Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κούβα, μια Χώρα Ελεύθερη - Εξαιρετικά Ελεύθερη

Η χώρα μου, το μικρό αυτό αλλά ηρωικό νησί που δεν παραδίνεται στα πόδια της αυτοκρατορίας, είναι ένα παράδειγμα στην υπεράσπιση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της.
Παρά τα αδιαμφισβήτητα λάθη, τις γκάφες, τις αμέλειες που διαπράχθηκαν σε όλα αυτά τα χρόνια, η Κουβανική Κυβέρνηση έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών της.
Η Κούβα επιδεικνύει περήφανα κοινωνικά πρότυπα που πολλές χώρες στον κόσμο, ακόμη και του λεγόμενου Πρώτου Κόσμου, θα ζήλευαν για τους ανθρώπους τους. Μια χώρα φτωχή, του Τρίτου Κόσμου, και πάνω απ’ όλα εγκληματικά αποκλεισμένη από τη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη για περισσότερα από 50 χρόνια, δεν εγκατέλειψε ποτέ τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους της.
Στη χώρα μου δεν υπάρχουν ζητιάνοι παιδιά ή πεινασμένα, απαιτείται από το νόμο να σπουδάσουν δωρεάν.
Στη χώρα μου, μπορεί κανείς να αποφοιτήσει δωρεάν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να του ζητηθεί η καταγωγή ή η φυλή του ή οι πολιτικές του πεποιθήσεις. (Ρωτήστε την φιλόλογο Yoani Sánchez, που παρά του ότι επιτίθεται με ψέματα τις τοπικές πολιτικές, ο γιος της ωφελείται από το δικαίωμα όλων.)
Στη χώρα μου, κανείς δεν χρειάζεται να πληρώσει ούτε μια δεκάρα για να εξεταστεί από γιατρό, ούτε για να λάβει πιο εξειδικευμένες θεραπείες, όπως γίνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Η χώρα μου έχει περισσότερους από 50.000 γιατρούς στον κόσμο όλο, που φέρνουν την ελπίδα για ζωή ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου πολλές κυβερνήσεις δεν μεριμνούν ποτέ για να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στους ίδιους τους πολίτες τους.
Στη χώρα μου, μπορεί κανείς να περπατήσει οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς τον κίνδυνο της απαγωγής ή επίθεσης από συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών.
Στη χώρα μου, μπορεί κανείς να ονειρευτεί για ένα τελειοποιήσιμο μέλλον.
Εκείνοι που κατηγορούν και δαιμονοποιούν την Κουβανική Κυβέρνηση, είναι οι ίδιοι που εμποδίζουν την Κούβα από το να αποκτήσει το πράσινο λέιζερ ή το πράσινο φως ΚΤΡ, για τη θεραπεία των ασθενών με υπερπλασία του προστάτη.
Είναι οι ίδιοι που απειλούν με βαριά πρόστιμα τους παραγωγούς της επιστημονικής προόδου που προσπαθούν να πωλήσουν στην Κούβα.
Είναι οι ίδιοι που απειλούν τα εργαστήρια της Αμερικής, της Ευρώπης ή και της Ιαπωνίας που κατασκευάζουν ρετροϊκά, όπως το Τenofovir, (θεραπεία της ηπατίτιδας Β) και Telaprevir (θεραπεία της ηπατίτιδας C), με αποτέλεσμα αυτά να φοβούνται τις κυρώσεις των ΗΠΑ, εάν κάνουν εμπόριο με την Κούβα.
Εκείνοι που μας κατηγορούν για καταπατητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εκείνοι που δεν επιτρέπουν το Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής στην Κούβα να μην έχει διαθέσιμο έναν εξοπλισμό για την ανατομική μη-φθοροσκοπική τρισδιάστατη χαρτογράφηση, ο οποίος παράγεται από τις εταιρείες των ΗΠΑ Carto-Biosense και Saint-Jude.
Είναι οι ίδιοι που μας απαγορεύουν την αγορά και την χρήση του τροποποιημένου με πολυαιθυλενογλυκόλη ενζύμου (πεγκυλιωμένη μορφή) ή τη λήψη του βακτηρίου Erwinia carotovora, για την καταπολέμηση της λευχαιμίας στα παιδιά, και για πάνω από 10 χρόνια, απαγορεύονται στην Κούβα γιατί είναι αμερικανικής προέλευσης.
Εκείνοι που μας ζητούν, με τη σειρά μας θα τους αρνηθούμε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ποιότητα θρεπτικών συστατικών, όπως το aminosteryl, ιδιαίτερα σημαντικό σε προ- και μετεγχειρητικά υποσιτιζόμενους ασθενείς με πολύπλοκες και κριτικές ανωμαλίες της καρδιάς, επειδή δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό, μόνο και μόνο επειδή παράγεται από τα εργαστήρια Abbot, αμερικανικής προέλευσης.
Οι κατήγοροι μας, εμποδίζουν το Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας να αγοράσει πλάκες ραδιενεργού ιωδίου για χρήση στη θεραπεία των παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από όγκο ρετινοβλαστώματος (συγγενής όγκος που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή), οι οποίες μπορούν να αγοραστούν μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι επικριτές μας απαγορεύουν στην Κούβα την αγορά των φαρμάκων Temozolamide (Temodar), κυτταροστατικό ειδικό για χρήση σε όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος (γλοιώματα και αστροκυτώματα), τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών, δεδομένου ότι έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι σχετικά εύκολο σε σύγκριση με χορήγηση άλλων φαρμάκων.
Εκείνοι που λένε ότι η Κούβα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρνούνται στα παιδιά της Κούβας να χρησιμοποιήσουν την αμερικανικής κατασκευής συσκευή AMPLATZER, κατασκευασμένη από ειδικά υλικά για την αποφυγή οργανικής απόρριψης. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται για το διαδερμικό κλείσιμο του διαφραγματικού ελαττώματος, (κλείνει το ελαττωματικό άνοιγμα μεταξύ της αορτής και των πνευμονικών αρτηριών, μια διαδικασία γνωστή ως επεμβατικός καθετηριασμός) που αποτρέπει τη χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, παρέμβαση επίσης επικίνδυνη, που απαιτεί εντατική φροντίδα και τρεις εβδομάδες αποκατάστασης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεδίωξαν για περισσότερο από μισό αιώνα, να σκοτώσουν τους ανθρώπους μας από πείνα, και παρά τις επιθέσεις, αυτοί ακόμη στέκονται όρθιοι και αγωνίζονται για το μέλλον τους.
Αν κάτι, λοιπόν, έχει απομείνει στην Κούβα, είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…
Miguel Fernández Martínez, cubalaislainfinita
(Μετάφραση στα Ελληνικά: Μυρσίνη Τσακίρη για το Sierra Maestra)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις