Στο ιδιο μηκος κυματος

Θύματα μιας πολιτικής που χτυπά τη μόνιμη και σταθερή εργασία, οι συμβασιούχοι των δήμων βλέπουν να εκτυλίσσεται πάνω στην αγωνία τους ένα παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρούν αμφότεροι είναι να απαλλαγούν απ' αυτούς τους εργαζόμενους. Μάλιστα η ΚΕΔΕ αξιοποιεί το πρόβλημα που με βεβαιότητα θα προκύψει με την απόλυση των συμβασιούχων, για να προωθήσει τη θέση της για «αυτοτέλεια» στη λειτουργία των δήμων, που προϋποθέτει τη διαχείριση και την επιβολή φόρων από τις δημοτικές αρχές. Καθόλου τυχαία, η ηγεσία της διατύπωσε τη θέση να αποφασίζουν οι δήμοι «για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται», με το επιχείρημα ότι αυτοί που πληρώνουν είναι οι δημότες και άρα αποκλειστικό κριτήριο των προσλήψεων θα πρέπει είναι τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και όχι βέβαια οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων.
Με δεδομένο επίσης ότι η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» στρώνει το έδαφος στην παραπέρα ανταποδοτική λειτουργία των δήμων, στις ιδιωτικοποιήσεις και τις συμπράξεις με το κεφάλαιο, η θέση της ΚΕΔΕ σηματοδοτεί την πρόθεσή της να παίξει ενεργότερο ρόλο τόσο στην παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων στους δήμους, όσο και στη φοροαφαίμαξη του λαού και στο άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο, συμπράττοντας επί της ουσίας στα σχέδια της κυβέρνησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις