"Ελντοραντο" για τους επιχειρηματικους ομιλους, ενεργειακη φτωχεια για το λαο...

Με βασικό άξονα τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας» και με σταθερό στόχο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την ανάδειξη της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» προς την ΕΕ, σε νέα φάση μπαίνει η υλοποίηση των σχεδιασμών στον κλάδο της Ενέργειας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς και σε όλα τα «μέτωπα» τις δρομολογημένες εξελίξεις. Ενδεικτική είναι η «κινητικότητα» της βδομάδας που πέρασε σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια με ενεργειακούς «κολοσσούς» για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τις προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ, την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και την «επίλυση» μιας σειράς εκκρεμοτήτων όπως το ζήτημα των ΥΚΩ.
Παράλληλα, το νέο «τσεκούρι» που δρομολογείται στα κοινωνικά τιμολόγια αλλά και τα νέα βάρη που θα φορτωθεί ο λαός πληρώνοντας, για να έχουν διασφαλισμένα κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου, επιβεβαιώνουν ότι στην «άλλη όψη» των σχεδιασμών του κεφαλαίου ο λαός θα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια. Συνολικά, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι στόχοι του κεφαλαίου βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν οι πηγές Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες για επαρκή και φθηνή Ενέργεια, προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας, δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.
Σε φάση υλοποίησης οι αντιλαϊκές κυβερνητικές δεσμεύσεις
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας και του εγχώριου κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της λεγόμενης «απελευθέρωσης».
Η «ΔΕΗ ΑΕ» και τα περιουσιακά στοιχεία - «φιλέτα» που κατέχει βρίσκονται φυσικά στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας, αφού μέσα στον επόμενο μήνα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα πρέπει να ξεκινήσει τη σχετική «έρευνα αγοράς» κατά την οποία θα εξεταστεί και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων του χώρου.
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη λάβει τη λίστα με τις μονάδες παραγωγής της επιχείρησης, στις οποίες θα μπει πωλητήριο το 2018 και που, όπως έχει διαρρεύσει, περιλαμβάνει όχι μόνο μονάδες «προς απόσυρση», όπως υποστήριζε αρχικά η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και σύγχρονες παραγωγικές μονάδες. Παράλληλα, αν και η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει τη «μεταβίβαση» μόνο λιγνιτικών μονάδων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό δυναμικό της επιχείρησης, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο και για τα υδροηλεκτρικά που επιθυμούν διακαώς οι μεγάλοι «παίκτες» του χώρου.
Ξεκάθαρος ως προς αυτό ήταν την περασμένη βδομάδα σε δημόσια τοποθέτησή του ο Ε. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος, εκφράζοντας προφανώς τις γενικές διαθέσεις των «επενδυτών», εμφανίστηκε... απαισιόδοξος, ως προς την επιτυχία του «μάρκετ τεστ». Οπως είπε, οι επενδυτές «δύσκολα» θα εκδήλωναν ενδιαφέρον μόνο για λιγνιτικές μονάδες, εάν σε αυτές δεν περιλαμβάνονται «πακέτο» και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, από την εκμετάλλευση των οποίων προσδοκούν γρήγορο και υψηλό κέρδος.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη διαμόρφωση της τελικής της πρότασης αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των «Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας» (ΥΚΩ), που αφορούν κυρίως το κόστος επιδότησης των μη διασυνδεδεμένων νήσων με το ηπειρωτικό δίκτυο, όπου παράγεται ρεύμα κατά βάση από υψηλού κόστους μονάδες ντίζελ. Η ΡΑΕ πρέπει να αποφανθεί σχετικά με το συνολικό κονδύλι που έχει συσσωρευθεί κατά τα έτη 2012 - 2015 και πρέπει να επιστραφεί στη ΔΕΗ, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού των ΥΚΩ για τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 735 εκατ. ευρώ, ποσό που, όπως έχει διαρρεύσει, η ΡΑΕ δεν αναγνωρίζει και ετοιμάζεται να το περικόψει κατά 50%, γύρω στα 370 εκατ. ευρώ. Με «διαρροές» της η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, προειδοποίησε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προχωρήσει σε δικαστικές προσφυγές.
"Κλείνει" συμβόλαια με ενεργειακούς κολοσσούς...
«Καλές επιδόσεις» καταγράφει η κυβέρνηση και στο μέτωπο της παραχώρησης των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων στους μονοπωλιακούς ομίλους, κάτι που «ευχαρίστησε» ιδιαίτερα και τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, εκφράζοντας την «υποστήριξη» της χώρας του σε αυτές τις «προσπάθειες», κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη, την περασμένη Τετάρτη.
Είχαν προηγηθεί, μια μέρα νωρίτερα, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι επίκειται άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μία ακόμη στο Ιόνιο.
Για την έναρξη ερευνών και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων περιοχών έχουν υπάρξει έντονες διεργασίες τους προηγούμενους μήνες και επαφές κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των πετρελαϊκών ομίλων, με την κοινοπραξία «Total - Exxon Mobil - ΕΛΠΕ» να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης και την «Energean Oil & Gas» για το Ιόνιο. Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την «Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών» έχουν υπογραφεί και επίκειται η δημοσίευσή τους στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάη είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε τρεις χερσαίες περιοχές, Αρτα - Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησος στα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανία στην «Energean Oil», ενώ στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ο φάκελος της κοινοπραξίας «ΕΛΠΕ - Total - Edison» για μια ακόμη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας.
Η αμερικανική «Exxon Mobil» και η γαλλική «Total» δραστηριοποιούνται επίσης και στην Κύπρο ενώ η «Energean» - στην οποία έχει τοποθετήσει κεφάλαια η επίσης αμερικανική «Third Point» - δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πρόσφατες συμφωνίες στο Μαυροβούνιο και υπογραφές σημαντικών συμβολαίων στο Ισραήλ.
Εντονο ενδιαφέρον των ομίλων για την επιχείρηση με "προίκα"...
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση και την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) καταγράφοντας μια ακόμη «επιτυχία» στο ενεργητικό της. Την περασμένη βδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έξι επιχειρηματικά σχήματα κατέθεσαν επίσημη «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% της επιχείρησης.
Οπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για τον αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο διαχείρισης υποδομών «Macquarie Infrastructure and Real Assets», την κοινοπραξία των «Snam» (Ιταλία), «Enagas Internacional» (Ισπανία), «Fluxys» (Βέλγιο) και «Nederlandse Gasunie»(Ολλανδία), το κοινοπρακτικό σχήμα της ρουμανικής «Transgaz» και της γαλλικής «GRTgas», την επίσης ισπανική «Regasificadora del Noroeste», που ειδικεύεται στη μεταφορά φυσικού αερίου, τη βρετανική «Integrated Utility Services» (INTUS) και την «Powerglobe» με έδρα το Κατάρ. Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των επενδυτικών συμμετοχών ως προς το αν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό, θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι «Snam», «Enagas Internacional» και «Fluxys» είναι μέτοχοι και στον ΤΑΡ.
Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, δίνει ιδιαίτερο βάρος στο τίμημα που θα εισπραχθεί από την πώληση της επιχείρησης - κατά τη λογική «εμείς πουλάμε σε καλύτερες τιμές από τους προηγούμενους» - όμως έντεχνα παρακάμπτει το ζήτημα των τελών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν «σταθερή τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης» μακροπρόθεσμα αλλά και σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανάκτηση παλαιότερων εσόδων της περιόδου 2006 - 2015. Το ποσό, που πρέπει να εισπράξει ο ΔΕΣΦΑ για αυτήν την περίοδο, έχει προσδιοριστεί από την ΡΑΕ στα 326 εκατ. ευρώ, που τελικά θα λάβει ο τελικός «νικητής» του διαγωνισμού ως «προίκα» μαζί με την επιχείρηση...
Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το "μάρμαρο"
Την ώρα που το έργο της «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας» προχωράει σε όλους τους τομείς, η προαναγγελία για το νέο «τσεκούρι» που έρχεται στο «κοινωνικό τιμολόγιο» ρεύματος, αλλά και για το «μάρμαρο» που θα πληρώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο λαός για τις ΥΚΩ, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η «ενεργειακή φτώχεια» που μεγαλώνει για τις λαϊκές οικογένειες είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον κλάδο, των μεγάλων «ντιλς» και συμπράξεων των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί βέβαια με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η εισήγηση της ΡΑΕ για ακόμα πιο ψιλή «κρησάρα» των δικαιούχων του λεγόμενου «κοινωνικού τιμολογίου», με την εισαγωγή δύο επιπλέον νέων κατηγοριών στις ήδη δύο υπάρχουσες και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων ένταξης σε αυτό, με τη σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια (στέγης και καταθέσεων), από την εφαρμογή των οποίων εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί έως και κατά 100.000 άτομα! Ολα αυτά, μάλιστα, για ένα υποτυπώδες μέτρο πρόσβασης των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων σε στοιχειώδη (και ανεπαρκή τις περισσότερες φορές) κατανάλωση ρεύματος.
Η πρόταση της ΡΑΕ, όποια κι αν είναι η τελική μορφή της, κινείται με γνώμονα τη μείωση του συνολικού κόστους για τους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου, τόσο της ΔΕΗ ΑΕ, όσο και των ανταγωνιστών της, ενώ «κουμπώνει» στα όσα έχουν συμφωνηθεί σχετικά με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή και στη λιανική αγορά.
Αυτό αφορούν και οι «ενστάσεις» της ΔΕΗ ΑΕ που, με σημείωμα της μέσα στη βδομάδα, αντέδρασε, επανέλαβε το «αυτονόητο» ότι ως ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να κάνει «κοινωνική πολιτική» και «να επωμίζεται ευθύνες που ανήκουν στην πολιτεία», ζητώντας οι δικαιούχοι του «κοινωνικού τιμολογίου» να επιδοτούνται από το κράτος (π.χ. με κουπόνια) και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, ώστε η επιχείρηση να απαλλαγεί από τους «μη ελκυστικούς» αυτούς καταναλωτές που μέχρι σήμερα παραμένουν αποκλειστικά στη ΔΕΗ, και να σταματήσει να μπαίνει «ένα ακόμα εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς η Ενέργεια που καταναλώνεται για το ΚΟΤ είναι της τάξης του 5% - 6% της συνολικής».
Ταυτόχρονα, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν τα επόμενα χρόνια να πληρώσουν, είτε μέσω του προϋπολογισμού είτε μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, για τις ΥΚΩ, ενώ δεδομένο πρέπει να θεωρείται και το «σαφάρι» που έχει προαναγγείλει η ΔΕΗ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την απαλλαγή από λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν.
Τα παραπάνω, μαζί με όσα έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά τα χρόνια με την «εκτίναξη» του κόστους για τα λαϊκά νοικοκυριά, ξεσκεπάζουν τα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για ρεύμα φτηνό σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά, για να μη γίνει καμία διακοπή σε λαϊκές οικογένειες, για ανακούφιση των ανέργων από τις οφειλές στη ΔΕΗ. Να δεθεί αυτός ο αγώνας με τη συνολική αμφισβήτηση των σχεδίων κυβέρνησης - κεφαλαίου για παραπέρα «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας. Με την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, που προϋποθέτει εργατική εξουσία και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις