Που έμαθε ο Μητσοτάκης τον Μαρξισμό ;

Σκιαμαχία νεοφιλελεύθερων στην Βουλή. Από την μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει κατά γράμμα το νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα των δανειστών και από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διεκδικεί την πατρότητα και την αυθεντικότητα του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, καθώς την έχει σφετεριστεί η ερασιτεχνική ομάδα πέριξ του Αλέξη Τσίπρα.
Θυμωμένος λοιπόν ο Μητσοτάκης για αυτή την ιστορική λαθροχειρία, κατηγόρησε τους κυβερνητικούς ότι μάθανε οικονομία από τα “αραχνιασμένα” μαρξιστικά βιβλία, κατηγορώντας τους εν πολλοίς ότι δεν καταλαβαίνουν από οικονομία και ότι υποδύονται ανεπιτυχώς ότι εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Καταρχήν μπορεί τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έχουν ένα κάποιο ερασιτεχνισμό αλλά αυτό δεν έγκειται στην έκταση και στο βάθος της καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας, ή στην δυσχέρεια αποστήθισης των κοινότυπων αποφάνσεων των νεοφιλελεύθερων οικονομικών προσεγγίσεων, αλλά αντίθετα σχετίζεται με την αδυναμία τους να εγκολπώσουν με ταχύτητα τα κανονιστικά μοντέλα που είναι αναγκαία για την εύρυθμη εφαρμογή των επιταγών των δανειστών δηλαδή του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού δόγματος. Με τον καιρό –όσος τους απομένει- θα βελτιώνονται και θα μετατραπούν -σε κάθε περίπτωση- σε μια εξόχως εποικοδομητική αντιπολίτευση στο άμεσο μέλλον.
Τώρα σε ότι αφορά στην κατηγορία που εξαπέλυσε ο Κυριακός Μητσοτάκης ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν πέραν το δεόντως Μαρξ και προσπαθούν να τον εφαρμόσουν στην πολιτική τους είναι έκδηλο ότι πρόκειται για μια ανυπόστατη κατηγορία. Καθώς στο ζενίθ του θεωρητικού οργασμού ο μέσος συριζαίος μελετά Πουλαντζά ενώ στο ναδίρ αυτής -στην παραλία στα Κουφονήσια- Naomi Klein. Κανένα από αυτά τα δύο “θεωρητικά ορόσημα” της επαναστατικής σκέψης δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μαρξισμό όποτε είναι δόκιμο ο Κυριακός Μητσοτάκης να ανακαλέσει.
Τώρα σε ότι αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι φανερό ότι “έμαθε” τον μαρξισμό από τα πονήματα του Φουκουγιάμα και άλλων ογκόλιθων της πολιτικής οικονομίας όπως ο Φρίντριχ φον Χάγιεκ που είναι υπεύθυνος για το “οικονομικό θαύμα στην Χιλής” μετά την ανατροπή του Αλιέντε και την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος του Πινοσέτ, όπου με τις οδηγίες τού “Πάπα” του νεοφιλελευθερισμού Χάγιεκ, η ανεργία μέσα σε τρία χρόνια εκτινάχθηκε από το 3% στο 20% και η ύφεση έφθασε στην ίδια περίοδο στο 15% με συνεπακόλουθες συνέπειες στην κοινωνική εξαθλίωση των ανθρώπων. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα που μετά από 6 χρόνια μνημόνια και επιβολής του νεοφιλελεύθερου ορθολογισμού έχουν σωρευθεί κοινωνικά και οικονομικά αποκαΐδια.
Οι “θεωρητικοί” που θαυμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δημιουργήσει εκατόμβες εξαθλιωμένων και σε ολόκληρο τον πλανήτη και συνεχίζουν ακάθεκτοι, ακολουθώντας με ιερή υπακοή τα κελεύσματα της “Σχολής του Σικάγο” που τόσο θαυμάζει η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της.
Στις εκπάγλου πολιτικής και οικονομικής ευρυμάθειας κοινοβουλευτικές μάχες  θα ήταν καλό τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσουν ήσυχο τον Μαρξ και τον μαρξισμό έως ότου τουλάχιστον καταφέρει κάποιος συριζαίος να ολοκληρώσει Κεφάλαιο χωρίς βοηθήματα και κάποιος νεοδημοκράτης καταφέρει να διαβάσει Μαρξ από το πρωτότυπο και όχι από τα “επιστημονικά” εγχειρίδια των πανεπιστημίων των ΗΠΑ.
Έως τότε, η σιωπή για θέματα που τόσο οι μεν όσο και οι δε, αγνοούν είναι η πιο ασφαλής επιλογή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις