ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με "οραμα" την κερδοφορια του κεφαλαιου...
Ενα «όραμα» βγαλμένο από τα πιο τρελά - και άγρια για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες - όνειρα των βιομηχάνων, μεγαλοξενοδόχων, εφοπλιστών και καπιταλιστών της γης και βέβαια των ενεργειακών κολοσσών και λοιπών «επενδυτών» για τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στρώνει «κόκκινο χαλί», παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός από το βήμα του 3ου «αναπτυξιακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση», που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη.
"Οράματα" καπιταλιστικής κερδοφορίας...
Τα «καθρεφτάκια» περί δίκαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τα οποία ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, διάνθισαν μια ομιλία που σε όλο το υπόλοιπο μέρος της ήταν στοχευμένη στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για το ποιοι κλάδοι της οικονομίας και με ποια εργαλεία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στη βάση των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού» και βέβαια του αντεργατικού πλαισίου που διαμορφώνουν οι αστικές κυβερνήσεις.
Ο πρωθυπουργός μοιράστηκε με το ακροατήριό του - μέσα στο οποίο μια πληθώρα επιχειρηματιών - το όραμά του για τη μετατροπή της Κρήτης σε περιφέρεια που θα πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας. Σαν «ατού» της υπέδειξε το «μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων που καλύπτουν από τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση ως τον τουρισμό και την επιστημονική έρευνα», τη «δυναμική που μπορεί να απελευθερώσει η διασύνδεση των παραγωγικών δραστηριοτήτων» και βέβαια τη «γεωστρατηγική της θέση».
Πιο συγκεκριμένα:
- Σε σχέση με την αγροτική παραγωγή και τις «συστηματικές παρεμβάσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρθηκε στην πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση και οδηγεί στο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών και διευκολύνει τη συγκέντρωση γης στους καπιταλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες για φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Χαρακτηριστική προτεραιότητα που ανέπτυξε εκτενώς ήταν η «διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό», κατεύθυνση προς την οποία, όπως είπε, εργάζεται «το Φόρουμ Αγροδιατροφής, Βιομηχανίας, Τουρισμού που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα». Στην κατεύθυνση αυτή, ειδική αναφορά έκανε στη διαχείριση των υδάτων, αλλά και στην τυποποίηση και πιστοποίηση της παραγωγής για την ενίσχυση των εξαγωγών.
- Μίλησε για τη στήριξη των βιομηχάνων σημειώνοντας πως «Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που υλοποιούμε, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας. Και η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώνεται και από τους επενδυτές. Από τα 800 περίπου επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που κατατέθηκαν στον νέο Νόμο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το 60% αφορά τους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής. Οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα, ανέρχονται για την περιφέρεια Κρήτης στα 162 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 10% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου το 15% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας». Δεν παρέλειψε δε να διαβεβαιώσει, για μια ακόμα φορά, για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των βιομηχάνων που αφορά τη μείωση της ενεργειακού κόστους, αλλά και για «ζεστό χρήμα» για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών, ώστε «να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους».
- Πανηγύρισε για τα «ρεκόρ» κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, σημειώνοντας πως «η φετινή άνοδος του τουρισμού δεν είναι μόνο συγκυριακή, καθώς συνοδεύεται από μια αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων και δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την σημασία και την αξία στρατηγικών επενδύσεων στον τουρισμό», κάνοντας ειδική αναφορά στην επένδυση της Mirum Hellas στον Αγ. Νικόλαο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις αρχές Αυγούστου. Αναφέρθηκε και στις δυνατότητες κερδοφορίας που ανοίγονται για το κεφάλαιο με τις λεγόμενες «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού. Την ίδια ώρα, και δεδομένου ότι οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν στα εργασιακά γκέτο του τουριστικού κεφαλαίου γνωρίζουν καλά ότι τα «ρεκόρ του τουρισμού» χτίζονται πάνω στην άγρια εκμετάλλευσή τους, «ψέλλισε» ορισμένες αόριστες υποσχέσεις για ορισμένα μέτρα περιορισμού της μαθητείας και της υπερωριακής απασχόλησης. Υποσχέσεις φυσικά χωρίς κανένα αντίκρισμα στο πλαίσιο της οικονομίας του κεφαλαίου, πόσο μάλλον που η κυβέρνηση ενισχύει με γοργούς ρυθμούς όλη την γκάμα του αντεργατικού πλαισίου που έχει στα χέρια του το κεφάλαιο συνολικά και στον κλάδο.
Παραπέρα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση της έρευνας και ακόμα στενότερης σύνδεσής της με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ παρέθεσε αναλυτικά και τα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία που η κυβέρνηση διαθέτει για τη στήριξη της κερδοφορίας τους όπως το Υπέρ-ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος κ.ά.
Μεγάλο "φαγοπότι" για το κεφάλαιο, μεγάλοι κίνδυνοι για το λαό
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην «άμεση αναπτυξιακή σημασία των υποδομών», όπου υποσχέθηκε έναρξη εργασιών για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης το α' εξάμηνο του 2019, σχέδια για τους κάθετους άξονες, έναρξη κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, βελτιωτικά έργα στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», αλλά και στο αεροδρόμιο των Χανίων, έργα ύδρευσης στο οροπέδιο Λασιθίου κ.ά., εντάσσοντας τα σε ένα «ενιαίο συνεκτικό πλαίσιο» μακριά από τις λαϊκές ανάγκες αλλά στενά δεμένο με τα υπόλοιπα σχέδια του κεφαλαίου στο νησί. Να σημειωθούν ως ενδεικτικά για το «φαγοπότι» που ετοιμάζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και εδώ, τα όσα ανέφερε για το ότι ειδικότερα στην Κρήτη η κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά 271% το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια του κεφαλαίου που αφορούν την Ενέργεια, στον «Eurasia Interconnector», που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, τα σχέδια για τον Αγωγό «Eastmed» που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, αλλά και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που όπως είπε «έχει φέρει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πετρελαϊκών εταιρειών», καθιστώντας τη «έναν πολύ σημαντικό κόμβο που αναβαθμίζει τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία της χώρας συνολικά». «Παρέλειψε», βέβαια, να πει ότι είναι η τέτοια «αναβάθμιση» που επιζητά η αστική τάξη της χώρας και η «ασφάλεια» των μπίζνες του κεφαλαίου που οδηγούν στην ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών που μυρίζουν μπαρούτι. Αλλωστε, λίγα χιλιόμετρα μακριά, η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, της οποίας τη συμφωνία ανανέωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, αποτελεί ζωντανή απόδειξη...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου