Με στρατηγικες συμπλευσεις κλιμακωνουν την αντιλαϊκη επιθεση

Για τον κοινό τους στόχο, αυτόν της εξόδου
στις αγορές με εφόδιο τα αντιλαϊκά μέτρα,
μίλησαν χτες Αλ. Τσίπρας και Κλ. Ρέκλινγκ
Με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και των αναδιαρθρώσεων και βέβαια την απαρέγκλιτη εφαρμογή του «προγράμματος», εξελίσσονται οι διεργασίες και τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, ενόψει και της τρίτης «αξιολόγησης», με τη νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή. Την ίδια ώρα, τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, αξιοποιώντας το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», προσβλέπουν στο μοίρασμα των αναπτυξιακών πακέτων της «επόμενης μέρας».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέκλινγκ, που επισκέπτεται την Ελλάδα, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο, υπογράμμισε πως «αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να συμβεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2018». Αναφορικά με τους ρυθμούς κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής επισήμανε ότι «έχουμε δει πρόοδο, ορισμένες φορές υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά είμαστε ευτυχείς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο έχει συμφωνηθεί».
Νωρίτερα, ο Κλ. Ρέγκλινκ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, που του είπε πως «κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε περαιτέρω εκταμιεύσεις από την πλευρά σας».
Ορος η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων
Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του «Economist», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κλιμάκια των «θεσμών», Ντ. Κοστέλο, αποδίδοντας εύσημα στη συγκυβέρνηση, εστίασε στην υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου γα το 2016, λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί εκ νέου η «ευκαιρία» που είχε παρουσιαστεί και το 2014. «Εχουμε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο το 2014 και είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί πάλι η ευκαιρία. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως απομένουν και άλλες παρεμβάσεις προς νομοθέτηση, αλλά και να «εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί».Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά πακέτα για τη στήριξη και την τόνωση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, υπογράμμισε ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προβλέπεται συνολικά, για την περίοδο 2014 - 2020, η διάθεση 35 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του ESM στο ελληνικό πρόγραμμα, Ν. Τζαμαρόλι, τόνισε: «Υπάρχει ένας καθαρός δρόμος μέχρι το τέλος του προγράμματος. Εχουμε ένα καλό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τώρα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εχουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «μεταρρυθμίσεις» πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της συζήτησης για την ελληνική οικονομία, «με στόχο την ανάπτυξη». Οπως είπε, η «επιστροφή στις αγορές» προϋποθέτει την «ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα».
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ, Φρ. Ντρούντι, υπογράμμισε ότι «η απόφαση του Γιούρογκρουπ ήταν ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί επαρκώς». Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, αλλά και πάλι παραμένουν κατά περίπου 25% κάτω από το σημείο που βρίσκονταν όταν ξεκίνησε η κρίση. Επικέντρωσε στο θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων, στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και στις νομοθετικές παρεμβάσεις για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις «πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον». Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Η εφαρμογή του προγράμματος είναι το κλειδί».
"Ρηχή" ανάκαμψη με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα
Από την πλευρά του ΔΝΤ, η Ντ. Βελκουλέσκου, στην εξ αποστάσεως παρέμβαση στο συνέδριο, υπογράμμισε ότι έως το 2060 και εξαιτίας της «δημογραφικής γήρανσης» το εργατικό δυναμικό της χώρας θα συρρικνωθεί κατά ένα τρίτο.
Σε αυτό το φόντο, επανέφερε τις θέσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, επισημαίνοντας ότι:
Οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικοί, επαναλαμβάνοντας ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και να επιτυγχάνει ρυθμούς ανάκαμψης πάνω από 1% κατά μέσο όρο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, όσο επιταχύνονται οι «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας»τόσο πιο γρήγορα δίνεται η δυνατότητα ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.
Θέτοντας το ζήτημα της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους (από την πλευρά της Ευρωζώνης), υποστήριξε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς, όπως είπε, οι «μεταρρυθμίσεις» δεν επαρκούν για την επιστροφή σε «βιώσιμους» ρυθμούς ανάκαμψης.
Βέβαια, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι «μεταρρυθμίσεις» που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση στο Συνταξιοδοτικό και στο Φορολογικό.
Αμεση προτεραιότητα το "φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον"
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους διαθέσιμους μηχανισμούς στην προοπτική τόνωσης των κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου,μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» και επικεντρώνοντας «στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων», υπογράμμισε: « Η δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντοςμέσα από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με σαφείς και σταθερούς κανόνες, ο νέος φορολογικός νόμος για ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ο νόμος "fast track", που παρέχει ένα περιβάλλον διαφάνειας και ασφάλειας για τις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ενισχυμένη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αποτελούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την προώθηση και υλοποίηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ανέφερε ως άμεση προτεραιότητα τη διαμόρφωση του «φιλοεπιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ουδείς ανέμενε τα επόμενα μέτρα για το χρέος σε αυτή τη φάση. Ολοι γνωρίζαμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018». Σχετικά με το ζήτημα της ένταξης ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, επισήμανε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν «επιθυμητή» αλλά σε κάθε περίπτωση «δεν αποτελεί πανάκεια» για την επιστροφή του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές. Αυτό, όπως είπε, «θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και στους δημοσιονομικούς στόχους», δηλαδή με άλλα λόγια από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.
"Σκυτάλη" στους επιχειρηματικούς ομίλους
«Δανειστήκαμε από ιδιώτες αλλά και θεσμικούς επενδυτές με επιτόκιο 3,1%. Αυτό το ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης δείχνει και το δρόμο της ανάκαμψης της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης των επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον αγοράς. (...) Δεν υπάρχει άλλωστε εναλλακτική λύση. Η ευημερία και η πρόοδος των επιχειρήσεων είναι η μόνη επιλογή».
Το παραπάνω τόνισε ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας με αφορμή την «επιτυχημένη» έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ και 5ετούς διάρκειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μακροπρόθεσμη επενδυτική χρηματοδότηση θα πρέπει πλέον να αναζητάται στις κεφαλαιαγορές.
Να σημειωθεί ότι το 10% του ομολογιακού δανείου (30 εκατ.) καλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), η οποία, όπως είναι γνωστό, σχεδιάζει να αναλάβει ρόλο και ως μέτοχος στη λεγόμενη «αναπτυξιακή τράπεζα».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Χατζηνικολάου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, εστίασε στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα στηρίζεται «στην εξωστρέφεια και την καινοτομία», διαπιστώνοντας ότι διαμορφώνεται «σοβαρό ενδιαφέρον» από ξένους επενδυτές. Παράλληλα, όπως είπε, «ο τουρισμός δείχνει ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά, όπως και οι σημαντικές εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε χτες την εκταμίευση της δόσης προς το ελληνικό κράτος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις