Στοιχεία εξαθλίωσης για το λαό ... και ενίσχυση του κεφαλαίου

Ερευνα του «Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών» (ΙΕΛΚΑ), που αξιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, δείχνει ότι συνολικά η ανά μήνα δαπάνη των νοικοκυριών για είδη παντοπωλείου στα χρόνια 2009 - 2015 μειώθηκε κατά 16,3%, ενώ για τρόφιμα κατά 12,5%. Το 2009 το κάθε νοικοκυριό δαπανούσε σε είδη παντοπωλείου 444 ευρώ το μήνα, ενώ το 2015 δαπάνησε 371 ευρώ. Συνολικά, οι δαπάνες παντοπωλείου και οι σχετικές με τη διατροφή μειώθηκαν κατά 23,4% την πενταετία 2009 - 2015. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, παρ' όλη τη μείωση που είχαν οι δαπάνες για είδη παντοπωλείου, που αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, αυτές ως ποσοστό επί των συνολικών αγορών του μέσου νοικοκυριού αυξήθηκαν το 2015 κατά 4,7% και έφτασε στο 26,2 % (από 21,5% το 2010). Γεγονός που δείχνει ότι άλλες ανάγκες, π.χ. ένδυση, υπόδηση, άλλες υπηρεσίες, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα «προϊόντα παντοπωλείου» και τα «είδη διατροφής» εξυπηρετούν βασικές ανάγκες και, συγκριτικά με άλλες, η τάση είναι να περικόπτονται λιγότερο.
Η έρευνα είναι αποκαλυπτική για το εύρος της σχετικής αλλά και απόλυτης εξαθλίωσης, που πλήττει εργατικά - λαϊκά στρώματα. Γιατί αυτό είναι εξαθλίωση και όχι μόνο γι' αυτούς που ζουν σε καθεστώς πλήρους ένδειας: Η υποχρέωση των λαϊκών στρωμάτων να φτάνουν τις ανάγκες τους στο ελάχιστο. Η έρευνα λέει τη μισή αλήθεια όταν υποστηρίζει πως γι' αυτά φταίει μόνο η κρίση. Στην πραγματικότητα, είναι αποτελέσματα της πολιτικής για την έξοδο απ' την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, που περιλαμβάνει μόνιμη καρμανιόλα για το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, τη φοροληστεία, τη μείωση μισθών, συντάξεων κ.λπ.
Την ίδια ώρα η πορεία προς τη δεύτερη «αξιολόγηση», την οποία η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα φτηνού χρήματος της ΕΚΤ, αλλά και η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους (για να δανείζεται φτηνά το κεφάλαιο και να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για στήριξη κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων) έχει μενού υπέρ του κεφαλαίου. Το οποίο μενού περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες μειώσεις μισθών - και του κατώτατου -, αλλά και συντάξεων μαζί με νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, καθώς επίσης την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα η Ελλάδα. Δηλαδή, κόβουν από το λαό για να ενισχύουν το κεφάλαιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις