Οπως ΠΑΣΟΚ

Αλλαγές στο σύστημα κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου, να αρθεί το «παράδοξο» των πλουσιοπάροχων επιδοτήσεων προς τους «δήθεν παραγωγούς» και τους «αγρότες του καναπέ». Η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο υπουργός θυμίζει έντονα την «επιχειρηματολογία» του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης δεκαετίας, περί «αγροτών του Κολωνακίου», όταν η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε να πετσοκόψει τις αγροτικές επιδοτήσεις από τη μικρομεσαία αγροτιά προς χάριν των μεγαλύτερων αγροτών - εκκολαπτόμενων αγροτοκαπιταλιστών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 80% των επιδοτήσεων κατευθύνεται στο 20% των δικαιούχων και το υπόλοιπο 20% μοιράζεται στο 80%, δηλαδή στη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων αγροτών. Οπως φαίνεται, η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει το έργο των προκατόχων της, δηλαδή να πετάξει εκτός συστήματος επιδοτήσεων ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μικρών παραγωγών, με επιδίωξη τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερου πλεονάσματος, το οποίο θα κατευθύνει στοχευμένα στους μεγαλοαγρότες και στις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στον αγροτικό χώρο.
Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ είναι το εργαλείο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια και οδηγεί αναπόφευκτα στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτό το εργαλείο φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε να το χειρίζεται μια χαρά...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις