Ε, όχι και Σπαρτακιστές!

Πολύ κλάμα χύνει ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» στην Ισπανία, Πάμπλο Ιγκλέσιας, για τη ...χαμένη τιμή της αριστεράς, επειδή το επίσης σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ψηφίσει για σχηματισμό νέας κυβέρνησης Ραχόι. Σε άρθρο του με τίτλο «Η τάξη βασιλεύει στη Μαδρίτη» (αναδημοσιεύεται στη χτεσινή «Αυγή»), ο φέρελπις διαχειριστής του καπιταλισμού παραφράζει το αντίστοιχο της μεγάλης Γερμανίδας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ «Η τάξη βασιλεύει στο Βερολίνο», που γράφτηκε το 1919, μετά την ήττα της επανάστασης των Σπαρτακιστών.
Ο καθένας, βεβαίως, έχει το δικαίωμα να αυτοπαρουσιάζεται όπως επιθυμεί, αλλά να παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο μόρφωμα ως Σπαρτακιστές, ε, εκεί η ...επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Το ότι ο Ιγκλέσιας λυπάται γιατί δεν του βγήκαν τα παζάρια με τους Σοσιαλιστές, για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα αστικής διαχείρισης που το πλασάρει για φιλολαϊκή πολιτική (κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015), είναι δική του δουλειά, και δηλωτική του πόσο ...αριστερός είναι. Αλλά να θέλει να εμφανιστεί και ως επαναστάτης, καπηλευόμενος τις αξίες αγωνιστών του εργατικού κινήματος, αυτό είναι ιεροσυλία.
Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ υπήρξαν θύματα μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης σαν κι αυτή που ήθελαν οι «Ποδέμος» να φτιάξουν μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις