Γιατί έρχεται ο Ομπάμα;

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα. Ομως, γιατί έρχεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και τι κομίζει για το λαό; Τα λέει, ουσιαστικά, το ίδιο το Μαξίμου σε σχετικό σημείωμα που διακίνησε ως «γραμμή» προς αναπαραγωγή:
«Στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα θα βρεθεί ο ρόλος της Ελλάδας για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών», προσθέτει αναφέροντας π.χ. Ισραήλ, Κίνα, Ρωσία, «τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις» και τις ΗΠΑ. «Με επιτυχημένη τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου»...
Ποιες, όμως, είναι οι «περιφερειακές εξελίξεις» και η «αυξανόμενη αστάθεια»; Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας σε μια ευρύτερη περιοχή από τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Οξυνση που εκδηλώνεται και με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία κ.α. με βόμβες, θανάτους αμάχων και αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων.
Η κυβέρνηση, δηλαδή, διαφημίζει τα παζάρια της με όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα σε αυτούς τους οξυμένους ανταγωνισμούς (ΗΠΑ, Ρωσία κ.λπ.), πιστή βεβαίως στον ευρωατλαντικό άξονα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «αξιοποιώντας» το λεγόμενο «γεωστρατηγικό πλεονέκτημα» της χώρας, εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της θέσης της αστικής τάξης στην περιοχή.
Παρέχει, άλλωστε, η κυβέρνηση πλείστες υπηρεσίες στον ευρωατλαντικό άξονα, φιλοξενώντας εδώ τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 που είναι αντιμέτωπη με τις κινήσεις διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία, προσφέροντας σε διερχόμενες μονάδες της λυκοσυμμαχίας επιμελητεία και βάσεις υποστήριξης, πληροφορίες, διεκδικώντας επιπρόσθετα να αναλάβει κι άλλα τέτοια «βρώμικα» καθήκοντα, όπως να φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη το Κλιμάκιο Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ. Θέμα στο οποίο σε άλλη μια απόδειξη της στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα ζητούμενα του ντόπιου κεφαλαίου συμφώνησαν με τη ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα στη Βουλή.
Παραπέρα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες και από το γεγονός ότι συνδέει την επίσκεψη Ομπάμα και με το Κυπριακό. «Με τις διακοινοτικές συνομιλίες να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και την Ελλάδα να έχει λόγο σε ζητήματα ασφαλείας και εγγυήσεων, το Κυπριακό αναμένεται να αποτελέσει, επίσης, βασικό θέμα στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο», αναφέρει στο σημείωμα, αποσιωπώντας ότι αυτό που προωθείται είναι ουσιαστικά η ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου υλοποιώντας ένα σχέδιο τύπου «Ανάν».
Αλλά και οι ...χαρούλες που κάνει η κυβέρνηση επειδή «στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθούν, επίσης, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η πορεία του οικονομικού προγράμματος», ή ότι ο Ομπάμα «θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης», κρύβουν ότι και το ζήτημα του χρέους, η διαχείρισή του, συνδέεται άμεσα με ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα (κυρίως ΗΠΑ - Γερμανίας) που αφορούν την πορεία της Ευρωζώνης, στη βάση των δυσκολιών που συναντά η καπιταλιστική ανάκαμψη. Κόντρα, βεβαίως, που δεν αμφισβητεί τα αντιλαϊκά μέτρα, τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε βάρος του λαού.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, λοιπόν, γιατί συμμετέχοντας στις προαναφερόμενες εξελίξεις υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων με σκοπό την ανάκαμψη των κερδών τους και την αναβάθμιση της θέσης τους. Συμφέροντα όμως που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αντιλαϊκή επίθεση και σε ματοβαμμένες για το λαό εξελίξεις. Συμφέροντα τα οποία πρέπει ο λαός μας να πολεμήσει μέχρι τέλους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις