Τα πανηγύρια της "Αυγής"

Από το πρωτοσέλιδό της, η χτεσινή «Αυγή» πανηγυρίζει: «Με το ποσό των 760 εκατ. ευρώ ενισχύεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που από τον Ιανουάριο του 2017 επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό να καλύψει τις βασικές ανάγκες 700.000 δικαιούχων που σήμερα διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Παράλληλα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσμοθετείται ειδικός μηχανισμός ελέγχου και συντονισμού όλων των αναγκών, αλλά και των δράσεων που αφορούν την κοινωνική προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών». Μας έχει συνηθίσει η «Αυγή» και κατ' επέκταση η σημερινή κυβέρνηση στο να κάνει «πρώτο θέμα» τις επιδόσεις της στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες των προεκλογικών διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το Γενάρη, όσο και το Σεπτέμβρη του 2015, ήταν το πρόγραμμα «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», όπου περιλαμβάνονταν μια σειρά από μέτρα, όπως η κάρτα σίτισης, η δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, η επιδότηση ενοικίου και άλλα, που απευθύνονται σε λαϊκά νοικοκυριά τα οποία φυτοζωούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Αυτήν τη φορά, πρώτο θέμα στην «Αυγή» γίνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η επέκτασή του από το 2017 σε 700.000 δικαιούχους. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται πιλοτικά σε 30 δήμους και αποτελείται από τρεις παράλληλες δράσεις, μια εκ των οποίων είναι και η χρηματική ενίσχυση, ώστε μια τετραμελής οικογένεια να συμπληρώνει τα 400 ευρώ εισόδημα το μήνα. Το ίδιο ποσό προβλεπόταν και από το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, το λεγόμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση άλλαξε μόνο στον τίτλο. Πρακτικά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «εκπαιδεύει» μια τετραμελή οικογένεια να ζει με 13,3 ευρώ τη μέρα και της επιβάλλει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι με αυτά τα λεφτά θα πρέπει να τραφεί και να εξυπηρετήσει όλες τις ζωτικές ανάγκες της. Αυτή είναι η μια πλευρά, αλλά δεν είναι η μόνη. Το χτεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» συνοδεύεται επίσης από την είδηση ότι συγκροτείται με νομοσχέδιο ο Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής, «που θα συντονίζει, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής, όπως και άλλα μέτρα που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη».
Στην πραγματικότητα, ο φορέας αυτός θα αποτελέσει την «ομπρέλα» όλης της «προνοιακής» πολιτικής της κυβέρνησης και θα λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στους λιγότερο φτωχούς και σε αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να καταργηθούν μια σειρά από προνοιακά επιδόματα που δίνονται έως σήμερα (όσα έχουν απομείνει) και ο βασικός μοχλός «στήριξης» των φτωχών και πάμπτωχων από τα λαϊκά στρώματα να γίνει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο στο μνημόνιο προβλέφθηκε η περικοπή 900 εκατ. ευρώ κατ' έτος από τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την Πρόνοια, προκειμένου από αυτά τα λεφτά να στηριχθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Μάλιστα, ο «κόφτης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αν και όχι με τους ρυθμούς που θα ήθελε η κυβέρνηση, καθώς ήδη στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ το κονδύλι για τις αναπηρικές συντάξεις, που δίνονται κυρίως μέσα από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, εμφανίζεται μειωμένο κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που προϋπολογιζόταν για το 2016. Επομένως, εκείνοι που σήμερα παίρνουν κάποιο επίδομα, σταδιακά θα το χάσουν, ώστε η παραπέρα φτωχοποίησή τους να τους κατατάξει στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Και για να μη θεωρηθεί ότι αυτά είναι εικασίες και ...σπέκουλα σε βάρος της κυβέρνησης, δίνουμε το λόγο στην ίδια την «Αυγή», η οποία αναπαράγει την εξής δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θεανώς Φωτίου: «Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι πώς θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη ομάδα, τεραστίων διαστάσεων, συμπολιτών μας που θα την κρατάμε σε αυτό το επίπεδο της φτώχειας με ελάχιστα επιδόματα. Διότι αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, δηλαδή αυτή που λέει ότι "είσαι φτωχός (...) θα σου δώσω ένα ξεροκόμματο και θα κοιτάζω να σε κρατάω πάντα εκεί". Αυτό αν θέλετε είναι και ο κίνδυνος του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (...) Εχουμε καταλάβει ότι χρειάζεται ένα μείγμα πολιτικών υπηρεσιών ταυτόχρονα, και σε είδος παροχών, όχι σε χρήμα ντε και καλά». Δηλαδή, η κυβέρνηση, για να μην καταντήσουν ...ρεμπεσκέδες όσοι σήμερα παίρνουν κάποιο επίδομα, τους το κόβει κι αυτό, ενώ για να μη γίνουν συνήθεια και τα ψίχουλα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, σκοπεύει να αντικαταστήσει μέρος του με παροχές σε είδος. Πού καταλήγουν όλα αυτά; Ο λόγος ξανά στην Θεανώ Φωτίου, από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου: «Οταν φτάνεις σε τόσο μικρά επίπεδα επιδοματικά όπως είναι σήμερα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα 200 ευρώ, οι παροχές σε είδος μπορούν να σε κάνουν να επιβιώσεις. Οι παροχές σε χρήμα θα σε καταστρέψουν. Γιατί, όπως είπα και πριν, είναι αδύνατον να επιβιώσεις με 200 ευρώ, ενώ αυτά που σας είπα μόλις πριν είναι 150 ευρώ. Και μπορείς να επιβιώσεις, πολύ δύσκολα αλλά μπορείς»...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις