Απαξιωνει τη λαϊκη κατοικια, διασφαλιζει τα κερδη του κεφαλαιου
Η διασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε όλο το πλέγμα που διαμορφώνει το δομημένο περιβάλλον, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων δυσβάστακτων χαρατσιών για τους μικροϊδιοκτήτες, είναι το στίγμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ελεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», το οποίο από την Τρίτη 26/9 συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Οσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι διατάξεις του νομοθετήματος αυτού έχουν σκοπό «την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών», φράση που αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
- Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Αφορά το σύνολο των κτΙρίων της χώρας. Προβλέπεται η καταγραφή της κατάστασής τους (αυθαιρεσίες, νέες εργασίες, μελέτες στατικότητας κ.ο.κ.). Τα στοιχεία θα καταγράφονται σε συγκεκριμένο έντυπο, το οποίο θα επικυρώνεται από εξουσιοδοτημένο μηχανικό, ενώ η «ταυτότητα» θα ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια. Πρόκειται για διαδικασία υποχρεωτική, που αν παραβιαστεί προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Ολα αυτά βέβαια θα φορτωθούν πάλι στους μικροϊδιοκτήτες, επισήμανε η Διαμάντω Μανωλάκου.
- Με βάση αυτό, τουλάχιστον ως εμπαιγμός μπορούν να χαρακτηριστούν άρθρα για νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης, χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες (π.χ. ανάλογα με τη σεισμικότητα της περιοχής), ρυθμίσεις στην καταβολή προστίμων (από 60 σε 80 δόσεις) και μείωση παραβόλων από 500 σε 250 ευρώ. Από την άλλη, όπως είπε η Δ. Μανωλάκου, «έχουμε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, εταιρείες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, funds, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς (χώρια τους νέους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ετοιμάζονται), το οποίο πρέπει να διαχειριστούν, όμως διασφαλίζοντας ικανοποιητική κερδοφορία». «Για να διαχειριστούν, λοιπόν, να αξιολογήσουν τη σημερινή αξία του κτιριακού αποθέματος, πρέπει το εμπόρευμα αυτό να καταγραφεί», συμπλήρωσε, εξηγώντας τις στοχεύσεις του ν/σ.
- Ταυτόχρονα, προβλέπονται και οι μηχανισμοί παρακολούθησης της... ταυτότητας των κτιρίων, δηλαδή των σπιτιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Δημιουργούνται παρατηρητήρια σε επίπεδο δήμων (τοπικά παρατηρητήρια), περιφερειών (περιφερειακά) και κεντρικό παρατηρητήριο σε επίπεδο υπουργείου. Μέσω των παρατηρητηρίων προωθείται η ιδιωτικοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών αφού στα όργανά του θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Με βάση την επικαιρότητα θυμίζει τους νηογνώμονες των ιδιωτών που πουλάνε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σε υπερήλικα σαπιοκάραβα», σχολίασε η Δ. Μανωλάκου σχετικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
- Με την «τράπεζα γης» και τη «βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου πυκνοκατοικημένων περιοχών» δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματικούς κατασκευαστικούς ομίλους να αγοράζουν και να μεταφέρουν τον «υπερβάλλοντα» συντελεστή δόμησης από μία πυκνοκατοικημένη περιοχή εκεί που τους συμφέρει, με το κόστος να μετακυλίεται βέβαια στις πλάτες του λαού.
- Εισάγονται διαδικασίες fast track, κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, για την υλοποίηση των επενδύσεών τους. Για παράδειγμα, παύει να θεωρείται υποχρεωτική προϋπόθεση για έναρξη οικοδομικών εργασιών η έγκριση πρώτα της οικοδομικής άδειας και των ελέγχων από την ΥΔΟΜ, την Πολεοδομία κ.ο.κ.
Η Δ. Μανωλάκου καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο σημείωσε ότι ζητήματα όπως η υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, «είναι συνειδητή κατεύθυνση της αστικής πολιτικής», η οποία αντιμετωπίζει τα πάντα - όπως και τη λαϊκή στέγη και τη χρήση γης - από τη σκοπιά πάντα της διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. «Σε αυτήν τη βάση κινείται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι είναι καθαρά ταξικό και προβλέπει τη διαχρονική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα δίνει νέα ώθηση στη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης αφού μικροί ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς επιβαρύνσεις και θα τα αφήνουν στην τύχη τους.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχθηκαν. Ο σχολιασμός πάντως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κυρίως συρραφή δικών τους προηγούμενων νόμων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου