Φοροληστεια και διαδοχικα αντιλαϊκα μετρα για τους "φιλοδοξους" στοχους του κεφαλαιου

Στη Βουλή κατατίθεται μεθαύριο, Δευτέρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, το οποίο θα συμπληρωθεί στη συνέχεια και με νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου στις αρχές Νοέμβρη.
Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, όπου η έμφαση από την πλευρά της κυβέρνησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δίνεται στη συγκέντρωση της μάζας με τους αντιλαϊκούς φόρους, όπως στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας και στα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.
Οι σχετικές προθεσμίες για την πρώτη δόση από τον ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση από το εισόδημα έληξαν χτες, ενώ βέβαια τους επόμενους μήνες θα «τρέχουν» και οι επόμενες δόσεις προκειμένου να συμπληρωθούν τα ποσά. Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτοξεύονται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα, είναι φανερό το γεγονός ότι από τους επόμενους μήνες θα πολλαπλασιαστούν οι κατασχέσεις και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ βέβαια θα κλιμακωθούν οι εκβιασμοί από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μέσω της μαζικής αποστολής «προειδοποιητικών» μηνυμάτων.
Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του Ιούλη, γίνονταν πάνω από 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα! Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιούλη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν 971.429, από 951.114 στο τέλος Ιούνη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.315 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
Το "προσχέδιο" για το 2018
Σε κάθε περίπτωση, τα αντιλαϊκά μέτρα της επόμενης χρονιάς πολλαπλασιάζονται, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4% από 1,8% φέτος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εκτίμηση για το 2018 στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στην αναμενόμενη ανάκαμψη των νέων επενδύσεων με ρυθμό 12,6% (από 4,3% φέτος). Παράλληλα, η επίσημη ανεργία αναμένεται στο 19%, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 1,4%, της αξίας των εξαγωγών στο 4,7%, έναντι αύξησης 4,4% της αξίας των εισαγωγών.
Το «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο», από την πλευρά του, διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με τα παραπάνω μεγέθη. Σε έκθεση «αξιολόγησης των προβλέψεων» αναφέρει ότι ο στόχος για το ΑΕΠ του το 2017 (1,8%) «θεωρείται αισιόδοξος», καθώς για να επιτευχθεί απαιτείται μέσος όρος μεγέθυνσης στο γ' και το δ' τρίμηνο της τάξης του 3%.
Οπως λένε, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για το 2017, ο στόχος για ανάκαμψη 2,4% το 2018 «θεωρείται αρκετά φιλόδοξος αλλά υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος».
Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018, όπως εμφανίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία («ενοποιημένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης»), προβλέπεται νέα καρατόμηση στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!
Για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., προκειμένου να καταργηθεί ολοκληρωτικά από το 2019.
Το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» εμφανίζεται το 2018 στάσιμο στα 760 εκατ., για να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και όλη την επόμενη περίοδο.
Επιπλέον, όπως προβλέπεται στις «επικαιροποιημένες» συμφωνίες με το κουαρτέτο, η καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας θα αφήσει μόνο 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. φέτος, με περαιτέρω συρρίκνωση σε ποσοστό 45%).
"Επενδυτική επανεκκίνηση" με διακρατικά πακέτα και αναδιαρθρώσεις
Την ίδια ώρα, το ζήτημα της φτηνής χρηματοδότησης των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων αποτελεί βασικό μοχλό για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, καθώς και των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, με αφορμή τα χτεσινά εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Αθήνα, σημείωσε πως η ΕΤΕπ έχει διευρύνει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Β. Χόιερ, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, τόνισε ότι στη διάρκεια του 2017 η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ποσό - ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ») σε σχέση με το «μέγεθος της ελληνικής οικονομίας».
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ», ο όμιλος ΕΤΕπ παρέχει απευθείας χρηματοδότηση σε έργα όπως περιφερειακά αεροδρόμια, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παραγωγή τροφίμων, αλλά και σε επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων, σε συνεργασία με τις εγχώριες τράπεζες.
Την ίδια ώρα, η λίστα των επενδύσεων που θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα το διυπουργικό συμβούλιο για τις μεγάλου μεγέθους επενδύσεις μέσω της διαδικασίας του λεγόμενου «fast track», αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, αποφασίστηκε η καταγραφή επιμέρους προβλημάτων, καθώς και των γενικότερων παρεμβάσεων, με στόχο, όπως λένε, να «ξεμπλοκάρουν» οι επενδύσεις.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκης, κάλεσε τις «υγιείς επιχειρήσεις» που βγήκαν αλώβητες από την κρίση να λειτουργήσουν ως «συγκεντρωτές», δηλαδή να εξαγοράσουν ανταγωνιστές τους, τονίζοντας ότι σε αυτήν την κατεύθυνση οι τράπεζες θα σταθούν αρωγοί. Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση», σημείωσε ότι οι τράπεζες εργάζονται σε δύο μέτωπα, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, επισήμανε πως χρειάζονται προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεις, εγκατάσταση στη χώρα διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις