Στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου απαντάμε με Γενική Απεργία!

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στα Σωματεία να αποφασίσουν απεργία στις 24 Νοέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο
Τις μέρες αυτές, ξεδιπλώνεται με ταχύτητα το σχέδιο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να επισπεύσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», ανάμεσα σε αυτά και τα Εργασιακά, και ταυτόχρονα να αποσπάσουν τη συναίνεση ή έστω την ανοχή του λαού.
Παράλληλα, όμως, και σε σύγκρουση με αυτήν την προσπάθεια, βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη που δίνουν εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, να δώσουν συνέχεια στα συλλαλητήρια της 17ης Οκτώβρη, όπου πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Απ' αυτή τη σκοπιά, της αναγκαιότητας να κλιμακωθεί με αποφασιστικότητα ο αγώνας, έχει μεγάλη αξία το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ στα συνδικάτα να αποφασίσουν απεργία για τις 24 Νοέμβρη.
Για εκείνη τη μέρα, η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη κηρύξει απεργία στο Δημόσιο. Η συμμετοχή των εργαζομένων και από τον ιδιωτικό τομέα θα προσδώσει πανεργατικά πανελλαδικά χαρακτηριστικά στον απεργιακό αγώνα, θα δώσει απάντηση στα μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο, στην προκλητική κοροϊδία με την οποία πάνε να τα σερβίρουν στους εργαζόμενους και το λαό.
Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του: «Ο νέος γύρος επίθεσης που ξεκίνησε, είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα.
Η διαπραγμάτευση, που ξεκίνησε στο γνωστό φόντο των εκβιασμών και των απειλών προς τους εργαζόμενους (...) οδηγεί στην εξάπλωση της εργασιακής ζούγκλας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στις ομαδικές απολύσεις, στον υπο-κατώτατο μισθό, στο λοκ άουτ, στον περιορισμό ή και την απαγόρευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε νέους φόρους και χαράτσια, σε πλειστηριασμούς κι ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από τη "διαπραγμάτευση", από τη "φιλευσπλαχνία" των εργοδοτών που δεν υπάρχει, από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Η "ανάπτυξή" τους θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φτηνή εργασία και τη δουλειά - λάστιχο! Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση! Απαντάμε: 24 Νοέμβρη Γενική Απεργία!».
Ανταποκρινόμενα σ' αυτό το κάλεσμα, δεκάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα προγραμματίζουν αυτές τις μέρες συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων και Γενικές Συνελεύσεις, όχι μόνο για να αποφασίσουν απεργία, αλλά και για να συζητήσουν μέτρα και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη δημιουργία αγωνιστικού - απεργιακού κλίματος στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς.
Στο πλευρό της εργοδοσίας
Εργοδοσία και κυβέρνηση προσπαθούν να επιβάλουν σιγή, σπέρνοντας απογοήτευση και μοιρολατρία, φρούδες προσδοκίες και ελπίδες ότι από την ανάκαμψη και τη διευθέτηση του χρέους κερδισμένος θα βγει ο λαός. Συνεργό τους έχουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που ταυτίζεται με τους στόχους της εργοδοσίας και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ, η οποία έφτασε στο σημείο να βγάλει ανακοίνωση που καταγγέλλει τους ανταγωνιστές του ομίλου, επειδή βάζουν εμπόδια στα επενδυτικά του σχέδια! Αναπαράγοντας το περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η διοίκηση του ΟΤΕ απευθύνθηκε πριν από λίγες μέρες στους εργαζόμενους, γράφει στην ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική πλειοψηφία:
«Ο ΟΤΕ σε πείσμα των όρων αθέμιτου ανταγωνισμού (...) κατάφερε μέσα από ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και με αρωγό τη δική μας βοήθεια, που προέκυψε από τη μείωση του κόστους εργασίας (...) όχι μόνο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και να επανακτήσει μερίδια αγοράς...».
Δεν υπάρχει πιο κυνική ομολογία σύμπραξης της εργοδοτικής πλειοψηφίας με τα αφεντικά και τα αναπτυξιακά τους σχέδια, τα οποία προϋποθέτουν και την παραπέρα μείωση του «κόστους εργασίας». Αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις λειτουργούν σαν στελεχικό δυναμικό της επιχείρησης και παίζουν κεντρικό ρόλο στη χειραγώγηση των εργαζομένων, στη συγκάλυψη των ταξικών αντιθέσεων και της ανάγκης να διαχωριστούν οι εργαζόμενοι από τα σχέδια της εργοδοσίας, να συγκρουστούν μαζί της για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
Απορρίπτουν την απεργία με ...περηφάνια
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, η οποία, μετά από συνεδρίαση του ΔΣ, έβγαλε ανακοίνωση για να ενημερώσει περήφανα τους εργαζόμενους ότι «απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας η πρόταση της παράταξης ΑΣΠΙΔΕ (ΠΑΜΕ) να συμμετάσχει η ΟΙΕΛΕ στην απεργιακή κινητοποίηση συνδικάτων στις 24 Νοεμβρίου».
Οταν, μάλιστα, η στάση της καταγγέλθηκε από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η πλειοψηφούσα παράταξη στην ΟΙΕΛΕ έβγαλε νέα ανακοίνωση, εξαπολύοντας χυδαία επίθεση για να καλύψει τις πομπές της.
Διαβάστε πώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τη στάση της απέναντι στην πρόταση για απεργία: «Την επόμενη εβδομάδα κρίνεται το εργασιακό μέλλον περίπου 55 χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων από τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας. Και χωρίς να έχουμε εικόνα από τις κρίσιμες αυτές αποφάσεις, χωρίς να έχει υπάρξει πλήρης ενημέρωση του κλάδου σε ΓΣ, δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε μια τέτοια ενέργεια».
Το προσχήματα βγάζουν μάτι. Η επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στα Εργασιακά, με συνέπειες και για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ωστόσο, όμως, η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ ...περιμένει τάχα να δει προς τα πού θα πάει το πράγμα (!) και σ' αυτή τη στάση αναμονής θέλει να καθηλώσει τους εργαζόμενους. Γι' αυτό επιτίθεται στις ταξικές δυνάμεις που την αποκαλύπτουν και της χαλάνε την «ωραία ατμόσφαιρα» που προσπαθεί να φτιάξει κι από την οποία ωφελημένοι βγαίνουν μόνο οι μεγαλοσχολάρχες.
Η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ
Ενα είναι βέβαιο: Οτι με τέτοιες πλειοψηφίες και με αυτή τη γραμμή να κυριαρχεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι μόνοι που έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν είναι η εργοδοσία και τα κόμματά της. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πώς τοποθετούνται πολιτικά και από το αν συμφωνούν σε όλα με τις θέσεις που προβάλλει το ΠΑΜΕ.
Να γίνει και δική τους φροντίδα η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η ζωντανή λειτουργία των συνδικάτων, η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και η απομόνωσή του, η συρρίκνωση της επιρροής που ασκεί στο κίνημα η γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και υποταγής.
Η συζήτηση αυτή χρειάζεται να δυναμώσει μέσα στα συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς, μπροστά στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στις 19 και 20 Νοέμβρη στο ΣΕΦ και η προετοιμασία της βρίσκεται σε εξέλιξη. Απευθυνόμενο σε όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε όλους τους εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ τους καλεί «να φτιάξουμε κίνημα πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής.
Να χαράξουμε γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής (...) να διεκδικήσουμε οργανωμένα, σχεδιασμένα και μαχητικά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας (...) να βγάλουμε τα Συνδικάτα από την ασφυκτική θηλιά του εργοδοτικού και κυβερνητικού ελέγχου των ηγεσιών που κυριαρχούν σε στρατηγικούς κλάδους και στις τριτοβάθμιες οργανώσεις (...) από την απαξίωση και τον εκφυλισμό».
Η μάχη για κλιμάκωση με πανεργατική πανελλαδική απεργία, συνδυασμένη με την καλή προετοιμασία και την επιτυχία της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ, βάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη της ευθύνης και της απαιτητικότητας για τις ταξικές δυνάμεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις