Μιλάμε για ... μεγάλες διαφορές

Εναν χιλιοπαιγμένο καβγά έστησαν χτες κυβέρνηση και ΝΔ, με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Νοέμβρη, που δείχνουν αύξηση της ευελιξίας με ταυτόχρονη αύξηση των απολύσεων σε σχέση με τις προσλήψεις.
Η μεν ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της ανέκοψε την «αναπτυξιακή» πορεία που είχαν χαράξει οι προηγούμενοι, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει ότι επί των ημερών του χάνονται λιγότερες θέσεις πλήρους απασχόλησης απ' ό,τι στο παρελθόν.
Και οι δύο κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και διαφωνούν «περί όνου σκιάς».
Η αλήθεια είναι ότι σταθερά, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι σήμερα, οι νέες συμβάσεις εργασίας είναι κατά πλειοψηφία συμβάσεις ευελιξίας, την ώρα που η πλήρης και σταθερή απασχόληση μειώνεται. Η τάση αυτή, ανεξάρτητα από τους κυμαινόμενους ρυθμούς, είναι γενική, με δεδομένο ότι ο κακοπληρωμένος και ευέλικτος εργαζόμενος είναι αυτός που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυξάνει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του. Αυτόν το στόχο υπηρετούν με την πολιτική τους και οι δύο.
Μάλιστα, στελέχη της ΝΔ, παράλληλα με την κριτική στην κυβέρνηση, διαβεβαίωναν ότι αναγνωρίζουν πως «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας σύγχρονης αγοράς εργασίας και υπάρχουν σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο», ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης πανηγύριζαν επειδή «οι νέες θέσεις εργασίας πρωταρχικά δημιουργούνται από τον ιδιωτικό τομέα».
Παραπέμπουν, δηλαδή, στην καλή θέληση της επιχειρηματικότητας, όπου «ανθίζουν» όλα τα λουλούδια της «ευελιξίας», από τα δουλεμπορικά μέχρι την εκ περιτροπής εργασία κ.ά.
Τόσο ...μεγάλες είναι οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και σ' αυτό το ζήτημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις