπαγάνδα, ενώ αποκρύβουν ή διαστρεβλώνουν τη σχέση καπιταλισμού - φασισμού.
Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας είναι το γεγονός ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε παραβρεθεί στις αντίστοιχες περσινές αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις στην Μπρατισλάβα, γεγονός που το ΚΚΕ είχε καταδικάσει, ενώ λίγες βδομάδες πριν, στις 15 Ιουλίου, η «Αυγή» με ένα χυδαίο άρθρο προπαγάνδιζε την ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού.
Η λαϊκή πείρα αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού αποτελεί προπομπό νέων αντιλαϊκών μέτρων και περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων, εξαπόλυσης νέου γύρου ιμπεριαλιστικών πολέμων. Η πάλη για την κατάργηση των αντικομμουνιστικών διώξεων και απαγορεύσεων, ο αγώνας ενάντια στον αντικομμουνισμό, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την εργατική εξουσία, για να απαλλαγούν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, να γίνουν οι λαοί ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.
Οσα και να κάνουν, η ιστορία δεν πρόκειται να ξαναγραφτεί με μπλε, πράσινα ή μαύρα γράμματα. Εχει γραφτεί με το αίμα εκατομμυρίων αγωνιστών και κομμουνιστών που πολέμησαν το ναζισμό - φασισμό. Είναι στο χέρι των λαών σήμερα σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές να μπει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας ο καπιταλισμός, που γεννά φτώχεια, πολέμους, το φασισμό - ναζισμό και τους νοσταλγούς του.
(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών», 22/8/2017)

Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις