Κυβερνητικές φιέστες και παραχάραξη της ιστορίας ...

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα πολύμορφο γαϊτανάκι καπηλείας των αγωνιστικών παραδόσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Στο στόχαστρο αυτές τις μέρες βρίσκεται ο λαϊκός απελευθερωτικός αγώνα του ΕΑΜ. Πασχίζει σήμερα να ταυτίσει αυτή την ηρωική λαϊκή πάλη, καθοδηγητική ψυχή και νους της οποίας ήταν το ΚΚΕ, με τη δική της πολιτική υπηρέτησης της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του. Προβάλλοντας αυτό το στόχο ως απελευθέρωση του λαού από τα βάσανα της κρίσης. Και αυτά όταν συνεχίζει μια ταξική πολιτική που έχει σκλαβώσει τους ανθρώπους του μόχθου στην πιο βάρβαρη εδώ και 40 χρόνια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία.
Τέτοια είναι η κυβερνητική φιέστα «γιορτασμού του ΕΑΜ» στην Καισαριανή αύριο το απόγευμα. Το ίδιο ετοιμάζει και στην επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας, 12 Οκτώβρη.
Είναι φιέστες που πραγματοποιούν παραχάραξη της ιστορίας, αφού αξιοποιούνται για να ξεπλυθεί η κυβέρνηση από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.
Είναι και αυτός ένας κρίκος στην αλυσίδα της βρώμικης δουλειάς της κυβέρνησης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με την προσπάθεια χειραγώγησης των εργαζομένων, ενσωμάτωσής τους στο σύστημα, την αποτροπή από την ταξική πάλη. Αλλωστε, στη στρατηγική της έχει ενσωματώσει και τη δράση για την κοινωνική συνοχή, δηλαδή την ταξική συνεργασία εργαζομένων και καπιταλιστών. Η μεγαλύτερη συνεισφορά της στην αστική τάξη.
Το ΕΑΜ θυμίζουμε ότι επικαλούνταν και όταν σήκωνε τη σημαία του αντιμερκελισμού και του αντιμνημονιακού αγώνα. Οταν, για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου, αντιτιθόταν στην πολιτική διαχείριση της ΕΕ, γιατί θεωρούσε ότι δυσκολεύει την ανάκαμψη. Με συνειρμούς και αναφορές στην αντικατοχική πάλη, προσπαθούσε να ενισχύσει τον αντιγερμανισμό, να βγάλει «λάδι» την ελληνική αστική τάξη για την αντιλαϊκή επίθεση, να ταυτίσει τον ελληνικό λαό με τις ΗΠΑ στις αντιθέσεις και κόντρες τους με τη Γερμανία. Και όλ' αυτά καλλιεργώντας τις αυταπάτες για δυνατότητα φιλολαϊκών λύσεων στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, παράλληλα με την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Το ΕΑΜ επικαλείται και σήμερα, ενώ έχει ψηφίσει το 3ο μνημόνιο, ενώ προχωρά τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, έχει τσακίσει το Ασφαλιστικό, ετοιμάζει νέα επίθεση στα Εργασιακά. Ενώ δέχεται συγχαρητήρια από την ΕΕ και πολύ περισσότερο από το κεφάλαιο για την πολιτική που ασκεί. Ενώ καλλιεργεί στο λαό το συμβιβασμό, την ηττοπάθεια, την παραίτηση από την πάλη, τον εκπαιδεύει να συμβιβαστεί με τη φτώχεια και τη μιζέρια, να μειώσει κι άλλο τις απαιτήσεις του.
Το ΕΑΜ επικαλείται, την ίδια ώρα που αναδεικνύεται ως νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, ενώ έχει πάρει το χρίσμα από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, επιδιώκοντας να συσπειρώσει όλο το χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς γύρω του.
Επικαλείται το ΕΑΜ για να μιλήσει για την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης». Την ίδια μάλιστα ώρα, στελέχη της στην επαρχία παρίστανται σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν των αστικών αντικομμουνιστικών δυνάμεων όπως ο ΕΔΕΣ, που αναμετρήθηκαν ένοπλα με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ (π.χ. παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση για τον ΕΔΕΣ στη Θεσπρωτία), υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των Αγγλων. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τότε υπήρχε εθνικός αγώνας ενάντια στον κατακτητή. Ψέμα μεγάλο, αφού η αστική τάξη ήταν στην αντίπερα από το λαό όχθη, είτε μαζί με τους Γερμανούς είτε μαζί με τους Αγγλους και την κυβέρνηση του Καΐρου.
Στην προσπάθεια εξαπάτησής της, η κυβέρνηση έχει αρωγούς, εκτός από διάφορους χρήσιμους παλιούς και νέους οπορτουνιστές που θα κληθούν να της δώσουν άλλοθι, και τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και αστικά επιτελεία, που βρήκαν ευκαιρία να αξιοποιήσουν την αντιλαϊκή διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον ταυτίσουν με το σοσιαλισμό, με το κομμουνιστικό κίνημα. Συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του αντικομμουνισμού.
Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση που υπερθεματίζει του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το ΕΑΜ; Μπορεί η σημαία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, να μπει δίπλα στη σημαία του ΝΑΤΟ, που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του σηκώνουν ψηλά, τραβώντας στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή μας την εργατική τάξη και το λαό;
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που συμμετέχει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, με αναβαθμισμένο ρόλο «διαμεσολαβητή» του ευρωατλαντικού παράγοντα, που δίνει γη και ύδωρ, όλη την Ελλάδα, μαζί με τη βάση της Σούδας, για τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, να επικαλείται το ΕΑΜ ως τιμητή αυτής της δράσης;
Μπορεί μια κυβέρνηση που τσακίζει με την πολιτική της όσα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την άγρια φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, με δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, σε κονδύλια για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, που παραδίδει στο κεφάλαιο κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις και περιουσία, για να επενδύσει και να κερδοφορεί, που του χαρίζει τεράστιες φοροαπαλλαγές και του χρηματοδοτεί επενδύσεις, που είναι έτοιμη να απελευθερώσει τις απολύσεις και να τσακίσει τη διεκδικητική πάλη, να ταυτίζει τη δική της σημαία, σημαία του κεφαλαίου, με αυτή του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ και να θέλει να τα τιμήσει στον ηρωικό χώρο της Καισαριανής;
Μια κυβέρνηση που, υπηρετώντας το κεφάλαιο, την ιμπεριαλιστική δράση μέχρι τα μπούνια, θέλει να φέρει το ΕΑΜ, όλη την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος στα μέτρα της, να την καταρρακώσει, να την καταστήσει ακίνδυνη για το σύστημα. Αλλη μια μεγάλη υπηρεσία που επιδιώκει να προσφέρει στην αστική τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το κάλεσμα αγώνα και αντίστασης, αυτοθυσίας και ηρωισμού του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, δεν μπορούν να γίνουν «φύλλο συκής» για μια κυβέρνηση που καλεί το λαό να κάνει υπομονή, να ανεχτεί, να συναινέσει στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται εναντίον του.
Να γιατί οι κομμουνιστές δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια Καισαριανής και Χαϊδαρίου, με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να αρνηθούν να διοργανώσουν μαζί με την κυβέρνηση φιέστες εκμετάλλευσης της λαϊκοαπελευθερωτικής πάλης από την κυβέρνηση για την εξιλέωση της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις