Ταυτίσεις και συγκλίσεις σε στρατηγική κατεύθυνση

Η επιβράβευση της κυβέρνησης από τους επιχειρηματικούς ομίλους και η απλοχεριά της στις γενναίες παροχές προς αυτούς
Μία προς μία και όλες μαζί συνολικά ξεπέφτουν οι κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο και της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, οι παρεμβάσεις των τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις και συνεννοήσεις φέρνουν στην επιφάνεια τον πραγματικό χαρακτήρα μιας διαπραγμάτευσης, με καθαρό το ταξικό υπέρ του κεφαλαίου πρόσημο και με βάση τον ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό.
Το πεδίο της αντιλαϊκής πολιτικής συμπληρώνεται τόσο από τους οξυμένους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους όσο και από τις επιχειρηματικές κόντρες που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της χώρας με στόχο την απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας και τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.
Επιβραβεύει και αναμένει το εγχώριο κεφάλαιο
«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η κατάσταση η οποία βιώνουμε ως οικονομία και ως κοινωνία δεν είναι βιώσιμη. "Ολα τα λεφτά" είναι στο να αγοράζει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα. Τότε μια επιχείρηση, όπως η δικιά μας, θα μπορεί να αντλεί δανειακά κεφάλαια με 2% και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της».
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής και μεγαλομέτοχος του επιχειρηματικού «Ομίλου Μυτιληναίου», Ευ. Μυτιληναίος, στο πλαίσιο εκδήλωσης της «Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών», επιβεβαιώνοντας πεντακάθαρα ότι τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Μυτιληναίος, επαναλαμβάνοντας αντίστοιχη επισήμανση που είχε κάνει στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, τόνισε ότι βλέπει στη σημερινή κυβέρνηση μια «στροφή προς το ρεαλισμό, γιατί κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να φύγεις από τα μνημόνια είναι να τα εφαρμόσεις τρέχοντας».
Επιπλέον, αναφερόμενος στα ζητήματα που «καίνε» το εγχώριο κεφάλαιο - διαχείριση κρατικού χρέους, «ποσοτική χαλάρωση» κ.ά. - πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά «ζητάει λίγο φως»...
Χαρακτηριστική για τη στήριξη του κεφαλαίου από την κυβέρνηση, όπως και για τις εξελισσόμενες ενδοαστικές διεργασίες, είναι η συνολικότερη τοποθέτηση του Ευ. Μυτιληναίου:
-- Σχετικά με την πρόσφατη τεράστια μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς την «ενεργοβόρο» βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρική του «Ομίλου Μυτιληναίου») τόνισε ότι μετά και τη συμφωνία για την τιμή της κιλοβατώρας, κατατάσσεται στις τρεις αντίστοιχες βιομηχανίες παγκοσμίως με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, την καθιστά πλήρως ανταγωνιστική ώστε να αντιμετωπίζει χωρίς κλυδωνισμούς τις διακυμάνσεις της τιμής του μετάλλου...
-- Για τις αναδιαρθρώσεις στην εγχώρια αγορά Ενέργειας, επισήμανε την τρέχουσα «πολύ ενδιαφέρουσα φάση», με δεδομένη, όπως είπε, και τη «μνημονιακή υποχρέωση» για παραχώρηση μεριδίου 50% της ΔΕΗ. Ο ίδιος αποτίμησε το 50% της ΔΕΗ στα 2,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι ο όμιλος ήδη έχει φτάσει στο 3% της αγοράς και βάζει στόχο την απόκτηση μεριδίου πάνω από το 10% μέχρι το 2018.
-- Αναφερόμενος στα ζητήματα χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ο Ευ. Μυτιληναίος στάθηκε στο παράδειγμα της υαλουργίας «Γιούλα», που πέρασε πρόσφατα σε ξένους «επενδυτές». «Μια εταιρεία που δεν είχε άλλα προβλήματα πλην του υψηλού δανεισμού, εξαγοράστηκε από μια εταιρεία που δανείζεται με επιτόκιο 1%. Αυτό που έγινε με τη "Γιούλα", εάν δεν αλλάξει κάτι, θα συμβεί με όλες τις επιχειρήσεις (...) Θα τις αγοράσουν όλες και θα αποπληρώνουν την εξαγορά με δάνεια με επιτόκιο 0,25%»,σημείωσε.
Σε ενιαία γραμμή με τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού
Στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμπράξεων και συμπλεγμάτων με άξονα τους ισχυρούς και ανταγωνιστικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου εστίασε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο τουΣυνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Η ιδέα εδώ είναι ότι ο τουρισμός, μαζί με το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και μαζί με τις τεχνολογίες επικοινωνιών και ψηφιακής οικονομίας, μπορεί να παίξει το ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν η οικοδομή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο «νέο παραγωγικό μοντέλο» που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και κεφάλαιο, τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε από μία εσωστρεφή και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα σε μία εξωστρεφή και καινοτόμα (...) σε μια επιχειρηματικότητα που επανεπενδύει τα κέρδη της ή μεγάλο μέρος από αυτά».
Ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», επισημαίνοντας ότι «διευκολύνει τις δράσεις διασύνδεσης και συνέργειας ανάμεσα στον τουρισμό και στους άλλους κλάδους της οικονομίας, ευνοώντας τη δημιουργία σύνθετων παραγωγικών συμπλεγμάτων», όπου «ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον κινητήρα για μια ευρύτερη μεταμόρφωση της οικονομίας».
Απευθυνόμενος στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, ο Γ. Δραγασάκης υποσχέθηκε ότι «στα επόμενα 1 - 2 χρόνια μπορούμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές αναπροσαρμογές του φορολογικού βάρους και με την έννοια της μείωσής του, εκεί που υπάρχει όντως υπερφορολόγηση, αλλά και με τη δικαιότερη κατανομή του».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, στην ίδια κατεύθυνση με τη συγκυβέρνηση, εστίασε στη «στρατηγική η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, και προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπενθύμισε«τα πάγια αιτήματα για μείωση φορολογικών συντελεστών, για πακέτο επενδυτικών κινήτρων, για ρευστότητα και για σταθερότητα».
Σύμφωνα δε με μελέτη του ΣΕΤΕ, οι «αναγκαίες επενδύσεις»φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Βέβαια, αρωγός στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στέκεται το «ζεστό» κρατικό και διακρατικό χρήμα μέσω ΕΣΠΑ, «αναπτυξιακού νόμου» και άλλων εργαλείων...
Δουλειά για το κεφάλαιο να γίνεται...
Παράλληλα, ειδική σημασία για τη στάση του εγχώριου κεφαλαίου έχουν οι επισημάνσεις του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου.
Σε συνέντευξή του στο «ΕurActiv» τόνισε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η αγορά είναι άλλη μια εκλογική διαδικασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φέρει μια ισχυρή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθηθεί από άλλες εκλογές στις οποίες θα εφαρμοστεί πλήρως το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Κατά την άποψή μου, αυτό θα προκαλέσει ολοκληρωτικό χάος στη χώρα»...
Σε ό,τι αφορά το ύψος της φορολογίας των επιχειρήσεων σημείωσε πως «δεν είναι μόνο η αριστερή κυβέρνηση που αρχίζει να συνειδητοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας. Ξαφνικά, έχουμε ως σύμμαχο το ΔΝΤ, (...) Είναι αυτοί που ουσιαστικά κρούουν τον κώδωνα στους Βορειοευρωπαίους, και κυρίως στη γερμανική κυβέρνηση».
Σε ερώτηση για το κατά πόσο στηρίζει την προοπτική «συμμαχίας» στη Νότια Ευρώπη, ο Κ. Μίχαλος επισημαίνει: «Αν μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ισχυρότερη στάση που θα επηρεάσει τους μηχανισμούς της Βόρειας Ευρώπης, τότε πρέπει να το κάνουμε. Γιατί, αλλιώς, θα πρέπει να εξετάσουμε πιο ριζοσπαστικά ζητήματα, τα οποία πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αγγίξουμε προς το παρόν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις