"Βασεις" και βασεις...

Την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν τις «επενδύσεις» και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο ενεργειακό μέτωπο, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός πρέσβης «τόνισε πόσο κρίσιμη και χρήσιμη είναι για την Ελλάδα η προσπάθεια που γίνεται στο ενεργειακό πεδίο, είτε αφορά το φυσικό αέριο, είτε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήρε το ρόλο της Τετραμερούς (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου) στον τομέα της Ενέργειας. Παράλληλα, φέρεται να επεσήμανε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τις «αναπτυξιακές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης, «σχολιάζοντας θετικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τη συμμετοχή Αμερικανών επενδυτών στην ομολογιακή έκδοση». Επιβεβαίωσε, επίσης, το ενδιαφέρον των εταιρειών της χώρας του για επενδύσεις, όπως αυτές του Ελληνικού και των Ναυπηγείων.
Λίγες μέρες αργότερα, στον αστικό Τύπο διοχετεύτηκαν και δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για τις «βάσεις» που στήνουν στην Ελλάδα ενεργειακοί κολοσσοί, γύρω από την υπόθεση της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειακών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου (Κύπρος - Ισραήλ - Αίγυπτος). Π.χ. γράφτηκε ότι «Total» και «Exxon Mobil», που συμπράττουν με τα ΕΛΠΕ, επί του προκειμένου, έχοντας καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως ενδιαφερόμενη κοινοπραξία για έρευνες για υδρογονάνθρακες, βρίσκονται σε αναζήτηση γραφείων όπου θα στηθεί το «στρατηγείο» τους. Αντίστοιχα, ότι η «Energean Oil and Gas», που θα ενεργοποιηθεί για έρευνες το πιθανότερο σε συνεργασία με την ισπανική «Repsol», έχει ήδη βρει γραφεία στην Αθήνα. Σημειωτέον, καθώς οι τέτοιες εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο διασυνδέονται ευθέως με αντίστοιχες στον ευρύτερο γεωγραφικό της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, η «Exxon Mobil» και η «Total» δραστηριοποιούνται επίσης και στην Κύπρο, ενώ η «Energean» - στην οποία έχει τοποθετήσει κεφάλαια η αμερικανική «Third Point» - δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πρόσφατες συμφωνίες στο Μαυροβούνιο και υπογραφές σημαντικών συμβολαίων στο Ισραήλ.
Οι τοποθετήσεις αυτών, και άλλων κεφαλαίων, στον ενεργειακό και άλλους τομείς καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν πάνε «ασυνόδευτες» από τη στρατιωτική προπαρασκευή, τη συγκέντρωση και ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων, ακριβώς για την προστασία των τέτοιων επενδύσεων, αλλά και εν μέσω αδυσώπητων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κατοχύρωση μεριδίων της καπιταλιστικής λείας της μιας ή της άλλης πλευράς. Σε ένα τέτοιο έδαφος, επανέρχεται στο προσκήνιο η χρησιμότητα και επιχειρησιακή αξία της Σούδας για τους Αμερικανούς, στο φόντο όξυνσης των αντιθέσεων διεθνώς και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να παίξει εκεί στα «γεμάτα», επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμιζε την περασμένη Κυριακή στον ελληνικό Τύπο τη «στρατηγική σημασία» που δίνουν στη βάση της Σούδας οι ΗΠΑ ως απαραίτητη βάση για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλες αναλύσεις αναδείκνυαν τη χρησιμότητά της για την υποστήριξη των πολεμικών μέσων των Αμερικανών που αναπτύσσονται μέχρι... τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ταυτόχρονα, η Σούδα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, λόγω και της αυξανόμενης ανησυχίας των ΗΠΑ για το μέλλον της συνεργασίας τους με την Τουρκία στη βάση του Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα με το αμερικανικό, στρατιωτικής θεματολογίας, περιοδικό «Stars & Stripes», αναλυτές θεωρούν ότι είναι «το χειρότερο μέρος» για να φυλάσσουν οι ΗΠΑ τις περίπου πενήντα πυρηνικές κεφαλές που εικάζεται ότι βρίσκονται στην τουρκική βάση. Ο ίδιος ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε μάλιστα στο περιοδικό ότι «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση που η Συμμαχία εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Ο ίδιος προσθέτει πως μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα». Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τα αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στρατιωτικές συμφωνίες τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, όπου καθοριστικό ρόλο παίζει η βάση της Σούδας.
Τα επικίνδυνα σχέδια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ο λαός πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, να συνδεθεί ο αγώνας για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με την πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις