20ό Συνέδριο ΚΚΕ: Κόμμα παντός καιρού, ενάντια στις σειρήνες του οπορτουνισμού και της "κουκουεδολογίας"

«Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία – το σοσιαλισμό». Με αυτό το σύνθημα, το ΚΚΕ προχωρά προς το 20ό Συνέδριό του που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μάρτη με 2 Απρίλη 2017. Με οδηγό τη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία, τον επιστημονικό σοσιαλισμό, και με βάση το Πρόγραμμα και την επεξεργασμένη στρατηγική του- που ψηφίστηκε στο 19ο Συνέδριο- το Κόμμα της εργατικής τάξης ετοιμάζεται να αποτιμήσει τη δράση του και να προχωρήσει στον σχεδιασμό για την περαιτέρω ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ατσαλοποίηση του.
Σε αντίθεση με όσα διαδίδει η αστική προπαγάνδα, το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μελετά σε βάθος την ιστορία του, που κάνει ειλικρινή αυτοκριτική για τα όποια λάθη και βγάζει πολυτιμα συμπεράσματα που το βοηθούν να ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης.
Το ΚΚΕ μελετά την πολύτιμη συσσωρευμένη πείρα των προηγούμενων χρόνων, αξιολογεί τα λάθη, τις αδυναμίες, αλλά και τη νέα, σύνθετη πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο. Αξιολογούνται οι δυσκολίες και τα εμπόδια, όπως επίσης και οι νέες δυνατότητες του Κόμματος, των κομμουνιστών, να παρεμβαίνουν στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, να κινητοποιούν δυνάμεις, να γίνεται ολοένα και περισσότερο αποτελεσματική η ίδια η δράση του ΚΚΕ. Το Συνέδριο, αλλά και η προσυνεδριακή περίοδος, δίνουν την ευκαιρία για αποτίμηση και επεξεργασία της δουλειάς του Κόμματος σε μια σειρά θέματα: Για την ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα, για την ολοένα και πιο αποτελεσματική, πρωτοπόρα πάλη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τα σύννεφα των οποίων διαρκώς πυκνώνουν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Τα ντοκουμέντα του 19ου Συνεδρίου (2013), ερμηνεύοντας σωστά την πορεία των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, εξόπλισαν την στρατηγική του ΚΚΕ σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρά την άνοδο του οπορτουνισμού και τη γενικότερη ανασύνθεση του αστικού πολιτικού συστήματος, σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος, το ΚΚΕ κατάφερε να σταθεί αταλάντευτο, ανταποκρινομένο στις σύνθετες απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Προσπάθησε να βελτιώνει καθημερινά τη δράση του, να συνδέει κάθε πολιτικό ή οικονομικό αγώνα, συχνά υπό το βάρος δυσμενών συσχετισμών, με το κύριο καθήκον: την πάλη για την εργατική εξουσία, την προοπτική του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Κατάφερε να σταθεί όρθιο στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις αστικών και οπορτουνιστικών κέντρων και να πρωτοστατήσει στην πάλη ενάντια στο φασισμό-ναζισμό της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
Με βάση το Πρόγραμμα και την στρατηγική του 19ου Συνεδρίου, το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά την τελευταία τετραετία στην ιδεολογική επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του κέντρα της αστικής εξουσίας με σκοπό την πολιτική του περιθωριοποίηση και την ένταξη του στα «κόμματα του συστήματος». Το Κόμμα έδωσε επιτυχώς τη μάχη ενάντια στις σειρήνες του οπορτουνισμού και των ψευδεπίγραφων «αντιμνημονιακών μετώπων» που το καλούσαν να ενσωματωθεί στην πολιτική διαχείρησης του καπιταλιστικού συστήματος.
Οι ίδιες αυτές οπορτουνιστικές σειρήνες- είτε προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τα κόμματα-δορυφόρους του (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας), είτε από «κουκουεδολόγους», ψευτοκομμουνιστές προβοκάτορες τύπου «Εργατικού Αγώνα» και «Νέας Σποράς» – είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να επιτεθούν στο Κόμμα εν’ όψει του 20ου Συνεδρίου. Θα επιχειρήσουν, όπως κάνουν κατά καιρούς, να ρίξουν λάσπη, να διαστρεβλώσουν, να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ και την στρατηγική του. Τους το λέμε από τώρα πως ματαιοπονούν. Δεν θα πετύχουν τον στόχο τους.
Από το 20ο Συνέδριο, το ΚΚΕ θα βγει πιο δυνατό, πιο ατσαλωμένο ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά, έτοιμο να ανταποκριθεί στην ιστορική του αποστολή. Ένα Κόμμα παντός καιρού, ικανό να αντέχει σε πολιτικές ανηφόρες και κατηφόρες χωρίς να αλλοιώνει ούτε κατ΄ ελάχιστο την στρατηγική του. Αυτή θα είναι και η καλύτερη, έμπρακτη τιμή για τα 100 χρόνια της ηρωϊκής και τιμημένης δράσης του ΚΚΕ που συμπληρώνονται το 2018.
Με δεδομένα τα παραπάνω, οι Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 20ο Συνέδριο, που θα δημοσιευθούν μαζί με τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη την προσεχή Κυριακή (18/12), πρέπει να φτάσουν παντού- σε κάθε λαϊκή οικογένεια, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε νέους και νέες που προβληματίζονται και παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον, οπουδήποτε χτυπά η καρδιά του εργαζόμενου λαού. Με μαχητικότητα, ενθουσιασμό και αισιοδοξία για να σπάσει ο πάγος, ν’ ανοίξει και να χαραχτεί ο δρόμος….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις