Επικίνδυνοι διάδρομοι ... επικίνδυνοι μύθοι

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του κρατικού χρέους για να ξαναμπουκώσουν χρήμα και φοροελαφρύνσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι, φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει «διαδρόμους» επενδύσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις που δρομολογούνται σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια.
Μόνο από την περασμένη βδομάδα καταγράφουμε: Την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την άδικη, διχοτομική λύση να είναι προ των πυλών και με τις πιέσεις από ΗΠΑ - ΕΕ να μεγαλώνουν, στο όνομα του να ανοίξουν «ευκαιρίες» ιδιαίτερα για την Ενέργεια. Τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, με τους ομολόγους του από Ιταλία, Κύπρο και Ισραήλ, με αντικείμενο το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Την ανακοίνωση της επίσκεψης Τσίπρα στις 8 Δεκέμβρη στο Ισραήλ, για να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, όπου θα συζητηθεί και αυτό το θέμα. Το «ναυάγιο» στην εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη «Socar», για το οποίο δεν φάνηκε να «στεναχωρήθηκε» κανείς, ενώ πολλά γράφτηκαν για το ενδιαφέρον όχι μόνο ευρωπαϊκών εταιρειών αλλά και των ΗΠΑ για το ρόλο της Ρεβυθούσας, ώστε να φτάνει το αμερικανικό LNG στην Ευρώπη. Την «προειδοποίηση» του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα - που κολλάει με όλα τα παραπάνω - ότι ήρθε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί «ειδικά» με το ζήτημα της Ενέργειας και την «απεξάρτηση» της ΕΕ από τη ρωσική «Γκάζπρομ».
Ολα τα παραπάνω βγάζουν «μάτι» ότι δρομολογούν εξελίξεις, μπουρδουκλώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη μπερδεμένο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που κυριολεκτικά βάζουν φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων. Οι διάδρομοι αυτοί, όπου και να τους κοιτάξει κανείς, είναι κυριολεκτικά στρωμένοι με αίμα. Κι όμως. Η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα όχι μόνο στηρίζουν τις προσπάθειες της αστικής τάξης να αναδειχτεί σε «ενεργειακό κόμβο» και πύλη εισόδου στην ΕΕ, να εκμεταλλευτεί δηλαδή τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και να συμβάλει και έτσι στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αλλά επιπλέον προσπαθούν να πείσουν το λαό να στρατευτεί στα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια, τάζοντάς του «δουλειές» κι ανάπτυξη. Πρόκειται για απάτη και επικίνδυνο μύθο, που πρέπει να απορριφθεί από το λαό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις