Συναίνεση στον αυταρχισμό
Πολλές φορές το έχουμε πει ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Κι αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από τις πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο χρησιμοποιεί τον αυταρχισμό, αλλά και την ίδια ακριβώς ρητορική των προηγούμενων κυβερνήσεων για να τον δικαιολογήσει. Ενα από τα παραδείγματα για του λόγου το αληθές είναι το θέμα των μαθητικών κινητοποιήσεων και της αντιμετώπισής τους.
Πρόσφατα συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων (βλέπε «Ριζοσπάστης» 3/12/2016, σελ. 16). Εκεί, λοιπόν ακούσαμε τον υφυπουργό Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκη, όχι μόνο να υιοθετεί τα περί «ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» και λίγο - πολύ ανήμπορης κυβέρνησης (που νομοθετεί όμως αντιλαϊκούς νόμους), αλλά ακούσαμε και μια ευθεία επίθεση στις μαθητικές κινητοποιήσεις με συκοφάντηση και διαστρέβλωση των τρόπων που αποφασίζονται, ώστε... να δικαιολογηθεί η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.
Ο υφυπουργός είπε κατά λέξη: «Η ελληνική κοινωνία, όλοι μας, και εσείς γνωρίζετε το πώς πραγματοποιούνται οι καταλήψεις σχολικών μονάδων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων - όχι σε όλες, για να είμαστε ειλικρινείς - οφείλουμε όλοι να μη χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν είναι μαθητική κινητοποίηση, όταν μια μικρή ομάδα μαθητών - τριών, πέντε, δέκα - πραγματοποιεί κλείσιμο του σχολείου, εν αγνοία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόλοιπων μαθητών και μάλιστα χωρίς να έχει τηρηθεί οποιοδήποτε είδος δημοκρατικής και συλλογικής διαδικασίας. Κάνουμε λάθος όλοι μας να χαϊδεύουμε αυτιά και να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι αυτού του είδους οι κινήσεις αποτελούν δήθεν αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον υφυπουργό η συντριπτική πλειοψηφία των καταλήψεων δεν αποτελούν καν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αλλά τότε τι είναι; Μάλλον αξιόποινες πράξεις, αφού παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη, σχηματίζει δικογραφίες και μοιράζει ακόμα και ποινές στους ανήλικους μαθητές, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη...
Ο υφυπουργός πήγε κι ένα βήμα παραπέρα τη διαστρέβλωση, ισχυριζόμενος ότι στην περίπτωση της Λαμίας (όπου η αστυνομία με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης εισέβαλε σε δυο σχολεία που ήταν υπό κατάληψη) δεν υπήρχαν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία! Δηλαδή, ο υφυπουργός επιχείρησε παρέμβαση στο ίδιο το μαθητικό κίνημα, υποδεικνύοντας ποια προβλήματα σχολείων είναι αποδεκτό να ξεσηκώνουν κινητοποιήσεις, ποια αιτήματα και ποια όχι μπορούν να οδηγούν σε μια κατάληψη! Και μετά από αυτά, άφησε και υπονοούμενα περί «καθοδηγητών» επειδή ένας γονέας στεκόταν στο πλευρό των μαθητών που κινητοποιούνταν σε σχολείο της Λαμίας...
Φυσικά, αυτή η δικαιολόγηση της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν έμεινε απαρατήρητη και χωρίς χειροκροτητές... Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή πανηγυρίζοντας ότι «η τοποθέτηση αυτή του κ. υφυπουργού δίχως άλλο τον τιμά για την ευθύτητα και την ειλικρίνειά του, πολλώ δε μάλλον που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κατά δογματικό τρόπο υποστηρίζει ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Η παραδοχή της αρνητικής πραγματικότητας γύρω από την πολύχρονη πληγή των καταλήψεων από το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ορθή αντιμετώπιση του φαινομένου», σημείωσε ο Μ. Χαρακόπουλος και ζήτησε μέτρα για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων (σ.σ. μαθητικών καταλήψεων) στο μέλλον! Να, λοιπόν, πώς χτίζεται η συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη ΝΔ στα θέματα της Παιδείας, στην πλάτη των μαθητών και των αγώνων τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου