Πανηγυρια...

Νέα πανηγύρια έστησαν τα αστικά επιτελεία, επειδή μεσοβδόμαδα δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» οι συντεταγμένες των «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος που θα παραχωρηθούν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ξεκίνησαν κι άλλες αναλύσεις για τις «αναπτυξιακές προοπτικές» που μεγαλώνουν για τη χώρα, πύκνωσαν οι ευχές για να στεριώσουν διάφορες αντιλαϊκές κολεγιές, μπροστά άλλωστε και στις επισκέψεις διαφόρων Ευρωπαίων ηγετών.
Ενδιαφέρον έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής κολοσσοί όπως η γαλλική «Total» και η αμερικανική «Exon Mobil» για τα ελληνικά «οικόπεδα». Ηδη τα αστικά επιτελεία ξεκίνησαν να αναλύουν πάλι τα «προσόντα» που διαθέτει η χώρα για να μπει πιο χοντρά στο ενεργειακό και γεωπολιτικό «πόκερ» που απλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Ετσι, ορισμένα ΜΜΕ έκριναν σκόπιμο να επισημάνουν ότι «η γεωπολιτική παράμετρος του ενδιαφέροντος των υπερατλαντικών παικτών του πετρελαϊκού κλάδου για τα ελληνικά και τα άλλα γειτονικά κοιτάσματα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αστοί εμπειρογνώμονες από το χώρο της Ενέργειας συμβουλεύουν τις ελληνικές κυβερνήσεις να ...σοβαρευτούν και να αποφεύγουν «ανούσιες καθυστερήσεις» στην «αξιοποίηση» του φυσικού πλούτου κάθε φορά που γίνονται εκλογές, επειδή «έχει έρθει η ώρα της Μεσογείου». Επιχειρηματολογούν ότι η εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων αποτελεί «ένα υψηλής τεχνολογίας και επιστήμης αντικείμενο» και ένας τομέας της βιομηχανικής έρευνας που μπορεί να αποδώσει κέρδη πολλαπλάσια των κεφαλαίων που επενδύονται (που επίσης είναι υψηλής έντασης)». Αλλά και ότι ανεξάρτητα από το αν βρεθεί αέριο ή πετρέλαιο μετά από μια γεώτρηση, στόχος των επενδυτών είναι η συλλογή στοιχείων για καλύτερο «προσανατολισμό» σε όλη την περιοχή.
Οπου, βέβαια, καλύτερος «προσανατολισμός» από τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων, σημαίνει στοχευμένες κινήσεις σε μια ήδη φλεγόμενη περιοχή, όπου άφθονα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα παραθέτουν και υπερσύγχρονα εργαλεία εξορύξεων και γεωτρήσεων, αλλά και υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα κ.τ.λ. για να προστατέψουν τις επενδύσεις των μονοπωλίων τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις