Εφησυχασμός και συσκότιση

Επιμένει το υπουργείο Εξωτερικών να προσπαθεί να «στρογγυλέψει» την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Αγκυρας, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο των πάγιων αξιώσεων της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ετσι λοιπόν, στο πλαίσιο του καβγά της κυβέρνησης με τη ΝΔ - ο οποίος δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα συμφέροντα και την ασφάλεια του λαού, αλλά με το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα ζητούμενα της ελληνικής αστικής τάξης εντός ΝΑΤΟικού και ευρωενωσιακού πλαισίου - ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, «καμαρώνει» για την απάντηση του υπουργείου στις πρόσφατες επικίνδυνες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι επειδή το ελληνικό ΥΠΕΞ βασίστηκε στο επίσημο κείμενο της ομιλίας του Ρ. Τ. Ερντογάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Τουρκίας (σ.σ. και όχι, όπως υπαινίσσεται, στη λανθασμένη ανταπόκριση του ΑΜΠΕ), η ανακοίνωση που εξέδωσε δεν υιοθέτησε «τα μεταδοθέντα για το τουρκικό "Εθνικό Συμβόλαιο"» και επίσης «δεν περιέχει αναφορά περί δημοψηφίσματος» στη Δυτική Θράκη.
Μόνο που τα πράγματα σε ό,τι αφορά την επίμαχη ομιλία Ερντογάν δεν είναι όπως τα λέει ο υπουργός...
Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε πολύ συγκεκριμένη αναφορά στο περιβόητο «Εθνικό Συμβόλαιο» (απόφαση της Οθωμανικής βουλής το 1920 για τα σύνορα του νέου τουρκικού κράτους), αλλά και για την «ύπαρξη ευθυνών που μας αναλογούν» σήμερα, δίνοντας... κάτι παραπάνω από πάσα στα θέματα που έθεσαν στη συνέχεια τουρκικά ΜΜΕ.
Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η «επεξήγηση» του περιεχομένου του «Εθνικού Συμβολαίου» (η οποία αποδόθηκε λανθασμένα από το ΑΜΠΕ στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο), με τις αναφορές περί δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη και περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στη Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου, δεν έγινε όπου κι όπου: Εγινε στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», δηλαδή στο... ημιεπίσημο όργανο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος!
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση που «μελέτησε» το κείμενο της ομιλίας Ερντογάν, μάλλον «δεν πρόσεξε» ότι σε αυτήν ο Τούρκος Πρόεδρος ενέταξε μέχρι και τη Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή... «ευθύνης» που παρουσίασε για την Τουρκία, στο όνομα «ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών»...
Χτες, εξάλλου, ο Ρ. Τ. Ερντογάν όχι μόνο επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι «φέραμε στην επικαιρότητα τη Λοζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο», αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Οταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε»...
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, επιδιώκοντας αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης. Οι σχεδιασμοί και οι επεμβάσεις αυτές, όμως, ανοίγουν αντικειμενικά ζητήματα συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων σε όλο αυτό το τόξο, ματώνοντας τους λαούς.
Σε αυτό το πλαίσιο και τις αντίστοιχες επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης εντάσσονται οι δηλώσεις και οι κινήσεις της Αγκυρας και όποιος προσπαθεί να το κρύψει αυτό και να περιστρέψει τη συζήτηση γύρω από το... αν ήταν σωστό ή λάθος το τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ και αν το ΥΠΕΞ το διασταύρωσε ή όχι, στην πραγματικότητα επιχειρεί να σπείρει εφησυχασμό στο λαό απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, να αποκρύψει τη ρίζα τους, καθώς και να συσκοτίσει τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε αυτές.
Σήμερα είναι ο εφησυχασμός, αύριο τον ίδιο ακριβώς στόχο, αποπροσανατολισμού του λαού, μπορεί να εξυπηρετήσει - ανάλογα με την εξέλιξη των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων - και το ανέβασμα των τόνων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε πίσω από την επιχείρηση εφησυχασμού είτε πίσω από τις κορόνες των αστικών κομμάτων και επιτελείων, κρύβονται οι επιδιώξεις του κεφαλαίου, οι οποίες και είναι διαμετρικά αντίθετες με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όλων των λαών της περιοχής!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις