"Υπήρξαν και ιμπεριαλιστικές επιθέσεις από το ΝΑΤΟ"!

Ολοένα και πιο …εντυπωσιακή γίνεται η πολιτική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ συνεχίζει να ψηφίζει στην Βουλή ΝΑΤΟικά νομοσχέδια. «Πέρασε» από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής νομοσχέδιο για συμμετοχή της Ελλάδας σε κλιμάκιο ηλεκτρονικού πολέμου.
Το νομοσχέδιο με τίτλο, «Κύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης (MOU) σχετικά με την Οργάνωση, Διοίκηση, Ασφάλεια, Χρηματοδότηση και Επάνδρωση του Μικτού Κλιμάκιου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο [Joint ElectronicWarfareCoreStaff (JEWCS)] προς υποστήριξη του NATO» ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και σύντομα θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου. Όπως είναι προφανές πρόκειται για ένα ακόμη νομοθέτημα προσαρμογής της χώρας στις ΝΑΤΟικές δομές.
Το ότι ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο ψηφίστηκε από μια «αριστερή» όπως αυτοαποκαλείται κυβέρνηση δεν αποτελεί πλέον …είδηση. ‘Oχι μόνον γιατί είναι η 9η κατά σειρά ΝΑΤΟική  σύμβαση που ψηφίζεται από το 2015. Αλλά γιατί η ίδια κυβέρνηση έχει προκαλέσει επισήμως το ΝΑΤΟ σε ρόλο συνοριοφύλακα στο Αιγαίο και μόλις τον προηγούμενο Μάιο, συνυπέγραψε με το Ισραήλ στρατιωτική συμφωνία για κοινές ασκήσεις και μελλοντική στρατιωτική δράση. 
Το μόνον που ίσως αποτελεί είδηση είναι πώς παρά την συνεχή ψήφιση τέτοιου είδους νομοθετημάτων χωρίς αντιρρήσεις, υπάρχουν ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να επιχειρηματολογούν προσπαθώντας να παρουσιάσουν αυτή την πολιτική ως «αριστερή». Κάτι που πλέον οδηγεί σε …περίεργα ολισθήματα.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι:
Η επίσημη εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, τοποθετούμενη στην Επιτροπή Άμυνας, κάλεσε του βουλευτές να υπερψηφίσουν τον νόμο προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις, έχουμε κάνει την επιλογή της συμμετοχής στο Μικτό Κλιμάκιο Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας όμως και εντείνοντας ταυτόχρονα, την προσπάθειά μας τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. για την προώθηση της ειρήνης και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το αντικείμενο του Μνημονίου, βασίζεται στην ανάγκη εκπλήρωσης των απαιτήσεων και ικανοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου του ΝΑΤΟ, για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των ασκήσεων» ενώ «οι πληροφορίες στο πλαίσιο του παρόντος μνημονίου είναι υπό όρους εμπιστευτικότητας».
Στην συνέχεια όμως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου δήλωσε ότι «από την πλευρά του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α., πολλές φορές υπήρξαν και αμφισβητήσεις και κριτική, η οποία υφίσταται ακόμα. Υπάρχει ένας απολογισμός, τον οποίο θα πρέπει να τον κάνουμε όλοι μας και της ύπαρξης της Ελλάδας μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε. Υπήρξαν και ιμπεριαλιστικές επιθέσεις από το ΝΑΤΟ. Όμως, πρέπει να δούμε και ένα δεύτερο σημείο, που λέει ποια είναι η γεωπολιτική κατάσταση και τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να αλλάζουμε συσχετισμούς».
Από τις τοποθετήσεις των δύο εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν μερικά ερωτήματα:
  • Όντως η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την δράση του ΝΑΤΟ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ έκανε «και ιμπεριαλιστικές επιθέσεις;». Δηλαδή ποιες και πόσες ΔΕΝ ήταν ιμπεριαλιστικές αλλά …ανθρωπιστικές επιθέσεις;
  • Ποιοι ακριβώς «γεωπολιτικοί συσχετισμοί» αλλάζουν, προς ποια κατεύθυνση όσο η Ελλάδα μετέχει ολοένα και περισσότερο στους σχεδιασμούς και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενώ η συμμαχία χαράσσει μια άκρως επιθετική πολιτική στο «τόξο» από την Ουκρανία έως την Βόρεια Αφρική;
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναλύονται τα οφέλη από την πιθανότητα το κλιμάκιο ηλεκτρονικού πολέμου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 113 Πτέρυγα Μάχης. Παράλληλα στην σελίδα 107 της εν λόγω σύμβασης ορίζεται πώς το συγκεκριμένο κλιμάκιο θα λειτουργεί «σε τακτικό, επιχειρησιακό, στρατηγικό επίπεδο». Θα εμπλέκεται δηλαδή σε κάθε πιθανή σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ενδιαφέρον ήταν το σχόλιο που έκανε επ αυτού η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη σημειώνοντας πως «κατά τη γνώμη μας θα φτάσουμε να δούμε εγκαίνια μιας νέας νατοϊκής βάσης και μάλιστα υπογεγραμμένης από μια αριστερή, στην οποία συμμετέχετε, κυβέρνηση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις